Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Olvasói kérdés: megduplázódó pótszabadság

Úgy tudom, hogy az új munkatörvénykönyv szerint január 1-jétől mindkét szülőnek jár a gyermek után pótszabadság, vagyis egy gyermek után két-két nap, két gyermek után négy-négy nap és így tovább.

Azaz például egy gyermek esetén két nap jár évente a dolgozó anyukának és két nap az apukának is, ha dolgozik. Így van? Azért is fontos lenne a válasz, mert a munkahelyek nem nagyon tájékoztatják erről a dolgozókat - írta Olvasónk

A korábbi szabályozás csak a gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalónak, vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőnek biztosított pótszabadságot. A szülők szabadon dönthettek arról, melyikük veszi igénybe a pótszabadságot. Idén viszont már mindkét munkaviszonyban álló szülő jogosult a gyermekek után járó pótszabadság igénybevételére.

Tehát abban a családban, ahol egy gyermek van és mindkét szülő dolgozik, az édesanyának és az édesapának is jár két nap pótszabadság, ahogy olvasónk is írta. Két gyermek után kétszer négy nap pótszabadság járhat, három vagy annál több gyermeket nevelő családban mindkét szülő igénybe vehet hét nap pótszabadságot. A pótszabadság a gyermek 16 éves koráig jár, abban az évben kaphatják meg utoljára a szülők, amelyikben gyermekük betölti a 16. évét.

A gyermekek után járó pótszabadság megduplázódásáról a jelenleg hatályos 1992. évi XXII. törvény (munkatörvénykönyv) január 1-jétől hatályos módosítása rendelkezik. Az új munkatörvénykönyv július 1-jétől lép érvénybe és a pótszabadságot ugyanúgy szabályozza, mint az év elején bevezetett változtatás.

A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik – Molnár Ákos és Potyondi Antal – adnak tanácsokat olvasóinknak. A kérdéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: ˝Nem fogunk elzárkózni˝

"Az Országgyűlésben szinte semmit sem tudunk keresztülvinni. Ez óhatatlanul arra kényszerít minden… Tovább olvasom