Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Már határtalanul

Győr-Moson-Sopron - Mától szabad az út, az éjszaka megnyíltak a határok. Nem kell megállni útlevél-ellenőrzésre.
Megadtuk a módját, az uniós csatlakozáshoz hasonlóan megünnepeltük, hogy Magyarország mától, éjfél után teljes jogú schengeni tagállammá vált. A megye minden meghatározó határtelepülésén, Soprontól Hegyeshalmon, Rajkán át a határőr-település Vámosszabadiig nagyszabású rendezvényeken köszöntötték az emberek a határátkelők megnyitását.

A megye legnagyobb határátkelőhelyén, Hegyeshalomban az Örömóda hangjai mellett szerelték le, majd szállították el a sorompót az átkelőről, megnyitva ezzel a szabad utat.

Utoljára került pecsét Fodor Tamás polgármester és Szájer József EP-képviselők útlevelébe. Fotó: Magasi Dávid

Sopronban a Páneurópai Piknik helyszínén tartott határnyitással vette kezdetét az ünnepségsorozat, majd a város Fő terén négy ország rendőrzenekara hangversenyezett, s köszöntők sora hangzott el. Este, a díszközgyűlést követően a Bécsi úti határátkelőn valóságos népünnepély volt, amelyet tűzijáték zárt.

Szabad az út: A hegyeshalmi sorompót éjfélkor Béndek József altábornagy szerelte le, majd Göncz Kinga, Gyurcsány Ferenc és Takács Albert leemelték a helyéről és a határőrség autójára tették. Fotó: BA


Olvasóink éjféltől már szabadon utazhatnak, megállás nélkül léphetik át a határt Ausztria vagy Szlovákia felé utazva, s megállás nélkül barangolhatnak az Európai Unió tagországaiban. Tegnap éjfélkor, vagy ha úgy tetszik, ma nulla órától a határátkelőkön és a zöldhatáron is szabad az út.

A hazánk schengeni csatlakozására rendezett ünnepségek kiemelt helyszínén, Hegyeshalomban a Köztársasági Őrezred biztosítása mellett kezdődött az ünnepélyes határnyitás. Miután a határőrzenekar eljátszotta a Szózatot, a határon felállított pódiumon a magyar külügyminiszter, Göncz Kinga, valamint Takács Albert  igazságügyi miniszter beszéltek röviden a schengeni bővítés jelentőségéről. Egy, magát „mosoni fiataloknak" valló, nemzetiszínű sálas csoport Göncz Kinga beszéde alatt transzparenst feszített ki, amelyen angolul az állt: „Magyarország terrorista állam". Majd pár perc múlva összecsavarták a feliratot, és elvonultak.


Bontás és Örömóda

A protokollt követően a sorompóhoz sétáltak a miniszterek, majd gongütésekkel következett a visszaszámlálás, egészen éjfélig. Ekkor Béndek József altábornagy, a határőrség országos parancsnoka belefogott a sorompó leszerelésébe, s amikor végzett, Göncz Kinga, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Takács Albert leemelték azt a helyéről. A leszerelt sorompót őrzési helyére a határőrség zöld terepjárója szállította el jelképesen.

A határátkelő megszüntetését jelképezte, amikor az útlevélkezelők kiléptek a fülkéjükből, ahol évekig szolgáltak, s bezárták a helyiségeket. Mindeközben az Örömódát és a Himnuszt játszotta a zenekar, s tűzijáték világította be az eget.

Egy autós a győzelem jelét mutatja az immár határőr nélküli hegyeshalmi átkelőnél.

Vámosszabadi búcsúzott

A schengeni határnyitás alkalmából – mint határ- és határőr-településen – Vámosszabadin Réti Csaba polgármester beszédét követően a helyi iskolások alkalomhoz illő műsorával és a nyugdíjasklub karácsonyi dalaival köszöntötték a határőröket, s a 2004-ben már megszűnt vám- és pénzügyőr-kirendeltség egykori vezetőit s a szlovákiai csendőrök egy csoportját. A rendezvényen részt vettek a szlovákiai Gomba és Medve polgármesterei és több más közigazgatási vezető.


