Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Oltári szokások

Extrém esküvők: Autóban ülve, feketébe öltözve, tortát dobálva
Olaszországban a tréfáké a főszerep.

Extrém esküvők: Autóban ülve, feketébe öltözve, tortát dobálva
Olaszországban a tréfáké, Amerikában a szokatlan helyszíneké a főszerep az esküvőkön, de sehol sem olcsó mulatság a világra szóló lakodalom. Külföldi olvasóink arról írtak, hogyan házasodik a világ.

Kaució a rizsszórásra

Olaszországban menyasszonyi ruhát nem szokás kölcsönözni és nem sikk a helyi üzletekben kiválasztani, minél távolabbi városban rendeli meg valaki, annál menőbb. A polgári esküvőre a párok nem hívnak vendégeket, nem is öltöznek ünneplőbe, csak az egyházira, amit később tartanak. A templomot gazdagon feldíszítik, a menyasszonyi csokorral azonos virágok sokaságát helyezik el a padokon, az oltáron. A templomból kijövő ifjú párra több kiló rizst szórnak, mert az szerencsét hoz. A Parmában élő Anikó szerint sok helyen kauciót is kérnek, arra az esetre, ha a szertartás után az ismerősök nem gondoskodnak a rizs eltakarításról. A jelenlévő fiatal lányok viszont nem ezzel törődnek, a „bouquet" elhajítását várják: akinek sikerül elkapnia az ara csokrát, az lesz a következő menyasszony.

Confetti és bomboniere

A meghívók mellé az olaszok „confettit" ajándékoznak. Ezek mandulával töltött nagyon finom fehér cukorkák, amelyeket szép, hímzett zacskókban vagy kisebb-nagyobb tárgyakban helyeznek el, amiket „bomboniere-nek" neveznek. Tehetősebb családoknál ez lehet akár egy ezüstből vagy Swarovsky-kristályból készült értékes ajándéktárgy. Az esküvő alkalmából öt confetti-cukorkát ajándékoznak, amelyek öt fontos dolgot jelképeznek: az egészséget, a gazdagságot, a boldogságot, a hosszú életet és a termékenységet.

A legtöbb pár ajándéklistát készít, általában egy elektromos és háztartási cikkeket árusító üzletben. A meghívottak ott befizetik a párnak szánt összeget, s így a fiatalok azt kapják ajándékba, amire valóban szükségük van. Divatos az utazási irodáknál nyitott nászajándék-lista is: a vendégek ajándéka tehát a nászút. Az utóbbi években akár interneten is elő lehet készíteni a ceremóniát: mindent meg lehet rendelni online. Óriási a kínálat egyszer használt ruhákból is, amelyekre akár licitálni is lehet a neten.

Aktfotó a cipőtalpon

Aki teheti egy várba vagy elegáns, kertes villába hívja a násznépet. Az olasz esküvői lakoma több óráig tart, közben az ifjú pár barátai gondoskodnak a vidám hangulatról. Különböző, sokszor sértő viccekkel tréfálják meg a jelenlévőket. Csak néhány példa: megszerzik a házaspár kulcsát, s az esküvő alatt szó szerint a feje tetejére állítják a lakásukat. A templom előtt várakozó autót lufikkal töltik meg vagy a legénybúcsúztatón készített fényképekkel díszítik fel az éttermet. A vőlegény cipőtalpára egy aktfotót ragasztanak, esetleg ráírják, hogy „Segítség!", s amikor az egyházi szertartás alatt letérdel, a násznép bizony eléggé meglepődik. A vacsora kezdetekor béklyót kötnek az ifjú férj  bokájára és a kulcsot eldobják. A tréfába beavatott barátok készek arra, hogy megörökítsék a házaspár arckifejezését amikor az esküvői torta hiteles másolatát a pincérek „véletlenül" leejtik. A nászajándék átadásának egyik furfangos módja, amikor egy hatalmas fatuskóba több kis lyukat fúrnak és a felgöngyölített bankókat jó mélyen bedugják azokba. „Itt menyasszonyi táncot még nem láttam, de az ifjú férj nyakkendőjének, a feleség harisnyatartójának egy-egy darabkáját meg lehet vásárolni, s az így összegyűlt pénz szintén a fiataloké." – írta Anikó.

Ötre az egésznek vége

„Civitavecchiában az esküvők délelőtt vannak. A templomi szertartás után kezdődik a magyarok számára lazának tűnő, kevésbé mulatósnak számító ebéd. Legtöbbször délután ötre az egésznek vége, de előfordul, hogy csak állófogadást ad az ifjú pár" – erről már a szintén Olaszország élő Gabriella számolt be és hozzátette: a helyszín viszont mindig nagyon szép, a gyönyörűen feldíszített kert, a sok virág és a medence sehol sem hiányozhat. Eléggé kényelmetlen az olasz szokásokban, hogy a pár a hivatalos ceremónia után megy el a fényképezésre, ami jól tudjuk, hogy órákig is eltarthat. A vendégsereg kénytelen várni az ebéd elkezdésével. E szokásnak egyszerű a magyarázata: a vőlegény nem láthatja az ara ruháját a templomba érkezes pillanatáig.

