Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Közgyűlés: hogyan tovább győri buszközlekedés pénz nélkül?

Az áprilisi győri közgyűlésen sokadszorra is a Dunakapu tér felújítása szolgáltatta a legnagyobb vitát - pedig most csak egy 850 millió forintos pályázati lehetőségről esett szó.


11 óra 54 perc

A győri közgyűlés véget ért. Szép hétvégét kívánunk minden Olvasónknak! 

11 óra 40 perc

Ezzel az összes fontosabb napirendi pontot kipipálhatjuk, már csak kisebb horderejű ügyekben döntenek a képviselők.

11 óra 38 perc

A képviselők a Dunakapu tér pályázati lehetőségét két tartozkodás mellett megszavazták.

11 óra 30 perc

Neupor Zsolt (DK) szerint "egyre nagyobb káoszt" mutat a Dunakapu tér felújítása, mivel egyre nehezebb különválasztani a felújítási elemeket és mélygarázs kérdését mind szakmailag, mind pénzügyileg.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint "teljesen átlátható a Dunakapu tér felújítási terve, csak az nem látja át, aki nem akarja".

Győr polgármestere szerint élesen különválasztható a város és a Győr-Szol felelőssége a Dunakapu tér felújítási munkálataiban.

11 óra 24 perc

A Dunakapu tér fejlesztésének pályázati lehetőségéről esik szó. Kun András ezt a pályázatot is támogatja - különösen a régészeti értékek bemutatását -, de az előző közgyűlésen elhangzott 500 millió forintos költség és a mostani pályázatban szereplő 850 millió forint között nem kis eltérés van.

Borkai Zsolt szerint a tér megszépítését nagyobb pályázati keret is biztosíthatja, vagyis a most megjelenő pályázatban magasabb összeget is el lehet nyerni, ezért szerepel 500 millió forint helyett 850 millió forint. 

11 óra 24 perc

Hat kisebb horderejű ügyben villámszavazásokat tartottak a képviselők.

11 óra 21 perc

Hegyi Zoltán azt kérdezi, hogy csak pályákról van szó? Borkai Zsolt úgy tudja, igen, büfé vagy öltöző nincs a pályázatban.

Pedig azért főleg utóbbi nem ártana a kulturált sportolási lehetőségek biztosításához.

Az új focipályákat a közgyűlés végül egyhangúan támogatta.

11 óra 18 perc

Lipovits Szilárd győri jegyző szerint a konstrukció arról szól, hogy az MLSZ megépíti a pályákat, s ezért 15 évig bérelnie kell Győrnek a létesítményeket.

11 óra 15 perc

Az új győri műfüves focipályák pályázatára tértek rá a képviselők. Kun András (MSZP) szerint minden pályázati lehetőséget támogatni kell, de a képviselőnek tulajdonjogi problémái vannak - mint megírtuk, a pályák az MLSZ tulajdonát képeznék 15 évig -, továbbá az sem világos a szocialista képviselő számára, hogy ki fogja üzemeltetni a pályákat?

11 óra 10 perc

A képviselők egymásután mondanak köszönetet a győri tűzoltóságnak az elmúlt 140 évben végzett munkáért, s remélik, hogy a jövőben is ilyen magas szinten tudják ellátni.

Bár ahová állami bácsi beteszi a lábát, finoman fogalmazva sem a magas színvonal jut az eszünkbe, de reméljük, valóban nyugodtan tudnak dolgozni a győri tűzoltók.

11 óra 2 perc

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) képviselő azt kérte, hogy az új tűzvédelmi törvény szigorú bírságai miatt a képviselők szeretnének tájékoztató füzeteket kapni.

Dr. Kuti Rajmund szerint a média "túlreagálta" kicsit ezt a kérdést. A győri tűzoltóparancsnok ígéretet tett arra, hogy érthető, minden részletre kiterjedő tájékoztatást kapjanak a lakóközösségek.

10 óra 52 perc

Dr. Kuti Rajmund a kiemelkedőbb győri tűz- és káresetek között a tavalyi évben öt esetet említett meg, köztük az emlékezetes Szarvas utcai gázrobbanást, melyben három tűzoltós is megsérült, de "szerencsére mindhárman egészségesek és vissza tudtak térni a szolgálatba, munkakedvük nem csökkent".

2011-ben a győri tűzoltók alapítványi támogatással be tudtak szerezni olyan felszerelést, mely alkalmas vegyimentesítési feladatok ellátására is.

