Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Izrael felfüggeszt? - 360 halott, 2000 sebesült

Izrael fontolóra veszi, hogy átmenetileg felfüggeszti a Gáza elleni légicsapásokat - jelentette az AFP kedden. A francia külügyminiszter telefonon próbálta Ehud Barak izraeli védelmi minisztert rávenni arra, hogy függesszék fel az offenzívát.


Az AFP francia hírügynökség szerint Ehud Barak izraeli védelmi miniszter meghallgatta a francia külügyminiszter, Bernard Kouchner javaslatát, miszerint 48 órára állítsák le a Hamász gázai célpontjai elleni légicsapásokat. Barak ugyanakkor hozzátette, hogy egy ilyen döntést csak Ehud Olmert kormányfő és a biztonsági kabinet hozta meg. "Ez ebben a pillanatban nem több egy javaslatnál. Addig is a hadművelet folytatódik" - mondta az izraeli védelmi tárca vezetője.


Első szakasz

Még csak az első szakaszában tart a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva - mondta az izraeli miniszterelnök. Kedden három újabb palesztin rakéta robbant Izrael déli részén,  áldozatokat egyik sem követelt.

A szombat óta tartó légi és tengeri műveletek "az első szakaszt jelentik több másik mellett, amelyeket már szintén jóváhagyott a biztonsági kabinet" - fogalmazott Ehud Olmert az izraeli államfővel, Simon Peresszel tartott találkozója alkalmával.
  
A hírügynökségek 350-370 halálos áldozatról számolnak be, a sebesültek száma megközelíti a kétezret. Izraelben négyen haltak palesztin rakétatámadásban szombat óta.  Nem érdek a tűzszünet

Izraelnek nem áll érdekében, hogy helyreállítsa a tűzszünetet a Hamásszal - ezt az izraeli infrastrukturális miniszter jelentette ki kedden. A Gáza elleni légicsapások már négy napja tartanak.

Benjamin Ben-Eliezer szerint országának egyelőre nincs oka arra, hogy a jelenlegi helyzetben megújítsa a tűzszüneti megállapodását a Gázát irányító Hamász palesztin szervezettel.

"Ha most életbe lépne egy fegyvernyugvás, a Hamász újra megerősödne, felépülne a sokkból és minden eddiginél keményebb csapást készítene elő Izraellel szemben" - mondta az izraeli infrastruktuális miniszter. A négy napja tartó izraeli offenzívában az ENSZ jelentése szerint eddig 360 palesztin vesztette életét, köztük legalább 57 civil, míg a sebesültek száma csaknem 1700-ra emelkedett. A gázai palesztin milicisták közben 250 rakétát lőttek ki Izrael déli részére, négy ember - három civil és egy katona - halálát okozva.


Negyedik napja tart az izraeli bombázás

Folytatták Gáza bombázását kedden az izraeli vadászgépek, melyek az Afp francia hírügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint sorozatos támadásokat hajtottak végre, főként Gázavárosban. A célpontok ismét a Gázát uraló Hamasz létesítményei voltak, de több lakóházat is találat ért.

Palesztin kórházi források szerint az izraeli bombázásoknak legkevesebb 360 halálos áldozata van, a sebesültek száma csaknem 1700. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy vadászgépei kedden újabb "Hamasz célpontokat támadtak". Ezalatt a Hamasz folytatódó rakétatámadásai következtében Izraelben már négyen haltak meg.

A szemtanúk szerint Gázavárosban találat érte az Iszlám Egyetemet, a Hamasz kormányfői irodáját, valamint a védelmi, oktatási, külügyi és pénzügyi minisztériumok épületét. Palesztin források szerint az izraeli harci gépek bombái több tucat lakóházat is romba döntöttek. A támadások következtében megszakadt az áramszolgáltatás Gázavárosban és az övezet teljes északi részén.Izrael hadserege szombaton kezdte meg Gáza bombázását vadászgépeivel. A támadást azért kezdték, hogy véget vessenek a Hamasz izraeli területekre mért rakéta-, és gránáttámadásainak. A palesztin szélsőséges szervezet fél éves tűzszünet viszonylagos nyugalma után támadta újra Izraelt. Állításuk szerint azért, mert a zsidó állam nem enyhített az uralmuk alatt álló, csaknem másfél millió lakosú Gáza-övezet blokádján. Az izraeli légicsapások a Gáza-övezet összes városát érintették, és palesztin források szerint találat érte a Hamasz összes létesítményét. Ezalatt Izraelben már négy ember halt meg a Hamasz rakétatámadásainak következtében.

Háború van

Az izraeli offenzíva célja a Hamász-rendszer megbuktatása a Gázai övezetben - jelentette ki hétfőn Hájim Ramon izraeli miniszterelnök-helyettes egy televíziós interjúban. Azonnal beszüntetjük a tüzet, ha valaki átveszi a felelősséget Gáza kormányzásáért, bárki, kivéve a Hamászt.

A hadsereg most azzal foglalkozik, hogy megakadályozza a terület ellenőrzésében a Hamászt - mondta. Az izraeli vezérkari főnök egy lapnak azt nyilatkozta, hogy a hadművelet végére a Hamász egyetlen épülete sem marad állva a Gázai övezetben.

Egyetemi csapás

Az izraeli légierő vasárnap csapást mért a gázai Iszlám Egyetemre, a Hamász radikális mozgalom egyik fontos kulturális jelképére.

Az izraeli hadsereg szóvivője egyelőre nem fűzött megjegyzést a támadás híréhez.

Az egyetem épülete ellen egyetlen vadászbombázó intézett támadást. Szemtanúk beszámolója szerint robbanássorozat rázta meg a tanintézet területét, de senkinek sem esett bántódása. A városközpontban lévő egyetem környékén tüzek és sűrű füstfelhők is keletkeztek.