Ruha ezer euróért

Az olaszoknál egy egyszerűbb menyasszonyi ruha is 1000 eurónál (mintegy 280 ezer forint) kezdődik, de ebben nincs benne a cipő, ami 200-300 (mintegy 56-84 ezer forint) és az ara frizurája, ami 500 euróba (mintegy 140 ezer forint) is kerülhet. A frizurapróbákért pedig külön kell fizetni. A meghívok merített papírra is készülhetnek, korabeli kalligráfiával. Az esküvői ebéd ára fejenként legkevesebb 30 euró (mintegy 8400 forint), de ebben csak egyféle előétel és a főétel van. Szintén az igen kimondásának igen drága körülményeiről számolt be Niki és Ádám Angliából: „Nemrégiben kaptunk meghívást egy esküvőre Essexbe, 120 vendéggel a költségvetése 20.000 font (mintegy 8 millió forint). A pár és szüleik közösen állják a költségeket. Egyik munkatársunk is férjhez megy, az esküvő Londonban lesz hasonló költségvetéssel, de csak 70 meghívottal, itt a férfi fizeti a számlát."

Mezítláb a homokban

Amerikában mindenre van lehetőség, minden álom megvalósulhat – írta Maxcy Texasból, megjegyezve, hogy a tengerentúlon az esküvőkön sincs hiány az extrémitásban. Ott is sokba kerül a terembérlés, a terem díszítése, a menü és a fényképek. 100-tól akár 40.000 dollárig (mintegy 21 ezertől 8,4 millió forintig forint) terjedhet a teljes költség. Arra is bőven van azonban példa – ami a legolcsóbb megoldás –, hogy a házasulandók a tanúkkal egyszerűen elmennek a városházára.
Los Angelesben nagy divat, hogy a Marina Del Rey kikötőben kibérelnek egy erre a célra fenntartott nagy hajót vagy hajókat és az öbölben lassan, pár óra alatt tesznek egy kört. A násznép 40-60 tagú – erről Renáta mesélt, és arról a trendről is mely szerint a poháralátétekbe, a tányérokba belevésetik az egybekelők neveinek kezdőbetűit. Sokan tűzijátékot rendelnek, ami nagyon romantikus, ahogy az is, hogy a tengerpart közelségét kihasználva a fiatalok fele a „beach"-en házasodik össze, a homokban, mezítláb. Általában ezek szűk körű, családi összejövetelek.

Házasság hitelből

Las Vegasban Elvis-hasonmások állnak rendelkezésre, mint esketők vagy mint énekesek. Már az autóból sem szükséges kiszállni, abban ülve is lehet házasodni, derült ki Bandi szintén Kaliforniából írt leveléből, ahogy az is, hogy gyakori a víz alatti esketés. A levegőben hőlégballonban vagy nagy méretű repülőn lehet házasságot kötni. A rizsszórás sok helyen már tiltott, a szemetelés miatt, a limuzin viszont jóformán kötelező. Gyakran üres konzervdobozokat kötnek rá, hogy csörömpölésükről mindenki észrevegye az ifjú párt. Extrém szélsőségnek számít a halotti menetnek öltözött esküvői csoport, elterjedt viszont a tipikus amerikai esküvő, ami után csak fogadás van, tortával, pezsgővel, szendvicsekkel. Így sok vendéget lehet hívni. Új divat, hogy mikor a pár felvágja a tortát, egymás arcát jól összekenik a krémmel. Mivel hitelkártyára mindent lehet venni, így sokat költenek az Újvilágban esküvőkre. Az árát mostanában már az új pár törleszti, a családi hozzájárulás megy ki a divatból. Viszont így mire az egybekeltek a számlákat kifizetik, évek telnek el, addigra a házasságok fele felbomlik.

A násznép kap ajándékot

A jelenlegi japán esküvők eléggé extrémnek tűnnek magyar szemmel és a ceremóniához, a 80 személyes partihoz 1,5-2 millió yen (mintegy 3,8 millió forint) kell. Ebbe az összegbe több fogásos ebéd vagy vacsora, torta, italok, virágdekoráció fér bele. Erről a szigetországból István írt, ahol a helybeliek többsége előnyben részesíti az európai stílusú ceremóniát. Olyannyira, hogy azok a szállodák, amelyek esküvőket is bonyolítanak kápolnácskáikban, külföldi (fehér) diákokat is hajlandóak alkalmazni álpapként, hogy meglegyen a western-stílus. Nem ritka, hogy egy évet kell szánni az előkészületekre, főképp azért, mert a népszerű szállodákban, éttermekben hosszú a várakozási idő. A helyzetet bonyolítja, hogy a kínai horoszkóp szerint vannak szerencsés és szerencsétlen napok, az esküvőt pedig errefele csak az előbbieken illik tartani. Mivel a házasodás csak formanyomtatványok kitöltése a polgármesteri hivatalban, az esküvő sokkal inkább a rokonok, barátok megvendégelésére, az esküvői ruhás fotózásra szolgál. Az ifjú pár általában fehér luxuslimuzinon utazik és Japánban az a szokás, hogy a megjelenteknek 3-5000 yen (mintegy 9500 forint) értékben ajándékot osztanak, mondjuk két szép kristálypoharat vagy ékszerdobozt. Így a meghívottak, tudván hogy mennyibe kerül az egész, általában fejenként 20-30 ezer yent (mintegy 57 ezer forint) ajándékoznak.