Határnyitás a vasúton

Mától megszűnt az útlevél-ellenőrzés a GYSEV Zrt. soproni és szentgotthárdi állomásain, valamint Fertőszentmiklós és Pamhagen között közlekedő vonatokon. A társaság soproni és szentgotthárdi állomásain pedig már egy helyen lehet megváltani a nemzetközi, belföldi és régiós menetjegyeket, valamint bérleteket. A soproni állomáson a határnyitást követően könnyebbé, gyorsabbá vált az átjárhatóság a vágányok között. Mindezzel rövidebb ideig tartózkodnak az állomásokon a vonatok, gyorsul a régiós forgalom Burgenland és Nyugat-Magyarország között.

Olvasóink írták

 • 18. Éva 2007. december 23. 18:59
  „Kedves Cseter János!

  Hogy Ön mekkora katyvaszt bír itt produkálni!
  Rémes!”
 • 17. Cseter János 2007. december 22. 09:16
  „Tisztelt Olvasóim! Előbb- utóbb rájönnek, hogy az államunk vezetőinek csupán szórakozás az, hogy előbb a kommunizmus fel terelték a népet, most meg jóformán ugyan azok terekik a kapitalizmus felé!Közben megragatunk egy banánköztársaságban!Természetesen vadkapitalizmis, de lehet mondani vadkeleti demokráciának is! A lényeg az, hogy az ország választó többségét mindig is be tudták csapni, át tudták verni a kizsákmányolásrukra hajlamos,és erre tehetséges nyálverő felelőtlen politikusok! Aki nyitott szemmel lát és nyitott füllel hallgatja az eseményeket az nem engem kritizál! Hanem tesz, azért, hogy az országunkban ne csak a vezető politikusainknak és a pártoskodók holdudvarában lebzskölnek legyen jó léte, hanem ahogy illi e demokráciában,jogállamba, mindem embernek, ha ezt képzelik be maguknak!”
 • 16. pancser 2007. december 22. 00:35
  „Cseter úr! Az állam vezetőit "pancserek" választották? Szerintem a választók többsége, ez akkor is így van, ha nekem vagy Önnek nem tetszik a mostani vezetés. Gazemberezni nem illik senkit, naivsága a becsületes meg a rossz és új tőkés dolgában az eget nyaldossa.”
 • 15. Éva 2007. december 21. 22:48
  „Kedves Cseter János!

  Ha lehetne tán a témáról is szólnia!