Rövid vasárnapi összegzés

Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamász iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben, a halottak száma már meghaladja a 280-at. Az izraeli hadsereg vasárnap délben kiadott közleménye szerint az utóbbi huszonnégy óra légicsapás-sorozatában mintegy 230 célpontot vettek tűz alá, elsősorban a Hamász infrastruktúráját, épületeket, fegyverraktárakat vagy rakétakilövő állásokat. Szombat reggel óta 286 palesztin vesztette életét, több mint 700 pedig megsebesült az izraeli csapásokban.

Újabb izraeli légicsapás: csempészalagutakat bombáztak

Vasárnap délután újabb légicsapást mért a Gázai-övezetre az izraeli hadsereg. Helyi jelentések szerint a térséget Egyiptommal összekötő csempészalagutakat támadták a gépek. Az egyiptomi-gázai határ mentén végig sűrű, fekete füst látható. Az alagutakon át juttattak élelmet, üzemanyagot és fegyvereket az izraeli blokád alatt álló övezetbe.

Izraeli tankok a Gázai övezetnél

Vasárnap 6500 tartalékos katonáját mozgósította a védelmi minisztérium. Izrael szombat reggel óta több légicsapást hajtott végre Hamász-célpontok ellen a Gázai-övezetben, válaszul arra, hogy a palesztin szélsőséges szervezet napok óta rakétákkal lő izraeli területeket.Líbia repülőkkel evakuálná a sebesült palesztinokat

Líbia vasárnap bejelentette, hogy repülőgépeket küld a Gázai övezetben megsérült palesztinokért a térségbe. Két repülő a rafahi átkelőtől 40 kilométerre, egyiptomi területen szállna le, a sebesülteket pedig mentőautóval vinnék a gépekhez. Kairó időközben jelezte: a szélsőséges Hamász szervezet fegyveresei nem engedik távozni az övezetből a sérülteket. A határ egyiptomi oldalán több tucat mentőautó vár a sebesültekre.

Időközben XVI. Benedek pápa elítélte a gázai erőszakot, és a békés megoldásra szólította fel a szembenállókat.

Jordánia és Irán vasárnap közölte: segélyeket küld a térségbe.

Izrael tartalékosokat mozgósít

Több ezer tartalékos katonát mozgósított Izrael - jelentette be egy magas rangú kormányzati tisztviselő vasárnap. Eközben az izraeli védelmi miniszter szóvivője közölte: ha szükséges, akkor szárazföldi hadműveleteket is indítanak azért, hogy megvédjék az izraeli lakosokat.

Izrael szombat reggel óta több légicsapást hajtott végre Hamász-célpontok ellen a Gázai-övezetben válaszul arra, hogy a palesztin szélsőséges szervezet napok óta rakétákkal lő izraeli területeket.

Egy nap alatt több mint 280 palesztin vesztette életét, legtöbbjük Hamász-tag, de vannak civil áldozatok is. A sebesültek száma eléri a 700-at. Az izraeli légitámadásokra válaszul a Hamász rakétákat lőtt ki Izraelre, az egyik lövedék elérte Asdodot, Izrael második legnagyobb kikötővárosát, 30 kilométerre északra Gázától.

Izrael vasárnap több ezer tartalékos katonát mozgósított, ebből arra lehet következtetni, hogy akár szárazföldi hadműveletek is megindulhatnak a Gázai-övezetbe.Újabb - 6 halott, sok sérült

Vasárnap újabb csapásokat mért az izraeli légierő szombaton sötétedés után gázai övezeti célpontokra. A legfrissebb hírek szerint már 230 halottja van a légicsapásoknak. Háled Mesaal intifádára buzdította a palesztinokat.

Újabb légicsapást hajtott végre Izrael vasárnap reggel a Gázai-övezet északi részén egy rendőrörsön - közölte szemtanúkra hivatkozva az AFP hírügynökség. A támadásnak 6 halottja van, sok a sérült - jelentették be kórházi források.

A  legfrissebb hírek szerint már összesen 271 halottja és 700 sebesültje van a légicsapásoknak. Kórházi források úgy tudják: közülük hatan a vasárnapi támadások halálos áldozatai.

Eközben véget ért az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülése: a tanács olyan határozatot hozott, miszerint azonnal be kell szüntetni minden katonai akciót a Gázai-övezetben. A határozatot Horvátország ENSZ-nagykövete olvasta fel újságírók előtt vasárnap reggel. A nyilatkozat érdekessége, hogy név szerint nem említi sem Izraelt, sem a Hamász palesztin szélsőséges szervezetet.Folytatódnak az izraeli légicsapások Gázában

Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra. A Hamász által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közölte vasárnap, hogy a hadsereg folytatja akcióit a Hamász létesítményei ellen a Gázai övezetben, és vasárnapra virradóra "bizonyos számú" támadást indított, egyebek mellett a Gáza központjában lévő Rimal kereskedelmi negyed egyik mecsete ellen, amely "terroristáknak nyújtott menedéket". Az izraeli rádió szerint a légierő közel húsz támadást indított az éjszaka folyamán.

Rendkívüli ülés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa folytatja a gázai helyzetnek szentelt rendkívüli ülését. Az arab országok egy csoportja határozattervezetet terjesztett a BT elé, a dokumentum elítéli az izraeli hadműveleteket, és felszólítja Izraelt, hogy haladéktalanul szüntesse be a katonai akciókat a Gázai övezetben. Diplomaták szerint a BT valószínűleg nem fogja megszavazni ezt a tervezetet.

230 halott, 700 sebesült

A legfrissebb hírek szerint már 230 halottja van a szombati, a Gázai-övezetet sújtó izraeli légicsapásoknak, a sebesültek száma eléri a 700-at. Eközben szombat késő este összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, hogy megvitassa a Gázában kialakult helyzetet.Szombat reggel 60 harci gép csapott le több mint 50 Hamász-célpontra a Gázai-övezetben alig néhány perc alatt.

Napok óta a palesztin szélsőséges szervezet izraeli célpontokat lőtt rakétákkal, erre válaszul indított az izraeli légierő támadást.
Újabb intifáda

Új palesztin felkelésre, egy harmadik intifádára szólított föl szombaton egy tévéinterjúban a Hamász száműzetésben élő vezetője, miután a nap folyamán a Gázai övezetben az iszlamista mozgalom épületeire mért izraeli légicsapásban életét vesztette több mint kétszáz palesztin.  

