Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szőrcsodák macskajaj nélkül

Macska táskában és táskán, baldachin alatt és -felcsipkézett, fodrozott, függönydíszes ketrecben, sőt, játékbabákkal körülvéve is. Cicusok és kandúrok a legjobb módban, tizenhét ország szépségei egész csarnoknyi macskaszerelemmel körülvéve.

Perzsák és szfinxek, kimértek és jólöltözöttek, lazán lépdelők és legfőképp méltóságteljes eleganciával párnájukon trónolók.

Cirmos cica, hajj
Cirmos cica, hajj

A macskakiállításon a szőrlátvány lenyűgöző, s hamar egy hosszúszőrűkért rajongóba botlik az ember, ha pedig cicustémát pendít meg, rengeteg beszélgetőtársra, sőt barátra lelhet. A Balatonkeneséről érkezett Horváth Katalinról pár perc alatt kiderült, hogy három éve hat gyönyörűséggel él együtt, többségükben perzsamacskákkal. A szíve csücskei, együtt is alszik velük. Indokként megemlítette, hogy míg a kutyák mindig megharapták, jelenlegi lakótársainál alig fordul elő egy-két karmolás. Nyugodtak, szelídek, bármit jól tűrnek, szeretik az embereket, a gazdájukat, mondhatni lelki gyógyszerek, mert közelségük nyugtató hatású. Katalin beszél is hozzájuk, elmondja búját, örömét, s azt vallja, válaszolnak is neki. Persze, mert egy jó gazdi érheti, érteni véli kedvence sajátos jelzéseit.
 
"Megérdemli, hogy mindenki lássa"
– Hetente fürdetés, előtte fésülés, naponta szemtörlés, a körmüket kéthetente vágom. Hogy mennyibe kerülnek, nem számolom, mert szívrohamot kapnék. Van, aki kevesebbet, van, aki többet költ rájuk, én szeretek mindent megadni nekik. Azt nem mondom, hogy megtérül, bár talán úgy igen, hogy így érzem teljesnek az életem – szögezte le Katalin, aki havonta elmegy egy-egy találkozójára a macskásoknak, sokszor külföldre is, mert nagyon jól érzi magát azok közt, akik hasonló szőrgombolyagokért rajonganak, mint ő. Ezért hozta el Győrbe Ginát, a törzskönyvi neve szerint égi angyal jelzővel illetett macskadívát is Szabadkáról, Szerbiából Dobó-Mészáros Belinda. Persze az elfogult gazdi úgy fogalmaz: „Olyan szép, megérdemli, hogy mindenki lássa." Az viszont nem túlzás tőle sem, hogy a himaláj perzsa teknőc a versenyesélyesek közt tartható számon. S, hogy milyen egy ilyen ritkaság? Hízelgős, doromboló. Belinda szerint egyszerű vele élni, de persze a napi ápolás nem maradhat el és a minőségi eledel sem. Viszont a lakás legszebb, élő dísze, csak nem szabad megfeledkezni vadászösztönéről, ami ha az előjön, van rohangálás. De ez rendjén is van a gazdája szerint, mert mégsem egy tárgyat szeret annyira. Gina bundájával minden nap törődik, többet, mint a saját hajával.

17 országból 243 cica
Tóth Judit pedig a macskájával olyan szoros viszonyba került, hogy egész nap mindenhová követi. Őt azonban elsősorban magáról a rendezvényről kérdeztük, mint szervezőt, a Felis Hungarica Magyar Macskások Egyesületének képviselőjét. Elmondta: 17 országból 130 kiállító 243 cicát hozott Győrbe. Érkeztek Finn- és Franciaországból, Lichtensteinből, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyel-, és Németországból is, komoly versenyeredményekkel büszkélkedők és házicicusok szintén. Ugyanúgy mindannyiukkal nevezhettek gazdáik a bírálatra, amit Győrben hat bíróból álló nemzetközi zsűri végez. Ilyen helyeken lehet ugyanis cicacímeket gyűjteni, a komoly egyesületek pedig kiállítási címhez, megfelelő minősítéshez kötik a tenyésztést. Judit azonban arról is szólt, miért lehet annyira szeretni a macskákat. Szerinte épp azért, mert nehezebb elnyerni a bizalmukat, mint a kutyákét, ehhez nem elég az, ha enni ad nekik az ember. Aki nincs sokat otthon, ne tartson sziámit, keletit, burmát, hanem perzsát vagy britet, ami elüldögél, akinek gyerekei vannak, olyat válasszon, ami bírja, hogy egész nap rajta lógnak, például oroszkéket, de a szfinxek is jó fejek – ajánlotta Tóth Judit.

Olvasóink írták

 • 5. csingiz 2008. április 07. 11:46
  „Igy is van ! Aranyos cicusok......”
 • 4. ken 2008. április 06. 22:10
  „Ihpt! A te bőrödből kellene ágyelőt csinálni. De jól megtörölném benne a lábamat!”
 • 3. RITA 2008. április 06. 18:05
  „EN IMADOM AZ ALLATOKAT A CSALADOMMAL EGYUTT. AKI ALLATOKAT TART ( KIS ELOLENYEKET, ERZOLENYEKET ) AZ TUDJA IGAZAN MIT JELENT. A SZULEIMNEK EGY KUTYUSKAJUK VAN.EGY SZOBABAN VANNAK ,ES A KUTYUS SZINTE MOZDULATUKAT FIGYELI. SZINTE MAR OSSZEVANNAK NOVE,ISMERIK EGYMAST KIVULROL-BELULROL. A SZERETET MINDEN FORMAJAT SUGAROZZAK EGYMASRA. TOLE SOHA NEM FOGUNK HALLANI HAZUG SZAVAKAT,MINT AZ EMBEREK ESETEBE. AZ ALLATOK CSAK IS IGAZ ERZESEKET SUGAROZNAK KIFELE. NEKUNK 1 EGYIPTOMI KISCICANK VOLT ( 17 EVESKE) AKI SAJNOS TAVALY ELMENT,ES MEG MINDIG NAGY AZ UR KORULOTTE.NAGYON HIANYZIK ! A TARSUNK VOLT JOBBAN-ROSSZBAN! MINDIG VART BENUNKET HAZA. VITTUK MAGUNKAL A SZABAD STARNDRA,MINDENKI CSODAJARA,SOT FESZTIVALOKRA. NAGYON SZERETTUK.MO0ST A FENYKEPE MINDENHOL A FALON,ES NAGYON ERZEKENYEK LETTUNK. MINDENKINEK AJANLOM EGY KISCICA,KISKUTYUS TARTASAT,MERT ANNYI OROMOT TUDUNK EGYMASNAK ADNI,MINT TALAN EMBEREK NEM TUDNAK..”
 • 2. lhpt 2008. április 06. 15:11
  „Mennyi jó bundát meg hasonlókat lehetne belőlük csinálni! A maradékot meg eladhatnánk a digóknak pörköltbe.”
 • 1. Kalevala 2008. április 05. 20:40
  „A KISOKOS-ban azt írták, hogy még holnap is lesz kiállítás. Ezek szerint az téves?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenkúti Károly: Lehet koalíció, de nem Gyurcsánnyal

A kormányzó koalícióból a kilépést megerősítette, és döntött a rendkívüli küldöttgyűlés… Tovább olvasom