Korhű elegancia

2024.04.30. 17:38

Megnyílt az újra magyar kézbe került Öttevényi Földváry-kastély - fotók, videó

Megnyitották a felújított, impozáns Öttevényi Földváry-kastélyt a közelmúltban, amelynek fő attrakciója egy különleges séfpárbaj volt. Suga Péter, a Húsevő Bisztró séfje, és Szabó Attila, a Tioman Étterem tulajdonos konyhafőnöke párbajoztak egymással hatfogásos kóstolómenüvel.

Simon Roberta

Megnyitotta kapuit a 10 hónap alatt felújított Földváry-kastély Öttevényen.

Fotó: Rákóczy Ádám

Matusz Balázs, a Matusz-Vad Zrt. alapítója és tulajdonosa ha éppen nem kastélyokat újít fel, akkor a vállalkozásait menedzseli, munkáját számos díjjal ismerték el. Tavaly májusban vásárolta meg az öttevényi kastélyt a cégvezető, a világhírű szlovák teniszcsillagtól, Daniela Hantuchovatól. Az előző tulajdonos a bezárás pillanatáig nagy gonddal óvta és fejlesztette az épületet. Az újjáépítés során a kastély eredeti jellegét és stílusát megőrizték, így a mai napig tükrözi a múlt század hangulatát. 

Négy év után újra magyar kézben az öttevényi kastély. 
Fotó: Rákóczy Ádám

A Covid vetett véget a virágzásának

- A bezárás után két év csendes magányba süllyedt az ódon épület, mely jelentősen rányomta bélyegét a műszaki állapotára, az őspark pedig elburjánzott.
Tavaly májusban került a családunk birtokába, így a fejlesztése új lendületet vett. Újra magyar kézbe kerülhetett ez a történelmi jelentőségű komplexum - mondta el a Kisalföldnek Matusz Balázs. A kastély teljes energetikai és belsőépítészeti felújításon esett át és nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt kedden.

A Matusz család értéket szeretne teremteni és szélesre tárni a helyiek előtt a történelmi örökséget.
Fotó: Rákóczy Ádám

-Sajnos elhanyagolt állapotban tudtuk megvásárolni az épületegyüttest, viszont újból igazi fényében pompázik. A munkálatok 10 hónapig tartottak, viszont még néhány finomhangolás visszavan. Kulturális értékeket hordoz, feltártuk elvesztett kincseit. Az alsó szinten a válaszfalakat eltávolítottuk, így alakítottuk ki a hatalmas fogadóteret. A gépészet teljes korszerűsítése mellett a konyha is megújult, a legmodernebb technológiákkal felszerelve. Padlófűtés, hőszivattyúk, és klímarendszer kapott helyet minden szinten. A burkolatokon sem spóroltunk: a luxus eleganciát képviselve Versace és Roberto Cavalli stílust kaptak. Felújítottuk az esküvői pavilont is - sorolta az új tulajdonos. Hangulatos télikert és koktélbár, tizenegy egyedi berendezésű szoba, három lakosztály található a 2,5 hektáros parkban, ami mellett teniszpálya és úszómedence kapott helyet.

Különböző szobák és lakosztályos értékes régiségekkel díszítve.
Fotó: Rákóczy Ádám

Színes programkavalkáddal készülnek

Öttevény és a Földváry-kastély története az elmúlt évszázadok során összefonódott. Az épületnek hányatott sorsát sokan ismerik: a háború után volt hadikórház, orvosi és állatorvosi rendelő, szolgálati lakások. Korábban is számos rendezvény és esküvő helyszíne volt a kastély, ezt továbbra is cél. Júliusban a Győri Balett táncolja be a termeket, egy hárfaművész kíséretében. Augusztusban itt rendezik meg a Barokk jelmezbált, ami a győri Barok Esküvőhöz kapcsolódik majd. Augusztus 19 és 20-án pedig hagyományteremtő szándékkal várják az érdeklődőket az első Földváry-kastély Napokra. Nemzetközi régiségvásárt szerveznek, antik baba és mackó vásárral, amit összekötnek a kézműves vásárral és falunappal. - A helyiek büszkék múltjukra, és továbbra is őrzik a hely történelmi szellemiségét. A hagyományőrzőknek köszönhetően utcabállal zárul az első programsorozat - tette hozzá Matusz Balázs, aki még annyit elárult, hogy önerőből vásárolták meg a kastélyt, a felújítása pedig dupla annyiba került, mint amennyiért hozzájutottak.

-Annyira megszerettük a környezetet, hogy mi is a településre költöztünk, nagyon megszerettük ezt a miliőt - mondta.

Exkluzív ételek operettel

A megnyitón a vendégek hatfogásos menüsort kóstolhattak végig két neves séftől, Suga Péter, a Húsevő Bisztró séfje, és Szabó Attila, a Tioman Étterem tulajdonos konyhafőnöke jóvoltából. Ez idő alatt Széles Zoltán és a Kvin Operett szórakoztatta a népes vendégsereget. Az ízutazást a franciaországi tanulmányútjukról visszatért Varga Klaudia és Bárdy Martin, cukrászmester-páros desszertbemutatója tette még színesebbé. 

A menükóstoló alatt operett szólt a színpadon.
Fotó: Rákóczy Ádám

A kastély előélete:

A kastélyt báró Földváry Miklós de Bernátfalva építtette feleségének 1870-ben, azóta pedig Öttevény jelképévé vált. Az épület eredetileg „úrilak” volt, de a későbbi években kastéllyá bővítették, majd Földváry Miklós lánya, Valéria örökölte. Elhelyezkedésének köszönhetően rendszeres találkozóhelye volt az akkori politikai elitnek, a legendák szerint számtalan országos jelentőségű ügyben itt született tényleges döntés.

A 20. század közepén, az épület a Vagongyár tulajdonába került, majd különböző funkciókat töltött be. Volt többek között szükséglakás, patika, és nővérszállás is.
Az ÉDÁSZ Rt. 1988-ban vásárolta meg a már romos állapotban lévő épületet, majd egy négyéves munkálatot követően eredeti állapotára állították helyre, végül egy korszerű, 3 csillagos szállodát alakítottak ki az épületben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában