Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Tenya elvesztett reménye

Győr - A négy évvel ezelőtti december szörnyű emlék marad a győri J. család számára. Az akkor 44 éves asszonynak egy, a szokásos éves egészségügyi ellenőrzést követően kellett szembesülnie a ténnyel: mellrákja van.
Most úgy érzi, nem kapott meg minden vizsgálatot s azt követő kezelést, ezért – noha csupán hónapjai lehetnek hátra – pert indított volt kezelőorvosa ellen. Falfehér és gyenge. Az ágyból kel, mégis üzenni szeretne azoknak a nőknek, asszonyoknak, akiknél diagnosztizálják az emlőrákot.

– Kétévente, negyven fölött pedig évente jártam szűrésre, úgyhogy négy éve szinte már ismerősként mentem – fogalmazott Tenya, aki ragaszkodik a megszólításhoz. (Barátai, ismerősei szólítják így.) – Az orvos kerek perec megmondta, ha nem veszik le a jobb melle-
met, maximum három hónapom lehet. Nehéz döntés volt, de beleegyeztem. A rák fajtájától függően viszont nem küld-
tek további szövettani vizsgálatra, ennélfogva azt a gyógyszert sem kaptam meg, amit – az emlőrák kezelésében – ma már áttörésként emlegetnek az orvosok.

Tenya és családja belevetette magát a szakirodalomba, s a világhálón is találtak számos cikket, elemzést a mellrákkal, annak kezelésével kapcsolatban. Újra és újra kérte azt az immunhisztológiai vizsgálatot, amely kimutatja a daganatsejtek reakcióját, az áttétek lehe-
tőségét.

Életkor nélkül: Bizonyos esetekben és összetett indokkal Győrben is alkalmazzák a herceptinkezelést – Tenyánál már az áttétek miatt késő. Fotóillusztráció: H. B. E.
Életkor nélkül: Bizonyos esetekben és összetett indokkal Győrben is alkalmazzák a herceptinkezelést – Tenyánál már az áttétek miatt késő. Fotóillusztráció: H. B. E.


Végül az úgynevezett FISH-vizsgálat után Pécsen és a fővárosban is érdeklődött, s nagy nehezen az ő szövetmin-
táját is bevizsgálták az Országos Onkológiai Intézet daganatpatológiai osztályán.

– A diagnózis egyértelműen igazolta a feltevésünket, de idén júniusban már hiába kaptam meg az első herceptines kezelést. Túl késő.

Nyirokmirigy- és csontáttétem is lett, tisztában vagyok vele, hogy magamon már nem segíthetek.
Tenya

Viszont hátha segíthetek azoknak, akiknél diagnosztizálják a mellrákot, ám a mintát nem küldik további vizsgálatra, mint azt Pécsen vagy Budapesten automatikusan megteszik az orvosok. A kezelés persze nem olcsó, hiszen 146 ezer forintba kerül hetente, ám ezt a társadalombiztosító állja. Csak egy kis odafigyelés kellett volna, s akkor nem hibáztatnám az orvost.

– Minden esetben a patológiai vizsgálat sajátosságaitól, a beteg állapotától, a hormonreceptoroktól is függ, mikor és milyen vizsgálatra küldjük el a beteget – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Pintér Tamás főorvos, a Petz-kórház onkológiai osztályának vezető főorvosa. – A herceptinkezelés Győrben is ismert, az azt megelőző FISH-vizsgálatot azonban csak az ország néhány nagy onkológiai centrumában végzik el. Bizonyos esetekben viszont nem csinálják meg a speciális immunhisztológiai megerősítést, s azt is hangsúlyozni kell, hogy az egyes emlőrákok kezelésében csupán két éve alkalmazzuk ezt.

Az asszony ügyvédje lapunk érdeklődésére elmondta, korai lenne bármit is mondani, az adatgyűjtés folyik, azaz a kórházból visszaérkező eredmények, leletek birtokában döntenek ügyfelével a továbbiakról.

Évente 6500 új mellrákos beteg
Az emlőrákok körülbelül negyede úgynevezett HER2-pozitív, ami a daganatfajták egyik legagresszívebb fajtája: fiatal életkorban is kialakulhat és hamar képezhet áttéteket. Az emlőrák diagnosztizálása után ezért fontos megállapítani a beteg HER2-státusát, Tenya esetében viszont ez – kérése ellenére – nem történt meg. Korai mellrák esetén az infúziós kezelés egy évre szól és körülbelül 7 millió forintba kerül – a vizsgálatot és a kezelést azonban állja a társadalombiztosító.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. turbosly 2009. február 08. 01:48
  „Sosem feledünk! Nagyon hiányzol!!!!”
 • 21. lLompos L 2008. szeptember 22. 22:50
  „Ne nevezzétek orvosnak, mert sértő a tisztességesekre nézve!