A Damaszkuszban élő Háled Mesaal arra buzdította a palesztinokat az al-Dzsazíra katari hírtévének adott nyilatkozatában, hogy indítsanak katonai intifádát "a cionista  ellenséggel szemben", egyszersmind "békés intifádát" a palesztin táboron belül.

Utóbbi javaslatával feltehetően a Hamász és a nyugati országok  támogatását élvező Mahmúd Abbász palesztin elnök közötti hatalmi  harcokra utalt.Visszhangok

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közölte, az Egyesült Államok élesen elítéli az Izrael elleni ismétlődő aknavetős és rakétatámadásokat, és a Hamászt tartja felelősnek a tűzszünet összeomlásáért, a gázai övezeti erőszak kiújulásáért.

Az EU felszólította a feleket, hogy azonnal vessenek véget az  erőszaknak: a palesztinok szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig a Gázai övezet lövését. A soros  elnök Franciaország államfője a huszonhetek nevében sajnálkozásának  adott hangot a polgári áldozatok "nagyon nagy" száma miatt, s amiatt, hogy eszkalálódik az erőszak a Gázai övezetben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Hamásszal rivalizáló, mérsékelt  Fatah-mozgalom vezetője a ciszjordániai Rámalláhban elítélte a "bűnös" izraeli légicsapásokat, és bejelentette: "sürgősen kapcsolatba lépett" egy sor arab és más országgal, hogy segítsenek véget vetni az izraeli katonai akciónak.

Az arab országok elítélték az izraeli akciót. Az Arab Liga főtitkára bejelentette, hogy vasárnap Kairóban rendkívüli ülést tartanak a szervezet tagállamainak külügyminiszterei.


Palesztinok tiltakozó megmozdulásokat tartottak Kelet-Jeruzsálemben, valamint a ciszjordániai Rámalláhban és Hebronban.
Palesztinok tiltakozó megmozdulásokat tartottak Kelet-Jeruzsálemben, valamint a ciszjordániai Rámalláhban és Hebronban.


210 halott, 300 sebesült

Már 210 halottja és 300 sebesültje van a szombati, izraeli légicsapásoknak a Gázai-övezetben - jelentették be helyi illetékesek szombat este. Eközben az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak bejelentette, hogy hadműveletük "addig folytatódik, amíg szükséges."Izraeli harci gépek arra válaszul lőtték rakétáikkal a Hamász épületeit, hogy a palesztin szélsőséges szervezet már napok óta izraeli településeket lőtt rakétákkal. Szombat reggel 60 harci gép 50 célpontra lőtt rakétákat a Gázai-övezetben alig néhány perc alatt. A támadásra válaszul a Hamász több tucatnyi rakétákat lőtt izraeli területekre, megölve egy izraeli férfit.

Az ENSZ főtitkára, az Európai Unió, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország szerint azonnal gátat kell szabni az erőszaknak.

Külügyi figyelmeztetés az Egyiptomba indulóknak

A magyar Külügyminisztérium az izraeli légitámadás miatt fokozott óvatosságra inti az Egyiptomba utazókat. Noha a Gázai-övezetbe turisták amúgy sem mehetnének, a vele szomszédos övezetek is veszélyesek lehetnek, hangsúlyozza a Szelestey Lajos külügyi szóvivő által kiadott közlemény: "A Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a Gázai-övezet ellen indított izraeli támadás miatt a magyar állampolgárok csak szervezett keretek közt látogassanak a Sínai-félszigetre, mert lehetséges, hogy az offenzíva nyomán Egyiptomnak azon a részén is romlik a biztonsági helyzet. Ugyancsak fontos, hogy a szállodákat és közvetlen környéküket ne hagyják el mindaddig, amíg Gázában harci cselekmények zajlanak. Kérjük, ezzel kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hazai és a nemzetközi híradásokat. Tanácsoljuk továbbá, hogy Egyiptom egész területén kerüljék az esetleg kialakuló tüntetéseket, illetve azok környékét." - áll a Külügyminisztérium közleményében.

Tüntetések Gázában
Tüntetések GázábanÚjabb bombázás

Ehud Barak, az izraeli védelmi miniszter nem sokkal korábban kijelentette, a zsidó állam, ha szükséges, kiterjeszti a Hamász palesztin iszlamista mozgalom elleni műveleteit.  Nem vagyunk  lelkesek attól, hogy konfrontálódnunk kell, de készen állunk rá -  mondta. A harc nehéz lesz és hosszú - fűzte hozzá.

Legkevesebb 205 palesztin vesztette életét szombaton az iszlamista Hamász mozgalom irányítása alatt álló Gázai övezetre mért izraeli  légicsapásokban.
Hamász-tisztségviselők számoltak be az újabb támadásokról. Ezúttal többek között egy fémmegmunkáló üzem volt a célpont, áldozatokról nem érkezett hír.

A külügyminiszter nem lát más megoldást

Védelmébe vette az izraeli külügyminiszter szombaton az izraeli haderő Gázai övezeti célpontok elleni összehangolt csapását, mondván, Izrael szempontjából a katonai megoldás az egyedüli lehetséges opció a Hamásszal szemben.„Egészen mostanáig visszafogottságot tanúsítottunk. Jelenleg nincs más megoldás a katonai műveleten kívül" – jelentette ki Cipi Livni újságírók előtt. „Meg kell védenünk az izraeli civileket, úgy, hogy katonai csapást mérünk a gázai övezeti terrorista infrastruktúrára - mondta a politikus, a mérsékelt jobboldali Kadima párt vezetője, megemlítve, hogy csak az elmúlt két napban vagy száz palesztin rakéta és aknagránát hullott izraeli településekre.


160 halott, 300 sebesültLegkevesebb 160 halálos és körülbelül 300 sebesült áldozata van annak a nagyszabású légitámadásnak, amit az izraeli légierő szombat délelőtt hajtott végre a Hamász szélsőséges palesztin szervezet épületei ellen Gázavárosban. Az áldozatok pontos számáról eltérő adatokat közölnek a palesztin hatóságok és a kórházak, az AFP például 195 halottról tud.