Az önkormányzat elmúlt 12 évben közel 200 millió forintos támogatásban részesítette a győri tűzoltóságot: ebből autókat vettek, s a tűzoltóság épületet sikerült korszerűsíteni.

A teljes beszámolót ide kattintva tekinthetik meg!

10 óra 49 perc

A győri tűzoltóság parancsnoka Dr. Kuti Rajmund tűzoltó őrnagy is most tartja az éves beszámolót. Tekintettel, hogy az önkormányzati tűzoltóságok az idei évtől állami kézbe kerültek, elképzelhető, hogy a mostani a "búcsú" tájékoztatás a közgyűlésnek.

10 óra 46 perc

Az Anya-, Csecsemő és Gyermekotthon, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat és a Gyermekjóléti Központ, valamint a Győr 2000 Idegenforgalmi Közalapítvány 2011. évi tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló beszámolót sok-sok igennel fogadták el a képviselők.

10 óra 39 perc

A belvárosi egységes városképről szóló előterjesztést tárgyalják a képviselők.

Lipovits Szilárd győri jegyző Neupor Zsolt ernyős felvetésére úgy válaszolt: teljesen nem lehet befedni a teraszokat, csak ernyőket lehet majd ezentúl használni.

Az is kiderült, hogy a belvárosi éttermek, kávézók tulajdonosaival határozott idejű szerződéseket köt az önkormányzat, de ezek pontos ideje nem ismert, legalábbis az ülésen konkrét szám nem hangzott el.

Az előterjesztést különösebb vita nélkül fogadták el a képviselők: jöhetnek tehát a natúr színű napfogók a belvárosba. 

10 óra 35 perc

Az olvasási szünetes "fenyegetés" megtette a hatását: a képviselők kettő nem, három tartozkodás mellett elfogadták a tavalyi évről szóló zárszámadást.

10 óra 33 perc

A képviselők "lapoztak" a győri buszközlekedés nehéz finanszírozási helyzetéről - a végkövetkeztetés így néz ki nagyjából: jelenleg senki nem tudja, merre van az előre.

Németh Árpád (MSZP) nehezményezte, hogy a zárszámadáshoz mellékelt független könyvvizsgálói jelentést csak péntek reggel kapták meg a képviselők, mire Borkai Zsolt felvetette, hogy "fél órás olvasási szünetet rendel el".   

10 óra 27 perc

A győri önkormányzat gazdálkodási főosztályának vezetője, Nagy Tamás szerint "az is gondot okoz, hogyha perre mennek a Volán-társaságok az önkormányzatokkal szemben, akkor nincs ember a földön, aki pontosan meg tudná mondani, hogy például Győrnek mennyi pénzt kellene a Kisalföld Volánnak elutalni".

Ha ez valóban így van, elég elkeserítő a helyzet, hisz nincsenek konkrét számok és legfőképpen tiszta, korrekt helyzet.  

10 óra 20 perc

Borkai Zsolt szerint a helyi közlekedés három szereplős ügy, hisz az állam is támogatja a Volán-társaságokat.

A győri polgármester szerint egyelőre nem látszik, hol ér véget ez az ügy, hisz a vagyonkezelővel, a Kisalföld Volánnal nem sikerült lezárni a tárgyalásokat.

Borkai Zsolt arra is utal, hogy az elmúlt évben 500 ezerrel kevesebb kilométert teljesítettek a Kisalföld Volán-buszok, de a hiány mégis nőtt.

A győri polgármester ugyanakkor azt is elismerte, hogy egyelőre nem tudták elérni a nagyobb városok polgármesterei - akik országgyűlési képviselők is egyben -, miszerint az állam több támogatást fizessen.

Borkai Zsolt szerint ahhoz, hogy a nagyobb magyar városok megoldódjon a tömegközlekedés finanszírozása legkevesebb 11 milliárd forintra lenne szükség.   

10 óra 17 perc

Kun András (MSZP) évek óta több mint 6 milliárd forintot görget maga előtt a város. A szocialista képviselő szerint a győri helyi buszközlekedés terén komoly elmaradásai vannak a városnak, s ezeket "rendezni kellene".

Kun András szerint az is előfordulhat, hogy "leáll a győri buszközlekedés, ha nem kötnek új szerződést". 

