Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

WikiLeaks - Washington keresi Assange jogi felelősségre vonásának módját

Az amerikai igazságügy-miniszter keresi Julian Assange jogi felelősségre vonásának módját - közölte vasárnap Joe Biden alelnök, aki "high-tech terroristának" tartja a titkos amerikai diplomáciai táviratokat nyilvánosságra hozó portál, a WikiLeaks alapítóját.

Bidennel az NBC készített interjút, és a televízió előzetesen, leiratban közölt ebből részleteket.

"Ha ő összeesküdött egy amerikai katonával arra, hogy megszerezzék ezeket a titkos dokumentumokat, akkor az teljesen más elbírálás alá esik, mint ha neki, mint újságírónak átadták volna ezeket" - jelentette ki az alelnök.

A kémkedés elleni, 1917-es amerikai törvény alapján nem lehet felelősségre vonni Assange-ot, mert a WikiLeaks hagyományos médium. Az igazságügy-minisztérium ügyészei más törvényre próbálják meg alapozni a vádat.

Megpróbálnak bizonyítékokat gyűjteni arra, hogy Assange egy összeesküvésben vett részt, vagyis bátorította, esetleg segítette Bradley Manning amerikai közlegényt, akit a titkos dokumentumok továbbításával gyanúsítanak - mondta Biden.

Ha Assange-ot meg lehetne vádolni összeesküvéssel, akkor felelőssé lehetne tenni a nemzetbiztonság elleni támadásért, miközben bizonyítanánk, hogy a hagyományos média szólásszabadságát továbbra is védi az amerikai alkotmány - tette hozzá.

"Ez az ember olyan dolgokat csinált, amelyek kárt okoztak, veszélybe sodorták emberek életét és megélhetését az egész világon. Megnehezítette ügyeink intézését szövetségeseinkkel, barátainkkal" - mondta Biden.

Az El País című spanyol napilap hétfőn megkérdezte Assange véleményét Biden nyilatkozatáról, és ő azt mondta: "az amerikai alelnök szerint terrorizmus kideríteni az igazságot az Egyesült Államokról.

A terrorizmus definíciója erőszak alkalmazása politikai célból. Biden kormánya továbbra is zaklatja szervezetünket és a sajtót erőszakos vagy politikai célból. Ki is akkor a terrorista?"

Olvasóink írták

  • 3. Lone_wolf.. 2010. december 24. 23:21
    „jééé megint töröltekXD! Hóhér elé ezzel a rühedék Assangéval!”
  • 2. stewe7109 2010. december 20. 14:03
    „Ehhez azonban fel kéne ébredni! Méghozzá sürge!”
  • 1. janika 2010. december 20. 12:08
    „Szerintemm nem kellene titkolózni és olyanokat tenni ami "nem kerülhet" az olvasók elé! A maffiát, a bűnözést az egész világon fel kell számolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektromosautó-kölcsönzőt indítanak Párizsban

Önkiszolgáló elektromosautó-kölcsönző rendszert indítanak Párizsban jövő ősztől. Tovább olvasom