Virágdísz fejjel lefelé

Hollandiában legalább annyian élnek hivatalos élettársi kapcsolatban, mint házasságban. Az utóbbi 2-3 évben viszont újra divatba jött az esküvő és tartja magát az a nézet, hogy életed során egyszer házasodsz, így meg a híresen takarékos hollandok sem sajnálják a pénzt egy szép ceremóniára. Néhány éve a melegek ugyanúgy házasodhatnak, mint heteroszexuálisok. Bejelentkezés után az anyakönyvvezető mindig beszélget az egybekelőkkel, hogy egy szép személyes beszédet tarthasson majd a vőlegényről, menyasszonyról, megismerkedésükről. A polgármesteri hivatalokon kívül templomot is igénybe lehet venni polgári házasságkötésre. A legtöbben a szertartásra és az azt követő állófogadásra hivatalosak, a vacsorára csak a közeli családtagok, pár igazi jó barát van meghívva. A buli közepe felé vannak a »fellépések«, barátok, rokonok beöltöznek és előadnak egy az ifjú párról szóló, rájuk jellemző vicces kis darabot. Virágdíszt minden vendég kap, a férfiaké rendesen van feltűzve, a nőké fejjel lefelé. Olvasónk Csilla azt írta: ezt azzal magyarázzák, hogy ha később már mindenki felhajtott néhány pohárral és sötétebb lesz, meg tudjak különböztetni, ki a férfi, ki a nő. Szabad pénzt kérni ajándékba, ilyenkor a meghívóra alul kis betűkkel rányomtatják: az ajándéktipp egy boríték. Erre a célra lehet speciális képeslapokat is kapni.

Egy menyasszony vallomása Írországból

„Az esküvő szervezése Írországban legalább két évvel a nagy nap előtt elkezdődik. Az eljegyzésre a vőlegény általában gyémántgyűrűt vesz, ami minimum két havi fizetésébe kerül. Az eljegyzési partit a menyasszony szülei állják. Az esküvő helyszíne legtöbbször egy hotel, ahol a vendégek el is szállásolhatók. A legnépszerűbb helyeken akár két év is lehet a várakozási idő. Különbség a magyar szokásokhoz képest, hogy a szállást a vendégek maguk fizetik és az is, hogy ha az esküvőt templomban tartják, akkor a párnak nem kell külön polgári esküvőre menni, a szertartás után helyben aláírhatják a házasságkötési anyakönyvet.
A menyasszonyi ruhákat nem kölcsönzik, hanem vásárolják, ami rengeteg időbe és pénzbe kerül. A megrendelés után négy-hat hónappal van a próba, ha igazítani kell, az még egy hónap várakozással és pluszköltségekkel jár. A cukrászt, a virágkötőt, a fényképészt, a zenészt is gyakran legalább egy évvel korábban le kell foglalni. Foglalót kell fizetni, amit ha az ifjú pár meggondolja magát, nem kap vissza. A meghívó kétfajta lehet: szertartásra és az „aftersre" vagy egész napos. A nap menete: szertartás, pezsgősfogadás, vacsora és „afters", azaz vacsora utáni mulatozás.

A szertartásra a menyasszony az édesapjával limuzinnal érkezik, a minimum tíz perc késés kötelező. Azt követi a csoportos fotózás, majd az egész napos meghívottak pezsgősfogadáson vesznek reszt. Ide az ifjú pár akár helikopterrel vagy hőlégballonnal is érkezhet. A vacsora korán, öt-hat óra körül kezdődik. A pezsgőt és a borokat a pár viheti, viszont a felszolgálásáért az étterem díjat számol fel. Egyre népszerűbb, hogy a sütemények helyett csoki-szökőkutat állítanak fel. A vacsora után mindenki maga fizeti az italfogyasztását. Ekkor érkezik a zenekar és az „aftersre" meghívottak. Egy átlagos esküvőn százan-százötvenen vannak, a költségek a nászúttal együtt akar 30 ezer eurót (mintegy 8,4 millió forint) is kitehetnek. Erre legtöbbször a pár hitelt vesz fel. Ezek után nem meglepő, hogy a saját esküvőmet Sopronban tartom augusztusban, hat hónap alatt sikerült megszerveznem." (Anikó, Írország)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időseknek hűsölésképp ajánlják a bevásárlást

Tovább olvasom