10 óra 15 perc

Borkai Zsolt szerint a zárszámadási jelentés sokkal inkább azt bizonyítja, hogy helyes költségvetést fogadott el a város tavaly, mert "ennek révén sikerült az intézményeket biztonságosan fenntartani".

10 óra 11 perc

A tavalyi év költségvetésének zárszámadása a következő téma. Neupor Zsolt (DK) bár az iparűzési adó rekordot döntött Győrben, s vannak pénzügyi maradványok a városban, de ennek ellenére "súlytalan a költségvetés", s a megyeszékhely fejlődése megtorpant.

Neupor Zsolt mindezt azzal támasztja alá, hogy az egyetlen konkrét választási ígéretet, a multifunkcionális csarnok építését "lefújta" a város. 

10 óra 9 perc

Első körben az önkormányzati belső ellenőrzéseiről készült jelentés került terítékre - ez simán ment, körülbelül 10 másodperc alatt fogadták el a képviselők az előterjesztést.

10 óra 6 perc

A közgyűlés egyperces néma csenddel emlékezett a tragikusan fiatalon elhunyt győri újságíróról, Bakács Lászlóról. 

10 óra 5 perc

Az ülésen 24 képviselőből 20 van jelen - az ülés határozatképes. Érdekesség, hogy egyik győri alpolgármester (Simon Róbert Balázs, Somogyi Tivadar) sem vesz részt az ülésen.

9 óra 56 perc

Az áprilisi ülés hamarosan elkezdődik, a képviselők többsége már a díszteremben. 

Előzetes

Portálunk pénteken 10 órától online tudósít az áprilisi közgyűlésről a győri városházáról.

Ide kattintva olvashatnak a belváros egységes arculatát meghatározó előterjesztésről, valamint arról, hogy négy műfüves focipálya épülhet meg Győrben.

Portálunk információi szerint várhatóan az utolsó pillanatokban egy Dunakapu térrel kapcsolatos újabb előterjesztést is tárgyalnak pénteken az önkormányzati képviselők: úgy tudjuk, a város a Dunakapu tér fejlesztéseinek bizonyos részét pályázati pénzekből szeretné megoldani.

Az eddig publikus napirendi pontokat ide kattintba tekinthetik meg.
 

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Hadvezér 2012. április 22. 13:47
  „Megoldották a jóképességű képviselőink....”
 • 38. pindla 2012. április 21. 21:30
  „35. révfaluiszúnyog

  Itt az átlagos életszinvonallal van baj, nem a parkolók létével/nem létével. Ha nincs pénzem bemenni ebédelni a belvárosba, akkor nem fogok, akár van ingyenes parkoló, akár nincs. A belváros haldoklása pedig már nem mai. Mióta épül a pápai úti bevásárlósor, azóta oda mennek vásárolni az emberek, nem a belvárosi üzletekbe (és ebből a megcsappant tömegből kevesebben is döntenek úgy, hogy esznek egyet, vagy elnyalnak egy fagyit). Nem kell itt más légből vett indokot találni. Az ingyenes parkolót nem az oda egy ebédre beugrók használták, de elsősorban nem is a belvárosba vásárolgatók. Az ilyen emberek hétvégén mennek (mennének), amikor ingyenes a parkolás.”
 • 37. aghla 2012. április 21. 13:02
  „A gépháznak:
  A bemásolt linkek miért nem működnek rákattintásra? Ez valami biztonsági intézkedés?”
 • 36. Tündenéne 2012. április 21. 11:59
  „35. révfaluiszúnyog 2012.04.21. 11:31

  A nicknevem Tündenéne, elég régóta írogatunk egymásnak, úgyhogy lassan illene megtanulnia.