  Az teljesen mulatságos :"becsületes tőkés-új tőkés! :))
  Természetesen a minősítés minden esetben önkényes és durván szubjektív.”
 • 14. Cseter János 2007. december 21. 18:47
  „Kedves "pancser" Ne keverjen! A katyvasz keverés a kormányunk dolga!Nekem az a véleményem, hogy itt vadkapitalizmus van ami nem egyenlő az Őn álmodozásával! Azokról az újtőkésekről beszélek, akik kizsákmányolják a dolgozókat, éh bért és minimálbért fizetnek, ha ép nem hónapokmúlva! Ön keveri a becsületes tökésekel a gazembereket, összemosva! Ön ugylátszik nem dolgozott útépitésen! Gyárakat meg azért vette meg, hogy lerombolja és nem termeltet benne! Adó fizetést pedig a kollaboráns politikusokkal eltöröltette! Az államot is keveri! Az állam vezetőivel! Az állam maga a nép! Azt, hogy a vezetőinket a pancserek válsztották meg az tény és ezektől nemm egyszerű megszabadúlni, hisz a tőkések a pénz, a hatalom áll mögöttük!”
 • 13. pancser 2007. december 21. 18:18
  „Cseter úr ne minősítgessen, nem vagyok szekértoló, sem egyik sem a másik párté, viszont Ön a szélsőjobbon ténfereg, akik jó szolgálatot tesznek a mostani kormánynak, lehet velük riogatni. Aki a határnyitásra azt mondja, hogy nem jó, hablatyol itt maffiáról meg újtőkésekről, az nem ismeri a világot. Kapitalizmus van nemde? Ha az van akkor van tőke meg tőkés is, viszont nincs Trabant. Ha nem tetszik a tőke, költözhet Kubába, esetleg Kim elvtárshoz. Itt pedig tőke van és lesz is, sőt ha ezek megbuknak jönni fog, gyárat, utat épít és profitot termel, adót fizet, embereknek ad munkát, azért rendes bért kapnak, a nők el tudnak menni fodrászhoz, kozmetikushoz, a vendéglőkben előre kell helyet foglalni stb. mindenki jól jár. A tőkés már csak olyan, hogy profitra hajt, az állam dolga az, hogy gondosan ügyeljen arra, hogy a profitból jusson mindenkinek, de a tőkés azért ne legyen elriasztva. Egyszerűsítve erről van szó! Ha ezt nem érti, arról én nem tehetek! Bűn meg kezdettől fogva vagyon, mióta Káin elbánt Ábellal!”
 • 12. Olyan akinek van utolsó pecsétje 2007. december 21. 17:49
  „Bocs de ki kellet volna menned az utolsó pecsétért nem itt reklomálni.Nekem van nosztalgia pecsétem.Nem ezért mentem de kaptam én is.Ne háborogjunk márt mindenért jön a szép ünnep arra készüljünk.BÉKÉS ÜNNEPEKET MINDENKINEK ÉS BOLDOGABB ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK!!!!!!!!!!”
 • 11. Cseter János 2007. december 21. 17:35
  „Nem is olyan pancser ez a "pancser" olvasótársam! Sok ilyen szekértoló kellene az MSZP-be, aki világosan látja, hogy mi a baj ebben a rendszerben. Szerintem is az "Elqrókat" a "nomenkltúrát" el kellne a koncstól távolítani mielőbb és az ország sebei begyógyúlonának! Hozzáértő kormány kell ide nem olyan, amelyik csak a katyvaszt tudja keverni! A saját jövöjét épitgetini a palotáikba! A bankokban a pénzüket fialtatni! Ahhoz értenek, hisz még van kitől elvbegyék!E jólétük fenntertására, pedig ott az állampénzén fenntartott rendőrség! Majdnemn hadsereget mondtam, pedig azok a haza védelmében tudja a fene hol kajtatnak!A Magyar Gárda pedig erre nincs felhatalmazva! Persze nem véletlenűl félnek azok akiknek ven tőlük félni valója!”
 • 10. pancser 2007. december 21. 16:21