  Inkább Hiéna a megfelelő definíció.
  Megérezte a pénz szagát, és a gyógyult beteg már nem fizet,
  jobb ha visszajáró "hálás beteg".
  Mindig csak szerényeny legyetek hálásak!
  Remélem a lelkiismerete (ha van neki ilyen) legalább annyi álmatlan élyszakát okoz Neki, mint annak a családnak, amelyet tönkre tett.

  Szerintem is valami más területen kellene hasznosítani tehetségét, de
  SEMMI KÉPPEN NEM a gyógyításban!!!!!


  NE ADD FEL TENYA!!!!
  Ez a legfontossabb, és alapja a gyógyulásnak.
  Ha másnak sikerült, Neked miért ne?
  Hisz okos és erős akaratú vagy.”
 • 20. Mirach 2008. szeptember 19. 20:25
  „Drága Tenya! Sokan hisszük/várjuk egy beteg ismerősünk, rokonunk esetében, hogy meg fog gyógyulni. Ez a Te esetedben is így van!!! VISZONT, NEKED IS HINNED KELL BENNE, hisz a TE szervezetedről van szó elsősorban. Én arra kérlek, hogy HIGGY MAGADBAN! Túl sok ember számít Rád ahhoz, hogy csak egyszerűen feladd!!! Te egy erős, fantasztikus nő vagy, akit nem uralhat a szervezete, NEKED kell irányítanod azt!
  Sajnos az orvosok (legtöbbje), már nem azért választja ezt a hivatást, mert odaadással akar gondoskodni a rászorulókon. Manapság a pénz motiválja már az egész világot, s köztük az orvosokat is. A Te eseted bebizonyítja, hogy már abban az egyben sem bízhatunk, akihez egyedül fordulhatunk, mikor gondunk van, az orvosunkhoz. Valaki azt kérdezte, hogy miért nem harcoltál tovább a vizsgálatért? Gondolom Te akkor még bíztál a kezelőorvosod diagnosztikájában. DE KÖNYÖRGÖM, MI MÁST TEHETNÉNK? Ezért kell az ilyen orvosokat áthelyezzni egy olyan szakmába, ahol nincs felelőssége (nagy). Talán ágytálazást lehet rá bízni!

  Kitartást és sok-sok erőt kívánok Neked!
  Edina”
 • 19. Szilvike 2008. szeptember 04. 02:35
  „SOHA NE ADD FEL!!!”
 • 18. Antalfiné Fonyó Katalin 2008. augusztus 24. 22:51
  „2008.08.21.-én leírt hozzászólásom a cikkhez nem olvasható a rovatban.Vajon miért?

  Katica”
 • 17. zsoltiti 2008. augusztus 22. 12:07
  „Megdöbbenéssel és részvéttel olvastam a cikket.Minden együttérzésem a tiéd, Tenya, szurkolok Neked teljes szívemből!
  Cserébe engedd meg, hogy őszintén leírjam néhány gondolatomat.
  Napokig rágódtam rajta, hogy történhetett meg, hogy hónapokig
  "könyörögtél" egy vizsgálatért? Úgy gondolom, nagy hibát követtél el. Miért nem fordultál egy másik orvoshoz? Esetleg a felügyeleti szervhez? Mi tartott, mi tart bennünket, kisembereket vissza az ilyen lépésektől? Miért megyünk birkaként önként és dalolva a vágóhídra? Talán a félelem, hogy mi történik akkor, ha ujjat húzok az orvosommal? Hogy egyik holló a másiknak....?
  A legnagyobb hiba az volt, hogy a férjed nem kente fel a falra mélyen tisztelt kezelőorvosodat, hogy " Barátocskám, nem mész innét addig sehová, amíg ezt a vizsgálatot meg nem kéred!"
  Ő sem tudott volna hová fordulni. Vagy igen? Mi vagyunk csak kiszolgáltatva? Betegek, rászorulók, kisemberek? Akinél a hatalom, annak mindent szabad? Büntetlenül dönthetnek akár az életünkről is?
  Ha az én feleségemmel ezt csinálná egy orvos, végigrugdalnám a fejét a Baross úton. Aztán mehetne keresni az igazát, amit valószínű ő meg is kapna, ellentétben Veled, hisz egyik holló a másiknak....”
 • 16. Hlatky Ilona Rozália 2008. augusztus 21. 18:19
  „Fel a Fejjel Tenya!
  Az baj,hogy kevesen ismerik már a fogalmat:felelősség.Én bízom benned,és Istenben.”
 • 15. Szilvike 2008. augusztus 21. 00:31
  „Hogy lehet egy embernek 30-40 évet elvenni az életéből büntetlenül? És ki tudja még hány beteggel tette ugyanezt???
  Ha ezt nem egy orvos teszi, akkor az életfogytiglant kap.
  Pénzzel nem lehet megváltani ezt a rengeteg fájdalmat (testi-lelki)!
  Kíváncsi lennék, ha Pinér úr gyermekéről lett volna szó, akkor sem jött volna hamarabb ez a vizsgálat? Akkor sem lett volna indokolt?
  Nyugodtan elsüllyedhet az ilyen orvos (sajnos sok van belőlük)!
  Remélem megkapja méltó büntetését a bíróságtól és a sorstól is!