  Az Ön által emlegetett ügyvédek meg vállalkozók - legyen erős - komálják az Árkádot :D úgyhogy azt hiszem, ez nem volt valami jó érv.
  Félre ne értsen, én vagyok a legnagyobb szószólója annak, hogy ami a belvárossal történik, az tragikus, de az Ön érvei akkor is sántítanak. Csak ezekre reagáltam. A Matrózban én is törzsvendég vagyok, könnyen lehet, hogy sokszor találkoztunk már, én is hallom a panaszokat itt is, a Hajón is, stb. Ettől függetlenül ez az ebédelős sztori nem állta meg a helyét :)”
 • 35. révfaluiszúnyog 2012. április 21. 11:31
  „Néni Tünde!
  Az Árkádtól nem öt perc, hanem sokkal több a gyaloglás, másrészt az árkád egy undorító hely, oda még parkolni se megy jóérzésű ember. Másrészt nemcsak az ebédelőkről van szó, hanem általában a belvárost ilyen-olyan okból látogató emberek összeségéről. Én nem vagyok vendéglős, de hallom a panaszaikat. Nem lehet véletlen, hogy kivétel nélkül tragikusnak tartják a kialakult állapotot, még Magyarország legöregebb és legklasszabb kocsmája, a Matróz is megbillent! Pedig az előző háromszáz évben gond nélkül működött! A piac gulágra telepítése talán a legnagyobb a csapás. Bőven elég lett volna, ha a valóban randa Dunakapu teret újra burkolják, a rakparti parkolót szépen kialakítják és ingyenesnek hagyják, a piacot pedig mielőbb visszahozzák. Piac és ingyenparkoló nélkül a belváros ellehetetlenül.”
 • 34. Tündenéne 2012. április 21. 11:16
  „28. pindla 2012.04.20. 18:08

  hát ez az :)

  29. révfaluiszúnyog 2012.04.20. 18:17
  Most akkor döntsük el, kik ebédelnek a belvárosban. Eddig az volt az érv, hogy nem tudják megfizetni a leendő parkolási díjat, meg nagoyn ki van számítva az idejük, most meg kiderül, hogy vállalkozók, művészek, ügyvédek, stb.? Akkor viszont köszönöm, őket nem kívánom védelmezni, fizessenek csak (bocsánat, és tisztelet a normális kivételeknek), és sétáljanak 5 percet az ingyenes Árkád parkolóból, vagy 2 percet csak a környező utcákból. Pl. a Rákócziban meg a Liszt Ferencben mindig van hely, mert az már nem az 50 méteres távolság...”
 • 33. révfaluiszúnyog 2012. április 20. 23:04
  „A Batthyány téri rém is megszavazta a mélygarázst?”
 • 32. urbaniastapista 2012. április 20. 21:35
  „nagyjából ugyanilyen ködszurkálás zajlik a városházán is, mint itt a fórumon.Fogalma sincs senkinek, hogy mondjuk hányan használták hivatásparkolóként a dunapartot, hányan használják ma is, hányan használják a rábaparti ingyen káoszt. De mélygarázs az kell/nem kell! :)
  Nem értem a városvezetést. Nyilván tisztességes szándékúak, a maguk módján a város javát akarják. Akkor miért nem lehet szélesebb nyilvánosság előtt bonyolítani a tervezést, becsatornázni a helyiek és a környék vállalkozóinak érdekeit, megismerni a használók igényeit ...
  Nyilván melósabb városháza szempontjából, a végeredmény sem biztos, hogy hasonlítana az első ideára, de biztos hogy nem lenne forradalmi hangulat az erőből megvalósított városfejlesztési akció miatt. De ilyenre a jelenlegi fidesznyikek képtelenek, alapvetően ellentétes a bibliájukkal, főnökük mentalitásával, de a szükséges szellemi kapacitás sem áll rendelkezésre.”
 • 31. zakarias3 2012. április 20. 21:19
  „Kit érdekel a buszközlekedés?Mélygarázs kell és kész!”
 • 30. Oreg35 2012. április 20. 19:43
  „29. Azoknak meg főként nem számít az 500- Ft-os parkolási díj! Sántít az érvelése sok helyütt.”
 • 29. révfaluiszúnyog 2012. április 20. 18:17
  „28! A belvárosban nem kispénzű átlagmelósok ebédelnek, hanem vállalkozók, ügyvédek, bírók, művészek, orvosok. Stb.”
 • 28. pindla 2012. április 20. 18:08
  „26. Tündenéne
  Ott a pont. Mondjuk azt továbbra sem értem, hogy a kispénzű átlagmelósnak hol érte meg a menüre még ráfizetni azt a 100-150 Ft-ot, amit egy ilyen 3-4kmes autókázás jelent. Időben is minimum plusz negyed óra, mert kocsiba be, fél városon keresztül, gyorsít-fékez, rakpartra le, helyet keresni, onnan a vendéglőbe be, vissza ugyanez.