Izrael 60 harci géppel támadott a Gázai-övezetben azokra a célpontokra, "ahonnan az utóbbi napokban gránátok és rakéták százait lőtték ki palesztin szélsőségesek izraeli településekre". Az Egyiptom közvetítésével létrehozott fél éves tűzszünet éppen egy hete járt le Izrael és a Hamász között.

December 20-a óta palesztin szélsőségesek folyamatosan lőtték rakétákkal és aknagránátokkal a Gázai-övezethez közel eső izraeli településeket, de csak anyagi károkat okoztak. Izrael a hét folyamán többször is "kemény ellencsapással" fenyegetett. A szombat délelőtti támadásban az izraeli rakéták lerombolták a Hamász állítólag szinte valamennyi épületét és kiképzőbázisát. Az áldozatok többsége a szélsőséges palesztin szervezet tagja, de vannak civil halottak és sebesültek is.

A Hamász és több más palesztin szervezet is "bosszúra" illetve izraeli területen végrehajtandó öngyilkos merényletekre szólította fel a palesztinokat. Szombat délután a Hamász újabb rakéták tucatjait lőtte ki izraeli városokra és az egyik ilyen támadással megölt egy férfit és megsebesített négy embert. Számos állam és nemzetközi szervezet, köztük például az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország a harcok azonnali beszüntetésére szólította fel mindkét felet. Mahmud Abbász palesztin elnök "az izraeli agresszió" azonnali elítélését sürgette, míg az izraeli hadsereg szóvivője úgy fogalmazott, hogy a délelőtti légicsapás "még csak a kezdet".
Korábban

Egy izraeli férfi meghalt, négyen pedig megsebesültek szombat délután, amikor egy palesztinok által kilőtt rakéta csapódott a házukba Netivot városkában. Előzőleg az izraeli légierő nagyerejű rakétatámadást intézett gázavárosi palesztin célpontok ellen, legkevesebb 120 halálos és legalább ugyanennyi sebesült áldozatot okozva.

Az izraeli légitámadás szombat délelőtt történt, válaszul arra, hogy a palesztinok a Gázai-övezetből napok óta már több mint száz rakétát lőttek ki izraeli területekre. Ezek a támadások azonban szombat délutánig csak anyagi károkat okoztak.
Az izraeli légierő több mint 30 rakétát lőtt ki Gázavárosra és környékére, olyan célpontokra, ahonnan állítólag a Hamász szélsőséges palesztin szervezet indította a rakétáit izraeli területek felé. Az áldozatok számáról a palesztin rendőrség, a Hamász vezetősége és az orvosok eltérő adatokat közölnek. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a halottak száma 120 és 155 között lehet, a sebesülteké pedig legalább ugyanennyi. A világ számos országának vezetői azonnali tűzszünetre, a harcok beszüntetésére és önmérsékletre szólították fel a feleket - egyelőre eredménytelenül.

Olvasóink írták

149 hozzászólás
 • 149. zeta62 2009. január 02. 08:59
  „kommentár nélkül:

  http://nol.hu/kulfold/lap-20090102-20090102-3”
 • 148. pancser 2009. január 01. 18:16
  „"Dew"! Hm! Ahogy én a hozzászólásaidból kivettem, azon az alapon állsz, hogy ezek a zsidók, így, meg úgy, a 40-es évek végén és így tovább. Ha valaki tárgyilagos akar lenni kétségtelen, hogy az a legnehezebb, mert az igazságot kideríteni nem lehet, meg aztán kinek az igazsága az igazság. Egyet szögezzünk le azért, Izrael állam létét fenygetik nyiltan és bevallottan a gazai övezetet uraló Hamasz hívei mint ahogy az egyik képen látható. Mo-n sokkal kevésbé számoltak le az előítélettel az emberek, mint NO-ban. Ez a hang ahogy én látom még erősödött is, amit a józanul, progresszíven gondolkodó emberek nem hagyhatnak szó nélkül. Már csak azért sem, mert a világ ezeket a kilengéseket véli jellemzőnek a magyar gondolkodásra, amiből semmi jó nem származik. Sajnos volt egy nagyon ocsmány eszme, meg ocsmányabb emberekkel, akik súlyosan beszennyezték MO becsületét. Nem vállalhatunk semmilyen közösséget sem azokkal, akik 400 ezer magyar állampolgárt szolgáltattak ki egy idegen ország népírtóinak, sőt ebben maguk is aktívan részt vettek. Megjegyzéseim, nem tagadom nagyon súlyosak, nagyon örülnék, ha nem így lenne. Egyébként hozzá sem szóltam volna a témához, ha nem találkozom förtelmes eszmei alapon álló hozzászólásokkal. Nem a mi ügyünk ez a háború, majd megoldják azok, akikre tartozik. Legalább ezt vennék figyelembe, akiknek ez a téma csak ürügy nézeteik(antiszemitizmus, fajgyűlölet, holocausttagadás) propagálására és inkább hallgatnának minthogy rontsák a magyarság megítélését. De úgy látom egyeseknek semmi sem számít!”
 • 147. zeta62 2009. január 01. 17:30
  „Bocsánat, már tényleg kellene józanodnom! :(

  Boldog Új Évet mindenkinek!”
 • 146. Nahááát 2009. január 01. 17:09
  „Szilágyi_Zsolt! Hallottad már azt a kifejezést, hogy anagramma? Egyébként BUÉK!”
 • 145. zeta62 2009. január 01. 16:37
  „Dew!
  A mai világban akkora súlyu tévedés, mint a középkorban, kizárt. A közelmúlt, 50-100 év történéseit persze lehet, hogy politikai okokból itt-ott átértékelik, de a föld lakóinak többsége nem tekinthető tájékozatlannak.
  Kicsit bonyolultan fogalmazok, bocs, ezt tudd be a Szilveszter utóhatásának. :)
  Ergo, a kb. 1500-2000 évvel ezelőtt történteket már nem fogják érdemben átírni.

