Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

A kormányzó jobbközép koalíció győzött a svéd választásokon

Az exit poll adatok alapján a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció győzött a vasárnapi svéd parlamenti választásokon, de nem szerzett abszolút többséget, csak a szavazatok 49,1 százalékát, és előfordulhat, hogy a parlamenti erők képtelenek lesznek a kormányalakításra.
A balközép ellenzék 45,1 százalékát szerezte meg a voksoknak a szavazókörökből kilépők megkérdezése alapján készült felmérés szerint. Az új jobboldali populista, bevándorlásellenes pártnak, a Svéd Demokratáknak (SD) sikerült bejutnia a parlamentbe, a voksok 4,6 százalékát megszerezve ugyanis átlépték a 4 százalékos bejutási küszöböt, legalábbis az exit poll szerint. Amennyiben a választási végeredmény megerősíti a felmérés adatait, Svédországban bizonytalan lesz a politikai helyzet - ismerte el Per Schlingmann, a Fredrik Reinfeldt miniszterelnök vezette Mérsékelt Párt szóvivője vasárnap este.

Jóllehet a szélsőjobboldal a jósolt választási eredmény tükrében elvileg királycsináló szerepbe kerülhet, a Reinfeldt vezette négypárti jobbközép kormánykoalíció és a szociáldemokrata vezetésű ellenzék korábban egyaránt kizárta, hogy kormányt alakítana a Svéd Demokratákkal. A kormányalakításra képtelen parlamenti összetétel a legrosszabb lehetőség a svéd nemzeti valuta, a korona, valamint a svéd államadósság szempontjából.

Knut Hallberg, a Swedbank elemzője úgy vélte, még korai messzemenő következtetést levonni az exit poll adatokból. Az elemző szerint vélhetően bizonytalanság övezi majd a kormányalakítást és elhúzódó tárgyalásokra kell számítani, miközben a négypárti kormánykoalíció feltehetően a - mindeddig a balközép ellenzékhez tartozó - Zöld Párttal megpróbálja majd biztosítani a parlamenti többséget. A skandináv országot a múlt század 20-as évei óta csaknem mindig egyszínű szociáldemokrata kormány irányította, s még nem fordult elő, hogy jobbközép kormány újra tudta volna választatni magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovéniában több ezren maradtak áram nélkül az árvizek miatt

Szlovéniában több ezer ember maradt áram nélkül vagy kényszerült ideiglenesen elhagyni otthonát a… Tovább olvasom