  Tenya Kitartás!!!! Én bízom a gyógyulásodban!
  Nagyon Szeretünk!
  Puszi”
 • 14. alina 2008. augusztus 21. 00:02
  „A betegnek az a dolga, hogy bízzon az őt kezelő orvosban, de ilyen esetek után hogyan tehetné???
  Talán az a megoldás, hogy "névtelen" orvoshoz megyünk, aki még azért van, hogy gyógyítson, és nem azért, hogy minél több pénzt húzzon ki a betegeiből!
  Gusztustalanul arcátlannak találom ezt az "embert", akit orvosnak legkevésbé sem neveznék!
  Kíváncsi lennék ezek után, hogy néz tükörbe.
  Kitartás! Mielőbbi gyógyulást kívánok Tenyának, és minden sorstársának!”
 • 13. István (pancser) 2008. augusztus 20. 22:10
  „Baráti, és ismerősi körökben egyre sürübben hallok
  lelkiismeretlen, vagy talán hanyag orvosi ellátásról.
  Nem akarom megántani a hivatástudattal praktizáló orvosokat, de van aki csak egy munkadarabnak tekinti a beteget, mint esztergályos a megmunkálandó fémet.
  Aki dolgozik, az hibát is követ el. Esetedben vajon miért nem végezték el a vizsgálatot, hiszen kérted, és nem lehet arra hivatkozni, hogy elsiklottak fölötte.
  Remélhetőleg későbbiekben nem követik már el ezt a hibát!!