  Gázából "hivatalos" híreket csak szűrve fogunk kapni, ahogy eddig is, hiszen Izrael saját maga elismerte, nem engedte az újságírókat oda.
  De ne legyenek kétségeink, az arabok akkor se fognak "forró" helyszín közelébe engedni senkit.

  Szilágyi_Zsolt

  Ha a társaiddal ellentétben csak olyan zagyvaságra vagy képes, mint abban a hozzászólásodban, ne is végy figyelembe.”
 • 144. Szilágyi_Zsolt 2009. január 01. 16:23
  „Zeta62!

  "Nem baj az, ha valakinek fogalma sincs arról, amiről véleménye van. De nyilvánosságra hozni esetleg ciki..."

  Ezzel sajnos nem mondtál annyit, hogy érdemben figyelemre méltassalak.”
 • 143. Szilágyi_Zsolt 2009. január 01. 16:22
  „Ide figyelj, te ,,Nahááát"! Már akkor észrevettem, hogy ostobaságot írtam azzal, hogy a propán és a bután könnyebb, mint a levegő, mikor elküldtem, és megjelenítve visszaolvastam a szöveget. Javítani már nem lehetett, másik bejegyzésben meg nem akartam magyarázkodni, mert nem gondoltam, hogy ezen az apró tárgyi hibán múlik a hozzászólás érthetősége, BOCS! Tudod, tévedni emberi dolog, és bárkivel, még egy egyetemi professzorral is előfordulhat, hogy hirtelen nekiindulással legépel egy szöveget, aztán butaságot ír benne. Ilyesmit fegyvertényként alkalmazni, mi több, az eset kapcsán iskolázottságot feszegetni meglehetősen egyszerű lélekre vall! Mindenesetre a léggömb valóban a levegőbe került, a többi felől meg remélem, hogy nincs kétséged. Részemről ez a dolog lezárva. A műveltségem értékelése tökéletesen egyedi megítélés alá eső kérdés, de ha nem haragszol, tökéletesen hidegen hagy, mit gondolsz róla. Viszont az ismeretlenül való személyeskedést borzasztóan rühellem, és úgy vélem, ahhoz nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy a név- és arctalanság jótékony homályába burkolózván sértegesd az embert! Ha komolyan gondolod ezt a ,,tulkot", akkor szíves örömest közlöm veled a címemet: itt felkereshetsz, és a szemembe mondhatod, de ez esetben számolj a következményekkel.
  Különben fogalmam sincs, ki az a Botosa Romba, így azt sem tudom, hogyan származhatnának a nézeteim tőle. Én különben is mindig azt hittem, hogy a nézeteim saját magamtól származnak, amelyek az engem körülvevő világ behatásai révén alakulnak ki bennem, de úgy látszik, hogy tévedtem. Másvalaki kell hozzá, akitől átvehetem őket. Ezzel újat mondtál.”
 • 142. Dew 2009. január 01. 15:50
  „"A drezdai bombázás nyilván úgy jön ide, hogy szerinted azt is az amerikai zsidók csinálták. Itt bújik ki az antiszemita szög az árpádsávos, nyilaskeresztes lelkedből!"
  Nem, a drazdai bombázás úgy jött ide, kedves pancser, hogy hiába nem volt a városnak harcászati értéke, hiába volt tele civilekkel és sebesültekkel, ennek ellenére a szövetségesek gyakorlatilag porrá rombolták. És nem hibáztattam miatta zsidókat, ezt te magyaráztad bele, nyilaskeresztestől és árpádsávosostól. Tudod, ne ítélj, hogy ne ítéltess. Eddigi diskurzusunk alapján egyébként te vagy az, aki érvelés helyett inkább gyűlölködsz.

  "Emellett az egyetemesen elfogadott (a világ túlnyomó részén) történelmi adatok, tények azok, amit inkább elfogadok tényként, mint egyes, korántsem elfogulatlan "tudós, kutató" véleményét, származásától függetlenül."
  Lásd Galilei. A maga korában olyat állított, ami az akkori közgondolkodással és "tudományos" vélekedéssel totálisan ellentétes volt. Szóval én inkább hagyom, hogy a tudomány és a történeti távlat, és ne pedig az éppen aktuális politikai és gondolkodásbeli irányzatok határozzák meg azt, hogy éppen mit is kell gondolni.

