Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Obama beszólt a lelkészének

Szokatlanul kemény szavakkal ítélte el Barack Obama az egykori lelkészét. A demokrata elnökjelöltségért küzdő politikus csaknem 20 évig volt tagja Jeremiah Wright gyülekezetének. A lelkész korábban egyebek közt rasszistának minősítette az Egyesült Államokat, és a 2001. szeptember 11-i merényleteket büntetésnek nevezte az amerikai külpolitikáért. Obama jelenleg Észak-Karolinában kampányol.
A politikus, aki Hillary Clinton ellen küzd pártja elnökjelöltségéért, felháborítónak nevezte Jeremiah Wright utóbbi napokban tett nyilatkozatait. "Wright nem az én nevemben vagy a kampányom nevében beszélt" - mondta Obama, aki elemzők szerint könnyen elveszítheti pártja szuperdelegátusainak támogatását, így az elnökjelöltségéért folytatott küzdelmet a lelkész dühös kifakadásai miatt. Jeremiach Wright legutóbb védelmébe vette korábbi prédikációit, amelyekben egyebek közt rasszistának minősítette az Egyesült Államokat, és a 2001. szeptember 11-i merényleteket büntetésnek nevezte az amerikai külpolitikáért. "Isten átkozza meg Amerikát"- mondta Barack Obama volt lelkipásztora a szószékről azon a felvételen, amit az amerikai ABC televízió ásott elő és márciusban nyilvánosságra hozott.

A chicagói Jeremiah Wright atya szerint a feketéket szisztematikusan nyomorban tartják az Egyesült Államokban, és emiatt átkokat szórt a szószékről, még 2003-ban. Azt mondta, hogy szerinte Washingtonban a Ku Klux Klán hatása érvényesül. "A kormány elkábítja a feketéket drogokkal és nagyobb börtönöket épít, nem kezeli emberként saját polgárait" - mondta Wright. Egy idei januári szertartáson - amelyet a Fox televízió mutatott be - Barack Obama kampányát Jézus rómaiakkal való küzdelméhez hasonlította. "Barack tudja, mit jelent egy olyan országban és kultúrában élni, amelyet gazdag fehér emberek uralnak. Hillary ezt sosem értheti meg, Hillary-t sosem hívták niggernek". - mondta a lelkipásztor. A beszédből Bill Clintont sem hagyta ki, akit hagyományosan a feketék barátjának tekintenek: "Bill nem volt jó hozzánk, ugyanúgy bánt velünk, mint Monica Lewinskyval. Piszkosan játszott."

Wright hallatott magáról a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni vasárnap is. Akkor azt mondta a szószékről: elégtételt vettek Hirosimáért, az Egyesült Államok közel-keleti politikájáért és a dél-afrikai apartheidért. Jeremiah Wright egyébként nemrég vonult vissza. Chicagói gyülekezetének Barack Obama majdnem húsz éven át volt tagja, Wright tartotta esküvői szertartását, és ő javasolta könyvének címét is (Audacity of Hope - Elszánt remény), amely idén hangoskönyvként Grammy-díjat nyert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajosztással tiltakoztak a német gazdák

Ezerszámra osztogatták a csomagolt vajat a gazdák Németországban kedden. Így tiltakoztak az egyre… Tovább olvasom