Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Októberre megépül az új kerékpárút

Győr - Több mint hetvenmillió forintból – állami és önkormányzati pénzből – épül kerékpárút Gyirmótig a 83-as főút mellett. Az átadásra október végén kerülhet sor.
Az utóbbi években akaratukon kívül egyre inkább kalandtúra részesei lehettek azok, akik Győr belső kerületei és az egyik legkülsőbb városrész, Gyirmót között bicikliztek. A Pápa felé vezető 83-as főút forgalma folyamatosan nőtt, nem kis részben amiatt, mert az M1-es autópályához közeli szakaszon egyre-másra nőttek ki a bevásárlóközpontok és az üzletek a földből. Kerékpárút viszont csak a ménfőcsanaki elágazásig, a Királyszék útig épült, onnantól rendkívül veszélyes volt a pedálozás.

A biciklisek jelenleg még csak a ménfőcsanaki elágazásig tekerhetnek biztonságosan a 83-as főút mellett. Október végére Gyirmótig hosszabbítják meg a kerékpárutat. Fotó: B. A.
A biciklisek jelenleg még csak a ménfőcsanaki elágazásig tekerhetnek biztonságosan a 83-as főút mellett. Október végére Gyirmótig hosszabbítják meg a kerékpárutat. Fotó: B. A.

A helyzet októberre megváltozik. Szabó Jenő, a terület önkormányzati képviselője (KDNP) tegnap bejelentette: addigra megépül a kerékpárút folytatása egészen a gyirmóti elágazásig, azaz a 83-as főút, a Ménfői és az Új élet út kereszteződéséig. A beruházás 72 millió 264 ezer forintba kerül, amiből 50 millió forintot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatán nyert el a városi önkormányzat, a maradékot, 31 százaléknyi részt saját erőből biztosítja. A kivitelező Swietelsky Építő Kft.-nek október 30-ra kell végezni a munkával. A munkaterület átadása március közepén történt meg. Az új út 2363 méter hosszú lesz. A várható gyalogosforgalom miatt szélességét 260 centiméteresre tervezték.
Szabó Jenő elmondta: a nyomvonal a Királyszék úttól a Malom útig a főút déli, onnantól az északi oldalán halad. A közlekedés biztonságát javítja az is, hogy a gyirmóti csomópontot november végére jelzőlámpássá alakítják, több mint 100 millió forintból. A képviselő megjegyezte: a kerékpárút megépítését kilenc éve kezdeményezte, és az első tervdokumentáció már 2002-ben elkészült.

Olvasóink írták

 • 5. mókuci 2008. május 14. 10:32
  „Kedves Oklahoma!
  Tudomásul kéne venni, hogy a körforgalom ugyan célszerű megoldás, de nem minden esetben. Ha megépülne akkor a 83-ason lévő forgalom ugyan úgy átmenne rajta mint a jelenlegi kereszteződésen. Dettó ugyan az a helyzet alakulna ki, mint a győri Teleki utcai körforgalomnál, ahol a Szent István út felöl érkezők arra a kevés mozdulatra sem hajlandók - tisztelet a kivétel -, hogy az indexet kitegyék ezáltal jelezve, hogy a körforgalmat elhagyják. Emiatt a Teleki utcán a dunáig áll a sor. A jelzőláőmpa legalább lehetőséget ad annak, aki Ménfőcsanak vagy Gyirmót felől csak rá akar fordulni a 83-asra jobbra vagy balra, nem pedig felfordulni a balesetveszély miatt. Ami pedig az áramfogyasztást illeti, inkább azt fizetném, mint egy gyógykezelést, ha túlélek egy balesetet.”
 • 4. colomano 2008. május 14. 08:48
  „Az önkormányzat megtehetné, hogy a segélyen élőket kizavarná az építkezésre. Így kerülne vagy harmadába az egész, az ingyenélők meg megdolgoznának a segélyért. De hát tudom, az a fránya liberalizmus, meg kirekesztés...”
 • 3. tg 2008. május 14. 08:06
  „tök jó meg minden, de azt a szemét fekete fehér ipari korlátot ki a bánat álmodta oda, tönkretéve vele az egész környéket.”
 • 2. Oklahoma 2008. május 14. 08:05
  „100 millából lazán körforgalmat lehetne építeni, nem egy nyavalyás jelzőlámpásat. Megint nyomul a villamos lobby. Aztán hosszú évekig lehet fizetni az üzemeltetés költségeit. Pl. vezeték szakadás, izzócsere (vagy lehet hogy "ledes" lesz ) túlméretes jármű esetén vezeték lebontás majd visszaszerelés. És a legfontosabb: áramfogyasztás.”
 • 1. L.A. 2008. május 14. 07:21
  „Bárcsak több ilyen hír lenne olvasható az újságokban. A városban igenis alternatíva a közlekedésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr mezei őrszolgálat felállítását tervezi

Győr - A győri közgyűlés április 24-i ülésén egyetértett azzal, hogy Győrött álljon fel a mezei… Tovább olvasom