  "Nem csak azokat a híreiket kell tényekként elfogadni, előcitálni, ami az adott témában számodra támogató, hanem azt is, ami nem."
  Amit citáltam, azok tényeket tartalmaztak, megtörtént eseményeket fényképekkel, beszámolókkal alátámasztva. A Hamasz fegyverkezési trendjéről ellenben nincsenek ilyen jellegű hírek. Vannak mindenféle hirszerzési és hasonló értesülések, de már Irakkal kapcsolatban is kiderült, hogy ezeket akár politikai indokkal is manipulálhatják. Ettől függetlenül nem védem a Hamaszt, mert ott is sok a vérgőzös idióta.”
 • 141. vonLichthofen 2009. január 01. 15:10
  „Dew, Boldog Ujévet Neked Bérki Is vagy.
  Ne hagyjuk az ujévben sem, hogy hangos hőbörgéssel ránkijesszenek. Ha mindig csak a tényeknél maradunk, hosszú távon a mi állításunk fog igaznak bizonyulni.
  Ahogy látom a másik fél nagyon erős/nem csak erről a fórumről beszélek/ mi meg nagyon gyöngék vagyunk. Ismerve a történelem dinamikus voltát azonban tudjuk, hogy birodalmak és hatalmasságok jöttek és elmúltak. Szerencsére ez a világ rendje - ez a ,,logos,,.
  Az érdekes az, hogy ez a forum elutasítja a gyűlöletkeltést/lásd:alant/, de ugyanakkor ki-moderálja azokat a hozzászólásokat,véleményeket, amelyek tényeken alapulnak/ahogy ismerjük azokat ebben a pillanatban/ de nem egyeznek a jelenlegi hivatalos politikával, és bennhagy olyan hozzászólásokat amelyeknek semmi köze a történelmi vagy jelenlegi tényekhez és vitathatatlanul kimerítik a gyűlöletkeltés fogalmát - legalábbis ha a humanista szemszögből nézzük azokat.
  A moderátor - remélem jól tudom - köteles megvédeni a hozzászólók személyes jogait. Néhány jel arra utal, hogy ekörül van némi lazaság a szekesztőségben.
  Mégegyszer a Jézus és Mária kérdésről. A legjobb forrás ennek megvilágítására nem más, mint János Evangélioma és a Páli eclogák. A szövegek figyelmes olvasása választ ad Jézus és a zsidók viszonyára a Golgota után.
  Még egy forrás, ez már a XXI. századból.:www.ardvive.org/datails/IsraelTheCatholicChurchAndAntisemitism-471”
 • 140. pancser 2009. január 01. 14:16
  „A 139.hozzászólás címzettje "Dew"”
 • 139. pancser 2009. január 01. 14:12
  „Bajosan vehette körül Izrael hajókkal a Gázai övezetet, legfeljebb a tengerparti részt. Kérdezd inkább az egyiptomiakat, hogy mi van a palesztin egyiptomi határon! Ha valaki faji alapon támadja a zsidóságot, tudatlan és ostoba, hiszen náluk sokkal többen vannak a hasonló eredetű népek, aki mind Ábrahám gyermekei a Biblia szerint is, pédául az arabok mind! Sok hely van még a gazai övezetben, ahol katonai létesítmények lehetnének, de gazember módon nem élnek vele a Hamasz terroristái. A drezdai bombázás nyilván úgy jön ide, hogy szerinted azt is az amerikai zsidók csinálták. Itt bújik ki az antiszemita szög az árpádsávos, nyilaskeresztes lelkedből!”
 • 138. zeta62 2009. január 01. 14:05
  „Dew!
  A GBU bombák nem sorozatban, vakon elengedett fegyverek, nem csoportosan vetik be őket, hanem célpontonként lézerrel irányítva célba. Ergo, nem azok robbanása volt a sorozat, hanem a mélybe hatoló (pince, alagsor?) bomba robbantott be valami ott tárolt(?), készített(?) anyagot. Lásd be, ez nem védhető álláspont, a Hamasz is emberből van, és igen, képes, és gyárt is robbanószert, amit alkalmaznak is.

  A Biblia csak egy hivatkozási alap. Azért, mert ott mai ésszel felfgoghatatlan dolgokat is állítanak, ne állítsd azt, hogy merő kitaláció. Emellett az egyetemesen elfogadott (a világ túlnyomó részén) történelmi adatok, tények azok, amit inkább elfogadok tényként, mint egyes, korántsem elfogulatlan "tudós, kutató" véleményét, származásától függetlenül.

  Az általad, és mások által is idézgetett nemzetközi hírügynökségek is említették, hogy a Hamasz hogy helyezi el a fegyverrendszereit. Nem csak azokat a híreiket kell tényekként elfogadni, előcitálni, ami az adott témában számodra támogató, hanem azt is, ami nem.
  Szerinted az emberek hány százaléka olvassa az MTI híreit? A többség az írott és az elektronikus sajtó által erősen szelektálva jut hozzá a hírekhez. Az általatok is sűrűn említett, más cikkeit bemásolva idézgetett médiumok viszont "elfelejtettek" megemlékezni erről.
  Az egyiptomi határ mellett nem tudod miért várakoznak a mentőegységek, miért nem lépnek Gázába? Gondolom ott is a zsidók tartják vissza őket. Szerintem addig, amíg a Hamasz el nem tünteti a nyomokat, bizonyítékokat, esetleg tanúkat, oda független szervezet be nem fogja tenni a lábát.
  A blokádtörő hajók korántsem biztos, hogy ellenőrzött segélyeket szállítanak, mert a rakomány szúrópróba szerű ellenőrzését megtagadták, s ez esetleg nem a tiszta szándék jele.

  Talán hallgattassék meg a mási fél is:
  NYUGALMAZOTT IZRAELI TÁBORNOK A GÁZAI HÁBORÚRÓL
  http://hvg.hu/velemeny.pro/20081230_izrael_gaza_hamasz_kasszam.aspx”
 • 137. Dew 2009. január 01. 13:23
  „"Minden hozzászólásod izzik az Izrael iránti gyűlölettől!"
  Bocs, nem tudtam, hogy Izrael egy szent tehén, és ezáltal fölötte áll minden kritikának vagy bírálatnak. Ha Izrael bírálata szerinted gyűlölet, akkor szerintem értelmezési problémáid vannak a szólásszabadság szót illetően.

  "A holocaust igazi genocidium volt, amit eszmetársaiddal együtt kétségbe vontok."
  Idézz kérlek egyetlen sort, ahol kétségbe vontam a holokauszt megtörténtét vagy genocídium voltát.

  "A Hamasznak esze ágában sem volt a nők és gyerekek kitelepítése a veszélyes körzetekből, mint ahogy még a II. világháborúban is szokásban volt."

  A Hamasz hova telepítsen ki, amikor Gázában gyakorlatilag menekültek, illetve az ő leszármazottaik élnek? És különben is, a második világháborúban nem csak kitelepített célpontokat bombáztak. Lásd páldául a drezdai bombázást.

  "Igaz még azt sem fogják fel néhányan, hogxy a zsidó is meg az arab is semita nép, sok közös vonással."
  Igen, hogy mellette még az akkádok, asszírok, babiloniaiak, stb. Ebből következően, ha valaki kritizálja az akkádok hadászatát, akkor már antiszemita? Én speciel soha sem kritizáltam az asszírokat, nem is gyűlölöm őket. Akkor most mégsem vagyok antiszemita?

  "GBU, sajna sorozat-robbanásra akkor sem képes, mert tulajdonképpen csak egy nagyméretű "betonfúró", robbanóanyaggal töltve, nem keverendő a fürtös bombákkal."
  Robbanássorozatot írt a cikk, az lehetett mondjuk a hat GBU, amint egymás után becsapódik és robban. De lehet, hogy más volt.