  „A határnyitás jó, nem kell itt mindenféle hátrányokat keresni, különösen nem a nyugati határszélen. Az más kérdés, hogy Fletóék elvették az ember őrőmét még az esemény megnézésétől is. Lehet, hogy nem megyek mostanában a szomszédba, mert nem érdekelnek különösebben, hacsak nem kirándulni. Aki dolgozni jár ide, vagy oda annak ez igen nagy ajándék, ne mondjuk hát, hogy rossz. Egy veszély azonban létezik mindenképpen, ahol magasabbak az adók, vagyis nálunk, az eleve hátránnyal indul a versenyben a piacon. Ez a Fletó féle megszorítósdi az ország gazdaságát versenyképtelenebbé teszi, máris több száz milliárdot vontak ki az országból. Ezért mihelye erre alkalom nyílik, törvényes keretek között agyagba kell döngölni, a szó átvitt értelmében természetesen, ezt a koalíciót, hogy egy merőben más gazdaságpolitika jöhessen és egy új modern balodal állhasson talpra idő multával.”
 • 9. Cseter János 2007. december 21. 14:07
  „Kedves "bbb" olvasótársam. Ez az online rovat nem a kötekedés céljával vált valóra. Szerintem itt a tegnapi napig mindnki megíthatta a vélemányét az eseményekrő! Mivel valakiknek az érdekét sértettem azzal, hogy a kábírószer,a fegyever és kitudja mennyi illegális csempészet szabad áramlása határtalanná vát a maffia utjával együtt, hát azonnal ide is jelyezték a cenzúrát is! Itt nem kötekedés ről van szó, hanem a polgárok tályékoztatásáról és felébresztéséről. Tehát nem csak az éremnek ven két oldala, hanem az érdekeknek is!
  A határnyitást el akarják hitetni, hogy ez a kisemmizett népnek jó és nem öncélú volt a újtőkések, újabb lehetőségeinek kihazsnálására!”
 • 8. bbb 2007. december 21. 13:56
  „Már megint minek kell kötekedni? Annyire jellemző a magyarokra ahelyett hogy örülnénk mindig kell találni valamit amibe bele lehet kötni és sírni miatta! Lehet lehülyézni vállalom!”
 • 7. BRTDS 2007. december 21. 13:10
  „Szégyenletes hogy politikusaink mennyire pofátlanok, még az utolsó pecséteket is saját maguknak "szerezték meg"! Undorító!!! A kis ember meg...”
 • 6. Vera 2007. december 21. 10:38
  „Na azt az Osztrák nem ünnepel?”
 • 5. Emberhús 2007. december 21. 10:24
  „...a dolog nagyon mű. pl az is hozzátartozik, hogy azok a diplomaták, akik most az utolsó bélyegzőlenyomatot kérték az útlevelükbe, egész eddig meg sem mutatták azt az útlevélkezelőknek, mert NEKIK nem kellett. (Pontosabban kellett volna, de hát...mint tudjuk vannak dolgok, amelyek nem mindenkire vonatkoznak) Képmutató színjáték egy nemzet önfeladásának újabb foka. De azért ami igaz, az igaz: a határforgalom ellenőrzés úgy ahogy pár éve zajlik, tényleg felesleges, valamit vagy csinálunk rendesen , vagy sehogy, mert kár a ráfordított pénzért és energiáért!”
 • 4. Tom 2007. december 21. 10:22
  „Köszönjük ezt az "ünneplést"! Kb. másfél - két órát araszoltunk egy végelláthatatlan dugóban, hogy hazaérjünk, mivel az egész átkalő le volt zárva...”
 • 3. Emberhús 2007. december 21. 10:16
  „Tisztjeink ilyenkor odaállnak útlevelet kezelni, hiába, ez sem a kis emberek ünnepe...”
 • 2. Cseter János 2007. december 21. 08:57
  „Szerintem azoknak kellene most ünnepelni akiket Magyarországról nem engedtek el külföldre, mert nem volt protekciójuk! Nem múgy mint a volt KISZ titkároknak, akik elfelejtettek a nyugati tanúlmányútról visszajönni! Az, hogy e "határtalanítás" kinek lett jó! Hát nem az országunk azon részének, akiket már úgy kifosztottak, hogy a szomszéd városba,vagy faluba sem képes elutazni a pénze hiánya miatt!Viszont, azok a maffiózók fehérgalléros bűnözők, akik még nincsenek itt a lakósság még tehetős részét kizsákmányolni azok felbátordhatva tódulhatnak be, hisz a gátlásuk megszünt! A példát meg láthatják és tapasztalhatják lépten nyomon! Itt az üldözésükről még csak véletlenűl sem lehet olvasi, vagy hallani!”
 • 1. Gab 2007. december 21. 08:29
  „Meddig lesz ez jo nekünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem drágulnak a diák- és nyugdíjasbérletek

Győr - Nem drágulnak a diák- és nyugdíjasbérletek Győrben január 1-jétől. A többi bérletfajtáért és… Tovább olvasom