Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Templom vagy sportcsarnok?

Milyen legyen a modern templom? Erről vitázik az építészszakma és az egyház Olaszországban, ahol kiállításon mutatják be a kortárs templomépítészet legkiemelkedőbb példáit.

"Olyan, mint a római Szent Péter-székesegyház nem lesz többé. A mai templomokat gyorsabban kell megépíteni, és egyszerre több célt kell szolgálniuk" - hangoztatta az olasz sajtónak Francesco Dal Co, a milánói Casabella építészeti labóratórium és bemutatóterem vezetője. Itt nyílik március 21-én a Négy olasz templom című kiállítás.

Azokat a kortárs "liturgiai tereket" vonultatja fel, melyek jól mutatják a templomépítészet mostani esztétikai és funkcionális kritériumait. A választás két római peremkerületi, egy perugiai és egy modenai templomra esett. Az utóbbit az építész Mauro Galantino tervezte. "Lehet, hogy modern, de csúnya" - mondott róla véleményt a posztmodern építészet mestere, Paolo Portoghesi a szentszéki napilapban, a l'Osservatore Romanóban.

Hasonlóképpen látja Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke: a római egyetem építészeti karára látogatva kijelentette, hogy a korunkban emelt templomok "inkább hasonlítanak kongresszusi központra vagy sportcsarnokra mint imahelyre". Galantino a Corriere della Sera című napilapban válaszolt a kritikákra: "templomot ma már nem a központban, hanem a város szélén építünk. Stílusában a modern külvároshoz kell igazodnia, és az itt élők számára nemcsak imádkozásra szolgál, találkozási pont szerepét is betölti".


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átmeneti kormányt alakított az ellenzék Líbia keleti részén

Átmeneti kormányt alakított Moammer el-Kadhafi líbiai elnök ellenzéke az ország keleti részén fekvő,… Tovább olvasom