  "A 12 törzsre vonatkozó cáfolatod egyetlen kutató sem támaszthatja alá, mert ez történelmi tény, ahogy azt a Biblia is megerősíti"
  Ezek szerint nem olvastad el, amit belinkeltem, pedig érdekes érveket tartalmaz. Nekem speciel egy nagyon fundamentalistán keresztény hittantanár, valamint több pap is mondta már, hogy a Bibliát nem lehet szó szerint érelmezni, éppen ezért a benne foglaltakat, pláne ha történelmi forrásként kezelik. Lehet, csak akkor kb annyira, mint a Beowulfot, vagy az északi Eddákat. Például a Biblia írja, hogy Ádám és Éva volt az első emberpár, nekik volt egy Káin és Ábel nevű fia. Káin megölte Ábelt. Ha ezeket tényként vesszük, akkor bele se merek gondolni, honnan van a többi ember. De ugyanígy utalhatok arra, hogy a semita népeket mind Sém gyermekeinek írja a Biblia. Ha ez így lenne, akkor már a második vagy harmadik generáció nagyon durva genetikai torzulásokkal született volna a belterjesség miatt. De többek között ez is benne van a Bibliában:
  "Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak." (5.Mózes 15:6)
  Ezek szerint akkor minden zsidónak uralommániás uzsorásnak kell lennie? Mert a Biblia ezt is írja. De szerintem nem ez a helyzet.

  "Izrael elismerése?
  Ne haragudj, de ez fából vaskarika, max reklámcélokra nyilatkozhatta bárki, szigorúan magánvéleményként.
  Ugye tudod, ez hogy viszonyul a hivatalossal?"
  Nézd, nem tudom, hogy a Hamasz minden egyes tagja hogyan viszonyul Izraelhez, ezért nem tudom, és nem is akarom megítélni, hogy az adott ajatollah milyen indíttatásból mondta, amit mondott,

  "Most egy hete lövöldözött a Hamasz, és nem tolongtak róla a vezércikkek"
  Az MTI lehozta.

  "A bújtatott rakétasilók környékén nem igazán ez a helyzet..."
  Igen, mint közismert, a Gázai-övezet tele van bújtatott, civil célpontok közelébe telepített rakétasilókkal. De ugyanígy közismert volt, hogy Szaddám Husszein tezsimje vegyi és tömegpusztító fegyvereket birtokol. Csak a közismert dolgok valami miatt nem materializálódtak azóta sem.

  "Egyelőre ezek a terroristák segélyszervezeteket nem engednek be az övezetbe, onnét nem lehet a sebesülteket kórházba vinni. Nem Izrael, hanem a Hamasz csinálja a blokádot saját népe ellen."
  Aha, nyilvánvalóan a Hamasz vette körül hajókkal a Gázai-övezetet és fordítja vissza a blokádtörő segélyhajókat. Kedves pancser, azt a gyűlöletet, amit mások hozzászólásaiban keresel Izrael iránt, te magad érzed a palesztínokkal szemben.”
 • 136. pancser 2009. január 01. 10:11
  „BÚÉK mindenkinek! vonLichthofen! Koestler dolgai nem különösebben érdekelnek, az sem, hogy volt cionista, lélekbúvár, kommunista és még ki tudja mi. Ez az életrajzíróinak okozzon fejtörést, hova helyezzék. Nem tudom mi kapcsolat van a kazárok zsidóságával kapcsolatos véleményéhez, a mai helyzetehez. A fehér ló és Szvatopluk is előjön a szlovák magyar vitában, de semmilyen zsinórmérték nem lehet. Persze a szélsőségesek mindig előveszik ezeket a régi dolgokat. Ma van egy helyzet, ezt ma, a 21.-ik században kell megoldani. Állítsa már le magát a Hamasz, vagy lőjjék szét ha másképp nem megy és béke lesz! Egyelőre ezek a terroristák segélyszervezeteket nem engednek be az övezetbe, onnét nem lehet a sebesülteket kórházba vinni. Nem Izrael, hanem a Hamasz csinálja a blokádot saját népe ellen. Nincsenek kétségeim, aaki a disznóságaikat szóvá tesz nem lesz hosszú életű. Ezzel szemben Izrael demokratikus állam, nem kevés palesztin él a határokon belül, dolgozik és boldogul.”
 • 135. zeta62 2008. december 31. 19:16
  „Dew.
  GBU, sajna sorozat-robbanásra akkor sem képes, mert tulajdonképpen csak egy nagyméretű "betonfúró", robbanóanyaggal töltve, nem keverendő a fürtös bombákkal.

  A 12 törzsre vonatkozó cáfolatod egyetlen kutató sem támaszthatja alá, mert ez történelmi tény, ahogy azt a Biblia is megerősíti

  Azért ne keverd a gázkamrákat a rakétasilókkal, mert az egyikbe nem önként s dalolva mentek a későbbi áldozatok, míg a silókat szándékosan teszik oda, ahova, hiszen Vietnam óta tudja mindenki, a sajtó veszélyesebb fegyver a rakétánál.

  Izrael elismerése?
  Ne haragudj, de ez fából vaskarika, max reklámcélokra nyilatkozhatta bárki, szigorúan magánvéleményként.
  Ugye tudod, ez hogy viszonyul a hivatalossal?

  Most egy hete lövöldözött a Hamasz, és nem tolongtak róla a vezércikkek, amíg nem röpködtek a zsidó vadászgépek.

  A népírtásról annyit, bűn, bárki követi el, ha célzottan a civilek a célpontok. A bújtatott rakétasilók környékén nem igazán ez a helyzet...
  Viszont néhány éve még, amíg szabadon grasszálhattak az öngyilkos merénylők, elenyésző volt, amelyik katonákat nézett ki magának, szinte kizárólag civilekkel zsúfolt helyeken robbantott mindegyik.

  Az eszmefuttatásod végével viszont maradéktalanul egyetértek: az arabok maradjanak ott, ahol vannak, vagy költözzenek buggyant mellé, had gyakorolja a keresztényi hajlamait rajtuk.

