Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Most már biztos: nem bővítik a Petőfi híd alatti ingyenes parkolókat - videó, fotó

Két évvel ezelőtt a Petőfi híd alatti ingyenes parkolók bővítésével szerette volna Győr egyensúlyozni a Móricz Zsigmond rakpartnál megszüntetett helyeket. A bővítés nem valósul meg, de a terv érdekében kivágott 30 fát pótolta a Győr-Szol.

2011 májusában a kisalfold.hu elsőként számolt be arról, hogy a Petőfi híd alatti ingyenes parkolók számát 130 új parkolóval akarják bővíteni.

Az elképzelések szerint az egykori korcsolyapálya körülbelül egyharmadára, illetve a korcsolyapálya melegedőjének helyére kerültek volna az új parkolók.

Így összesen körülbelül 290 szabad hely várta volna az autósokat Győr belvárosában az utolsó ingyenesen igénybe vehető parkolóban.

Az utóbbi két mondatban a múlt idő nem véletlen: gyakorlatilag véglegesen eldőlt, hogy a parkolóbővítésről letett a Győr-Szol Zrt.

Több pénzbe kerülnének az árvízvédelmi műtárgyak, mint a parkolók kialakítása 

Megkeresésünkre Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere úgy tájékoztatott: "az eljárás során kiderült, hogy az érvényes jogszabályi feltételek mellett a közvetlen kivitelezési költségeket jelentősen meghaladó hatósági kiadások terhelnék a társaságot, hogy a rakparti parkoló megfeleljen az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség előírásainak.

Vagyis az építési költségeket meghaladná az az összeg, amit a járulékos árvízvédelmi műtárgyak kialakításával, környezetvédelmi szempontok betartásával, illetve egyéb hatósági előírásokkal összefüggő kiadások jelentenének.

A teltház táblát szinte az év minden napján ki lehet tenni a Petőfi híd lábánál - fotó: Bertleff András.
A teltház táblát szinte az év minden napján ki lehet tenni a Petőfi híd lábánál - fotó: Bertleff András.


"A kivágott fák pótlása megtörtént, 30 csemetét ültettünk ezen a területen"

Tekintettel arra, hogy az építendő parkolót ingyenes használattal tervezték a kivitelezés valamint az irreálisan magas járulékos költségek miatt a Győr-Szol Zrt. elállt a parkoló bővítésétől. Amennyiben a jogszabályi feltételek változnak, van lehetőség a bővítés megvalósítását újra megvizsgálni".

Azt firtató kérdésünkre, hogy a tervezett bővítés érdekében két éve kivágott fák pótlását elvégezték-e a Győr-Szol szakemberei, Ozsvárt Tamás így felelt: "a kivágott fák pótlása megtörtént, 30 csemetét ültettünk ezen a területen.

Hozzátenném, az elmúlt hetekben Győr területén 600 facsemetét ültetett el cégünk, ennek a programnak a keretében valósult meg a Petőfi-híd közelében is a pótlás".A januári parkolási uborkaszezonban nem okozott gondott a Petőfi híd alatti parkolók lezárása

A Rába áradása miatt a Petőfi-híd alatti parkolót le kellett zárni a hét elején.

A Győr-Szol munkatársainak tapasztalatai szerint ennek ellenére semmilyen forgalomváltozás nem volt érzékelhető sem a parkolóházakban, sem a környező utcákban.

"A Győr-Szol parkolási üzletágának munkatársai a bejárások során a szokásos telítettséget tapasztalták a környék parkolóiban.

Igaz, parkolási szempontból a január uborkaszezonnak számít, az év eleji szabadságok, a rossz idő miatt ilyenkor mindig kevesebb az autó Győr központjában.

Ezek a tények is közrejátszhattak abban, hogy az áradás miatti lezárás nem okozott komoly változást, tumultust a belvárosi parkolókban" - közölte Ozsvárt Tamás.
  


