Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A fukusimai erőműben folytatódik az új víztisztító próbája

Folytatódott kedden az új víztisztító berendezés egyik legfontosabb részegységének próbája a Fukusima-1 atomerőműben – közölte az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) vállalat.

A berendezéssel az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt magas sugárszennyezettségű vízből a cézium izotópokat távolítják el. A Kurion amerikai vállalat által kifejlesztett részegység ellenőrzésének befejezése után a TEPCO kész üzembe helyezni az egész berendezést. Az erőmű vezetése a múlt héten jelentette be, hogy június 15-én kezdik meg e rendkívül fontos műveletet.

Az alagsori helyiségekben található több mint 105 tonnányi sugárzó víz tisztításának megszakítása növeli annak veszélyét, hogy a szennyezett víz az óceánba jut, ugyanis a mennyisége állandóan növekszik a megsérült reaktorokból való szivárgás és az esőzés miatt. Szakemberek becslése szerint egy hét alatt az erőmű alulsó helyiségei megtelhetnek. A TEPCO vezetése szerint azonban a veszélyes folyadéknak az óceánba ömlését még június 20-a után is sikerül egy ideig megakadályozni.

Az Areva francia konzorcium részvételével kifejlesztett víztisztító berendezés küszöbönálló üzembe helyezése révén vissza lehet szivattyúzni a sugárzó vizet a reaktorok hűtőrendszerébe. Naponta legfeljebb 1,2 tonna víz tisztítását tervezik. A TEPCO a megtisztított víz egy részét az erőműnek már leszállított tárolókban akarja elhelyezni.

Fukusima városa kedden bejelentette, hogy 34 ezer gyermeket látnak el sugárzásmérő készülékkel a március 11-i földrengés és szökőár okozta atomerőmű-baleset miatt aggódó családok megnyugtatására. Az erőműtől 60 kilométerre fekvő város önkormányzata szeptembertől valamennyi 4 és 15 év közötti gyermeket ellát sugárzásmérővel, amelyet három hónapig állandóan maguknál tartanak – közölte az oktatási hivatal egyik illetékese. A sugárzásmérőket havonta fogják ellenőrizni.

A városvezető szerint a fukusimai erőmű körül elrendelt 20 kilométeres tiltott övezeten kívül eső városban a sugárzás szintje alacsonyabb a hivatalosan az egészségre veszélyesnek nyilvánított szintnél. A fukusimai erőmű több mint száz szakembere kapott az erőműbaleset előtti hivatalos normánál (100 millisievert) magasabb sugárdózist – derül ki az erőmű és a TEPCO személyzetének orvosi vizsgálata után kedden közzétett ideiglenes adatokból. Az érintettek között van nyolc munkás, akik több mint 250 millisievert sugárdózist kaptak: ezt a normát a reaktorépületekben történt robbanás után állapították meg a sürgős veszélyelhárító munkákat végző dolgozók számára.

A mostani vizsgálaton az erőműben márciusban dolgozó 3726 ember vett részt. Az embert átlagos körülmények között érő normális sugárdózis évente 1 millisievert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltörték az amerikai szenátus rendszerét

Egy számítógépes hackercsoport betört hétfőn az amerikai szenátus számítógépes rendszerébe. Tovább olvasom