  Valaki felvetette, hogy soha nem lehet fegyvert látni a fényképeken az áldozatok körül. Mivel arrafelé nem igazán szabad a sajtó, független nem igazán dolgozhat, a Hamasz nem is fog engedni olyan képet megjelentetni, ami kompromittáló lehet.”
 • 134. vonLichthofen 2008. december 31. 18:56
  „Olvasnivalo az Ujevre: Arthur Koestler: The Thirteenth Tribe, The Khazar Empire and Its Heritege

  Boldog Ujevet meg Pancsernak es Nahaaaaaaaaaaatnak is!”
 • 133. pancser 2008. december 31. 18:53
  „Dew! Minden hozzászólásod izzik az Izrael iránti gyűlölettől! A holocaust igazi genocidium volt, amit eszmetársaiddal együtt kétségbe vontok. Az ártatatlan háborús áldozatok más kérdés. A Hamasznak esze ágában sem volt a nők és gyerekek kitelepítése a veszélyes körzetekből, mint ahogy még a II. világháborúban is szokásban volt. Az egész Hamasz egy terrorszervezet, mely a békésen a földjeiken dolgozó izraelieket, zsidókat, arabokat egyaránt gátlás és célzás nélkül lő. Persze egy antiszemitának ezet hiába magyarázom. Igaz még azt sem fogják fel néhányan, hogxy a zsidó is meg az arab is semita nép, sok közös vonással. Számotokra a lényeg, hogy bizonygassátok, hogy a zsidók milyen gazemberek.”
 • 132. Dew 2008. december 31. 17:26
  „"egyetlen vadászgép támadta az "egyetem" épületét, s robbanássorozat lett a vége :)
  üzemanyag, gáz stb. nincs Gázában. Mi is robbant be akkor?"
  Ez előfordulhat. Lehet a kétszer három ledobott GBU-38-as bomba, amit Izrael ledobhatott.
  "Nem az a lényeg, hogy nem ismeri el, KIMONDVA egyenesen a föld színéről való eltörlése a célja, mint a többi arab országnak szintén."
  Viszont idén olvastam a Hamasz egyik magas rangú emberének (valamelyik ajatollah, ha gondolod jövőre előkukázom) nyilatkozatát, miszerint elismernék Izraelt, amennyiben azok visszahúzódnának a 67-es határok közé és leállítják az illegális telepépítést.
  "Arról miért nem cikkeztek a lapok, amikor az arabok lövik a rakétáikat? "
  Amikor megtörtént, akkor általában cikkeztek. Az MTI le szokta hozni rendszeresen.
  "ie. 1100 környékén a 12 törzs létrehozta az első királyságot (tulajdonképpen az első zsidó államot)
  akkor még sehol nem voltak ott arabok"
  Jó, ezt a részt már izraeli kutatók is cáfolják. http://www.haaretz.com/hasen/spages/966952.html

  "Szó sincs népirtásról, csak sajnálatos áldozatokról, melyek a Hamasz támaszpontok szándékos elhelyezéséből fakadóan ilyen nagymértékűek."
  Igen? A te logikád szerint akkor a holokauszt sem népírtás, hanem áldozatok sajnálatosan nagy száma, ami a fertőtlenítőkamrák rossz elhelyezéséből adódott. Tudod kedves pancser, nem csak az a népírtás, amire csak úgy rámondják, hanem az is, ahol egy konfliktusban az egyik oldalon nagyságrendekkel magasabb az áldozatok száma, mint a másik oldalon. Még akkor is, ha a túlélők esetleg nem rinyálnak naponta segélyért és kompenzációkért. És különben is, a holokauszt megtörténte felmenti az izraeli hadsereget a civilek mészárlása alól?

  Ó, és még egy adalék a gázai konfliktushoz. Játsszunk el a gondolattal, hogy mi történhet, ha Izrael rendesen kitakarítja a Gázai-övezetet, majd Ciszjordániát (esetleg egész Palesztínát)? Rengeteg arab menekült egy rakáson. Vajon hova menekülnek? Egy részük persze az arab országokba, de más részük? A jobb megélhetés érdekében Európába. És Európába hol vezet út? A muzulmán Törökországon át, hazánkon keresztül. Ahol jó részük esetleg letelepedik, és 20-30 éven belül elkezdenek zavarogni, úgy, ahogy nemrég Malmöben tették. Úgyhogy kedves pancser, ha Izrael meg is nyeri a konfliktust és szétkergeti onnan a palesztínokat, lehet, hogy pont a szomszédodba fog kerülni sok-sok gombostűvel böködő hamaszos fiúcska, akik idővel a fejedre nőnek.
  BÚÉK!”
 • 131. buggyant 2008. december 31. 15:02
  „pancser, ugye ez nem nekem szól? mert olyanokat ne adj a számba amit nem írtam. Jó?
  ...azért milyen fura hogy ha valaki kinyilvánítja hogy sajnálja a civil áldozatokat milyen indulatokat képes szítani, mennyimindent megpróbáltok mindebbe belemagyarázni.... ki tagadott bármit is? hm? egyszerűen olyanokat írsz le amit nem mondtam. Olyan mintha valami miatt dolgozna a lelkiismereted....”
 • 130. pancser 2008. december 31. 14:33
  „Népirtás! Nagy szó, de az ne emlegesse aki a holocaustot is tagadja! Szó sincs népirtásról, csak sajnálatos áldozatokról, melyek a Hamasz támaszpontok szándékos elhelyezéséből fakadóan ilyen nagymértékűek. Sokaknak az esemény arra jó, hogy antiszemitizmusukat kiélhessék. Kell a bűnbak saját tehetetnségükért, lustaságukért, tanulatlanságükért, az elmaradt kefélésért, stb., mindenért a világon egy nép a felelős. Milyen egyszerű és mennyire ostobaság!”
149 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan a koalíciós megállapodás Belgiumban

Megszületett a koalíciós megállapodás Belgiumban - jelentette kedden a belga hírügynökség. A király… Tovább olvasom