  Kedves Tenya.
  Ne add fel!!!!
  Nem lehet általánosítani, hogy mindenkinél végzetes.
  Vannak gyógyultak!!!!
  Higgyél benne, és akarjad!
  MEGGYÓGYULSZ!”
 • 12. Rácz Ica 2008. augusztus 20. 18:19
  „sSZIA MI ISMERJÜK EGY MÁST ,HISZEN LÁNYKORUNKBAN SOKAT TALIZTUNK a nagynénédnél -nem tudok erre csak anyit irni én is 5-éve már hogy ÉLHESSEKMÉG -TUDOM MIT ÉRZEL -SAJÁT MAGAMNAK ÉS A PÁROMNAK KÖSZÖNHETŐEN ÉS NEM A VOLT HÁZI ORVOSOMNAK Ő KIGÚNYOLT -SAJNA ÉN LÉPTEM ELLENE A KEREPESTARCSAI KORHÁZBAN ÉS -SIMÁN ELTUSOLTÁK AZ ÜGYET + MÉG A LELETEMET IS MEG FÚJTÁK -EZEK UTÁN ,SAJÁT KEZEMBE VETTEM AZ ÉLETEMET ,MEG TANULTAM NETELNI ÉS IGY -EGYIK DOCENSTŐL JÁROK A MÁSIKKIG -DE NEM ADOM FEL A REMÉNYT -EGY KÜLÖNLEGES ÉS IGEN RITKA KÓRBAN SZENVEDEK -EZT CSAK AZÉRT IROM ,MERT NEM CSAK GYŐRBEN -SAJNOS AZ ORSZÁG MA ERRŐL SZÓL -HA TE MAGAD NEM MÉSZ TOVÁBB ÉS HARCOLSZ -NEKIK CSAK EGY VAGY A SOK KÖZÜL -EZ A MAGYAR EGÉSSÉG ÜGY -DE VANNAK ÁM KIVÉTELEK -ÉS NEKEM IS SIKERÜLT ELJUTNOM BP-RE -SOK MŰTÉTEN ESTEM ÁT ,DE VAGYOK MÉG -BIZOK BENNE VAN MÉG ELÉG ERŐD ÉS A JÓ ISTEN MEGSEGIT TÉGEDET IS -HABÁR MÉG ÉNSEM TUDOM MI VÁRRÁM MÉG MINDÉG EZEK UTÁN ?? CSAK ANYIT TUDOK IRNI NEKED -A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA !!! ENGEM KI DOBNAK AZ AJTÓN -BE MÁSZOK AZ ABLAKON -IGEN ,NAGY AKARAT ERŐM VAN -ÉS ÉLNI SZERETNÉK ÉS TE IS ÉLNI FOGSZ BIZOM BENNE PUSZILLAK ICA -REMÉLEM A BŰNÖS MEGKAPJA A MÉLTÓ BÜNTETÉSÉT - NAGYON SZORITOK NEKED ÉS RÉGÓTA GONDOLOK REÁD ,MERT ÉN TUDTAM -CSAK NEM MERTTELEK -MEG KERESNI -PUSZILLAK ÉS LÉLEKBEN VELED VAGYOK ICA .”
 • 11. Uzonyi Beatrix 2008. augusztus 20. 15:51
  „Az országunkban működö betegellátás is csak egy részét képezi a mindenünket felfaló embertelen pénzvilágnak. Egyes emberek jólétét biztosítjuk ezzel a rendszerrel a saját életünk árán. Tudjuk, látjuk, hogy csak kivételes pozícióban lévő orvosok élvezhetik a szakma előnyeit, a többség túlzottan is leterhelt és nem képes felelősségteljesen végezni munkáját. Sajnos sok olyan dolgot is tapasztalunk az egészségügyben, ami nem pénzen csak emberségen múlna. Jó lenne, ha a rendszer végre kiszolgálná az orvosokat, az orvosok végre kiszolgálnák a betegeket és nem fordítva. Szeretném remélni, hogy a ciksorozat kapcsán elindul valami változás jó irányba. Minden szeretetünkkel és erőnkkel melletted állunk Tenya.”
 • 10. bajkoagi 2008. augusztus 20. 13:50
  „Nagyon sok erőt kívánok ennek a tragédiának az elviseléséhez Tenyának és családjának is.
  Sajnos az orvosi felelőtlenség árát én is megfizettem 30 évvel ezelőtt. Egy makk egészségesen született 4200 gr 61 cm gyermekem 8 hónapos korában kapott egy vírusos tüdőgyulladást, amit az orvos C-vitaminnal kezelt egy héten keresztül. Addigra meghalt a kisfiam. Abban az időben még orvos ellen lehetetlen volt egyáltalán pert idítani is. Ha ez vígaszt jelent, akkor most keresse az igazát és meg fogja nyerni a pert. Hinnem kell benne! Hinnie kell benne!!
  Millió öleléssel: Bajkóné Kiss Ágnes Gödöllőről”
 • 9. NÉmeth Lívia 2008. augusztus 20. 11:46
  „Ezek után hogy bízzon meg az ember a kezelő orvosában? Tenya is azt tette és minden jel arra mutat hogy ezért tart itt.”
 • 8. tenya 2008. augusztus 20. 11:11
  „Tisztelettel köszönöm a Főorvos Úr hozzászólását. Mint azt már megszoktam laikusoknak teljességgel érthetetlen, semmitmondondó általánosítás, amelyet természetesen betudok a helyszűkének.

  Köszönöm, hogy időt szakított rám.

  Milyen reményre tetszett gondolnI?”
 • 7. tenya 2008. augusztus 20. 10:33
  „KÖszönöm, hogy ennyien hozzászóltatok, sajnos nem tudtam előbb géphez jönni.