Autók helyett a nagy víz foglalta el a Rába folyó melletti rakpartot pár napig - videó: Cseh Róbert.
Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. orbison 2013. január 13. 09:50
  „Pici gyermekkorom óta itt élek, láttam egy-, s mást a Dunakapu téren (Cápa-show, vasrács-gömbben motorozás, meg ami csak előfordult, a piac-napokon kívül).
  Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy így "nyitva" maradjon a tér. Ez egy olyan luxus lenne, amit szerintem Győr nem engedhet meg magának. Bőven elég régi falmaradványokat mutogatni a Kőtárban és az OTP mögött, valamint a Székesegyháznál.
  Az elgondolkodtathatná a döntéshozókat, hogy van egy város az Adriában (Velence), amelynek a turisták számára készült garázsa nem a belvárosban, hanem a peremkerületen és emeletesre épült!!! Itt miért nem ebben gondolkodnak?!
  Szóval: Szerintem ha a turistáknak építünk garázst, akkor az legyen mondjuk a régi Kekszgyár helyén... Hacsak ez az ötlet nem sért valami már eleve kitervelt grandiózus bizniszt.....”
 • 35. Mankapunka 2013. január 12. 15:21
  „Látod,te még sajnálatra sem vagy méltó.”
 • 34. Oreg35 2013. január 12. 08:45
  „33.Munkap...
  Na erről beszéltem! Össze-vissza hablatyolsz mindent, aminek semmi köze a témához! Neked csak az a lényeg, hogy valamit írjál! Én befejeztem és ismételten "sajnállak"!”
 • 33. Mankapunka 2013. január 12. 00:21
  „Öreg nem kell rám hárítánod a te sületlenségeidet. Tudom,a legjobb védekezés a támadás.

  Ennyi erővel a Széchenyi-teret is vissza kellene állítani az eredeti formájára,mint régen,és ingyenes parkolóvá tenni,mint a régi időkben.”
 • 32. humer 2013. január 11. 23:48
  „Nem azért de szerintem a rakparton teljesen káoszos a parkoló kialakítása: a képen is látszik, hogy rengeteg az üres hely- össze-vissza állank mindenfelé, nincsenek járható útvonalak sem. Meg sok a gödör a területen.
  Egy halszálkás parkoló kialakítás mellett szerintem 10-15%-kal több kocsi férne ott el.”
 • 31. Gőcze_László 2013. január 11. 21:34
  „ad. #30.)
  Én ott voltam, de nagyon sokan hiányoztak. A legtöbb bajunk forrása a közömbösség.
  Meg a süketelés. Miért nem mer kiállni végre a nyilvánosság elé a műemlékvédelem - vagy a fene tudja milyen nevű hatóság - felhatalmazott képviselője, a mélygarázsnak "lőttek", a feltárt falmaradványokat bemutathatóvá kell tenni? Mire jó ez a hallgatás, de úgy is kérdezhetném, mivégre csomagolták be, immár másodjára, a feltárt erődfalakat, pilléreket, egyebeket?”
 • 30. titokgyula 2013. január 11. 21:19
  „Itt mindenki milyen okos, amikor az Arrabona kiált a mélygarázs ellen, akkor hol volt a sok hangoskodó??”
 • 29. Oreg35 2013. január 11. 20:09
  „24. Munkapunka
  Nem vagy egy kicsit beképzelt, hogy mindenkit kioktatsz? Már észre vehetted volna, hogy mindig túlzásokba esel és a hasonlataid is nagyon rosszak! Vegyél vissza, nem is keveset míg még nevetségesebbé nem válsz! Egyébként nem haragszom, csak sajnállak!”
 • 28. bazsifekete 2013. január 11. 19:33
  „GÓÓÓL!!!
  ÖNGÓÓÓÓLLL!!!!!!”
 • 27. DON 2013. január 11. 19:03
  „26.cseri83 2013.01.11. 17:49
  Nagyon jók a kérdéseid. :)
  Kár, hogy ez olyannak nem jut eszébe, aki érdemben fel is tehetné az illetékeseknek.
  Megfigyeltük azt, hogy a lényeges kérdéseket soha nem teszik fel?”
 • 26. cseri83 2013. január 11. 17:49
  „Most polgármestert, szegényet, gazdagot félretéve valaki hozzá értő elárulhatná nekem, hogy miért jó ártérbe -amit köztudottan évente többször elönt a víz- közutat, plusz mélygarázs bejáratot építeni! Illetve ha a meglévő Petőfi híd alatti parkolóknak nem kell árvízvédekezés, akkor az új bővítésnek miért kellene??? Illetve az előbb említett rakparti közútnak miért is nincs árvízvédelme??? Az én agyam ehhez kevés, de szerintem nem vagyok egyedül. Aki tudja a válaszokat, legyen szíves írja meg, miért célszerű lépések ezek.”
 • 25. blaze 2013. január 11. 16:30
  „24. Mankapunka 2013.01.11. 16:11
  Nevetséges vagy! Fogd rá a klímaváltozást is arra a 130 parkolóhelyre! Az ócska teherautód mennyi co2 és egyéb szennyező anyagot is bocsát ki?”
 • 24. Mankapunka 2013. január 11. 16:11
  „Öreg Bezzeg,ha oxigén nélkül maradsz a belvároban,mert nem lesz egy deka nagylombú fa sem,akkor meg te fogsz itt rimánkodni. Tudod,pár élőlénynek most az ott az élőhelye.
  Te házad helyére miért nem építünk ingyenes parkolót?