  Tudom, hogy nem én vagyok az egyetlen rákos beteg. Azt is tudom, hogy bárkivel, időssel, fiatallal bármikor előfordulhat, hogy az orvostudomány csak széttárja a kezét. Ezt el kell fogadnunk sajnos. Ami mégis vélemény-nyilvánításra ösztönzött az az volt, hogy miért nem segít a tudomány akkor sem, ha tud ?
  Miért tagadnak meg olyan vizsgálatokat betegektől, ami esetlek az életét is megmenthetné ?
  2004. decembere óta van immunhistológiai leletem arról, hogy HER 2 pozitív vagyok. 2007 decemberében már kaphattam volna a Herceptin nevű gyógyszert, ami egy célzott kemoterápia, direkt HER 2 pozitív betegeknek!!! De a kezelőorvosom szerint ez nem volt elégséges ahhoz, hogy a gyógyszerhez hozzájussak, azt meg, hogy a megerősítő un. FISH -vizsgálatot elvégeztesse egyszerűen nem tudtam kiharcolni csak akkor, mikor Pécsen megerősítést nyertem.
  Decembertől májusig! Gyerekek! Egy rákos betegnél 5-6 hónap?
  Mire megjött a FISH-vizsgálat eredménye, ami természetesen alátámasztotta az immunhistológiai vizsgálat eredményét, már tele voltam áttéttel. Még csak annyit sem mondott, hogy sajnálom.
  És hányan lehetünk még Győrben ilyenek?
  Ezeket a FISH -vizsgálatokat magára valamit adó kórház automatikusan elvégezteti ! Ennyire szegény lenne Győr?
  Erre sincs pénz? Vagy az a pár nő nem számít?”
 • 6. tricse 2008. augusztus 18. 22:02
  „én mindkét szülőmet idejekorán elvesztettem ebben az állatnevű betegségben és magamnak nem hinnék a gyógyításban

  de

  2 barátnőm és jó pár ismerősöm is van aki végigcsinált műtétet,kemót és a mai napig is vidáman élnek,meggyógyultak,gyógyulgatnak és ez nagy öröm számomra”
 • 5. zsuzka 2008. augusztus 18. 17:54
  „Jucuska, hülyeségeket írsz, nem beszélve arról, hogy aki bízik a gyógyulásban, annak pszichésen nagyon rossz egy ilyen hozzászólást olvasni. Gondolj másokra is! A negatív hozzáállás senkin se segít, főleg, amikor azt írod, hogy nem lehet gyógyítani. Tudod, én a műtét utáni gyógytornát az első alkalom után pont az ilyen huhogás miatt hagytam ott. Engem senki se temessen, mert igenis meg fogok gyógyulni. A depresszió meg ebben nem segít.”
 • 4. jucuska35 2008. augusztus 18. 14:28
  „Sajnos énis ismerek olyan embereket aki az első pillanatban elment és járt vizsgálatokra is rendszeresen ..mégsem tudták megelőzni a bajt...ugysem hogy egésuségesen 2 évente odajárt vizsgálatokra...egyszer cak lett ...és már áttétes a szervezet .holott 30 éves korától járt megelőzendő vizsgálatokra...a véleményem az: hiába minden ..nemlehet meggyógyitani a rákot csak a szenvedést meghosszabítani....az édeesapám nemengedte a operáciokat és még minig él ..és akit elkezdenek vizsgálni,..netán meg is nyitják annak vége!!!”
 • 3. Dr Bugovics Elemér 2008. augusztus 18. 10:26
  „A daganatok keletkezése, a betegség szervezeten belüli terjedése, egyénenként változó és bonyolult folyamat. A közeli kutatási eredmény, hogy felfedezték az emlőrák áttétképződéséért felelős gént, melyet "szupergén"-nek neveztek el - SATB1. A felfedező Thermun Kohvi-Shigematsu, a kaliforniai egyetem Lawrence Berkeley National Laboratory Center-ben dolgozik. A kutatási eredményeket a Nature magazinban tették közzé. A gén már l990-től ismert mint az immunrendszer működését jelentősen befolyásoló un. T-sejtekre gyakorolt hatása miatt. Arra a felfedezésre jutottak, hogy azokban a betegekben, akikben ez a gén aktivizálódik megindul a rákos sejtek terjedése, áttétképződése. Ugyanakkor ez a gén legalább másik ezer gén működését befolyásolja.Jelenleg azt sem tudjuk, hogy mi indítja el ezen gén aktivitását, mi indítja el a gén bekapcsolását. A gyógyszeres beavatkozás lehetősége előtt még hosszú kutatási program szükséges, mert a jelen ismereteink szerint az olyan gyógyszer alkalmazása, amely a szupergént blokkolná, súlyosan károsítaná az immunrendszer műkődését.Tekintettel arra, hogy a génátviteli rendszerek nemcsak bekapcsolhatnak, de fékezhetik is egymás működését, minden beteg bízhat a saját génátviteli rendszereiben és természetesen kezelő orvosában is. Tehát remény minden esetben van. Dr Bugovics E.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták az útfelújítási szerződést

Győr-Moson-Sopron - Európai uniós támogatással újul meg az 1401-es számú, szigetközi út Győrújfalut… Tovább olvasom