  Tehát akkor itt nincsenek szegények,csak nincstelenek,és gazdagok,az írásod szerint mjen.”
 • 23. blaze 2013. január 11. 14:36
  „Ingyenes parkoló nem kell! Tüzijátékra legyen pénz évente négyszer, az nem drága!”
 • 22. arrabonem 2013. január 11. 13:12
  „Jó úton vannak a Belváros teljes ellehetetlenítéséhez- az értelmes, minőségi üzletek nagy része már bezárt, elköltözött.
  Ha minden a tervek szerint megy tovább, nem lesz szükség plusz parkolókra, sőt jöhetnek a "városi gerillák" füvesíteni a meglévők egy részét.
  Kis idő még és nagy melldöngetés lesz, hogy mennyit spóroltak nekünk, hogy nem építettek fölöslegesen parkolókat.”
 • 21. háté 2013. január 11. 12:19
  „"Most már biztos: nem bővítik a Petőfi híd alatti ingyenes parkolókat"
  - egyértelmű, ami jó a Győrieknek és ingyenes, az a városvezetésnek és sleppjének nem jó!
  Városvezetés? - olyanok irányítják Győrt, úgy kötődnek Győrhöz, mint ahogy a Tisza mossa a Dunakapu teret!
  A Győriek által befizetett adóból, a Győrieknek visszaadni valamit? - még az kellene, az idegeneknek mélygarázs dukál, hogy irodáikat ki tudják adni, na kinek? - az idegeneknek.”
 • 20. mjenoe 2013. január 11. 11:52
  „ha lehetne ide képet beszurni szivesen beilleszteném a vidéki buszpályaduvar mellett éktelekedő újonnan átadott TÖKÜRES fizető parkoló...”
 • 19. Gőcze_László 2013. január 11. 11:46
  „Egyetlen dolgot nem árult el Ozsvárt Tamás, mik is lennének azok a hatósági előírások, illetve az úgymond járulékos árvízvédelmi létesítmények, amelyeket pótlólagosan meg kellene valósítani, amelyek nagyobb terhet jelentenének, mint a parkolók kialakítási költsége. Egyszóval éppen a lényegről nem beszélt, helyette mellébeszélt.
  Egy jelenleg is ártérként funkcionáló területen ugyan milyen árvízvédelmi létesítményt kellene megvalósítani? Továbbá mire vonatkozhatnak az igazgatósági, felügyelőségi előírások? Előbb érdemileg alátámasztva ezekről nyilatkozzon, aztán meglátjuk, hogy hihető-e. Így csak ennyi: ígértük, na és?”
 • 18. Oreg35 2013. január 11. 11:37
  „2.Munkapunka
  Milyen "természeti" kincseket kell védeni az egykori üres korcsolya pálya helyén? Ne essünk túlzásokba!”
 • 17. mjenoe 2013. január 11. 11:33
  „A szegény és a nincstelen nem ugyanaz. Igenis van autóval rendelkező szegény. A magyar társadalom szegénynek nevehető ha csak arra tekintünk, hogy nincs megtakaritás és a bérek jelentős része a közterhekre és az élet alapvető fenntartására forditódik. Mégis :van 3 millió személygépkocsi átlagosan 10 év feletti életkorral! Nem érzi az ellentmondást? Tehát az autóval közlekedők is emberek és vegyék végre számitásba azt is, hogy milyen következményei vannak az eszement autómentesitésnek és a bringás sovinizmusnak. Hol van itt esélyegyenlőség?? Ebben a városban mindig hirhedett volt a gyagya közlekedésszervezés, de ez a mostani baromkodás a parkolókkal kapcsolatban az már mindenen túlmegy. Nem ég senkinek a képe amiatt, hogy zárva van Révfalusi hid??, pedig nem kéne, hogy igy legyen! Csak mert 200parkolóhelyet tűzön vizen is keresztül kell verni a mélygarázs projekt keretében immár harmadik éve?, miután a győri belváros utcáin ennek többszöröse tünt el a semmibe! Ezt épeszü ember el nem hiszi az biztos. Nem igaz, hogy miközben az autósok terhei már az egekben vannak még mindig médiautálatnak örvend a társadalom jelentős terheit viselő ezen társadalmi réteg. Mégis kinek jó ez ?”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 83-as főúton: megpördült a BMW, 10 éves gyermek sérült meg

Egy gyermek sérült könnyebben, amikor két autó ütközött Győrszemerén, a 83-as főúton csütörtökön,… Tovább olvasom