  27. embertelen
  Nem kell azt padlóra küldeni, megy magától. A dízel ára az egekben, viszont a nyugdíjasok miatt még csúcsidőn kívül is extra sűrűséggel kell járatni a buszokat.”
 • 27. embertelen 2012. április 20. 16:47
  „A fidesz most már a belföldi buszközlekedés után a városi buszközlekedést is a padlóra küldi!!!”
 • 26. Tündenéne 2012. április 20. 16:10
  „25. révfaluiszúnyog 2012.04.20. 15:35

  Szerintem mindenki a saját környékén használja ki azt a nagyon kevés ebédidőt, amije (nagyon jó esetben) van. Én se megyek mondjuk a Nádor étterembe ebédelni, mert az már messze van nekem, de még a Kristály is. Tehát ha ki van számítva az ideje, nem fog elautókázni a belvárosba senki egy menüért (főleg, amikor oda is lehet szállíttatni, ahol éppen vagyunk.)
  Azt is tudjuk (hiszen ott lakunk), hogy a rakparton parkolók REGGEL megtöltötték a helyet (nem ebédidőben! Munkaidő kezdete előtt!), aztán délután-este, hazamentek. Nem jöttek oda a menüző emberek Nádorvárosból - hiába is jöttek volna, mert a parkoló zsúfolásig tele volt.
  Amúgy a mélygarázs-javaslatokkal egyetértek: máshol, máshogyan, és nem annyiért, amennyi minden bizonnyal lesz...”
 • 25. révfaluiszúnyog 2012. április 20. 15:35
  „24! Én is biciklivel járok, de nem mindenki teheti ezt meg. Sokan járnak Győrbe dolgozni, akik most csak távolabbi pontokon tudnak megállni. Nem értem, mkiért szorul magyarázatra, hogyha valaki dolgozik -mondjuk- Nádorvárosban vagy Kisbácsán, annak az volt a logikus, hogy ebédidőben beugrott a kocsiba, beállt a rakpartra, elérte a Kresztát vagy valamelyik kocsmát, evett s utána visszagurult a munkába. Biciklit pedig nem használ, mert Bőnyrétalapról jár Győrbe dolgozni. A fél Szigetköz itt dolgozik, nekik ugyanez a problémájuk. Értse már meg végre mindenki, hogy az Árkád is, a Jókai parkoló ház is messze van a történelmi belvárostól, konkrétan a Jedlik utcától, Széchenyi tértől, Baross úttól, Bécsikapu tértől, Király utcától, stb. Messze van akkor, amikor nem sétálni, lődörögni megy az ember, hanem ki van számítva az ideje! A jó parkolóhely a rakpart volt és kiváló volna egy mélygarázs a színház előtti kis tér alá (ott most is van, csak nem nyilvános, azt ki lehetne bővíteni) vagy a Batthyány tér alá. A Dunakapu is jó hely volna két kritérium teljesülése esetén:
  1. nem kellene miatta műemlékrombolást végezni
  2. ingyenes volna
  Mint tudjuk, egyikre sincs esély.”
 • 24. pindla 2012. április 20. 15:14
  „18. révfaluiszúnyog

  Érdekes, én is 800ért menüzök, de nem fogom a lityónként lassan 500forintos benzinnel megtölteni a kocsimat, hogy menüzhessek. Marad a bicikli, tömegközlekedés és séta. Magyarul nem az ingyenes parkoló miatt haldoklik a belváros, haldoklott az már korábban is.”
 • 23. Tündenéne 2012. április 20. 15:12
  „"Bár ahová állami bácsi beteszi a lábát, finoman fogalmazva sem a magas színvonal jut az eszünkbe..."

  Ilyet hogy engedhet meg magának egy úgynevezett "újságíró"?”
 • 22. Tündenéne 2012. április 20. 15:05
  „18. révfaluiszúnyog 2012.04.20. 13:35

  Azért azt ne feledjük ám, hogy az Árkád ingyenes parkolója mindössze 6-7 percnyire van tőlünk (M. Zs. rakpart). Aki a belvárosban szeretne menüzni, oda is nyugodtan leparkolhat, vagy esetleg kijjebb, aztán bebuszozik, pár perc az egész (pontosan a virágórától 5 perc alatt ott van az ingyenes busz a Dunakapu tér megállóban).
  Én inkább attól tartok, hogy az OTT LAKÓK érdekeivel mi lesz? Hova dogunk MI parkolni, akik nem fél órára megyünk a belvárosba, és a mostani áldatlan helyzet még inkább romlani fog, amint elkezdik a rakpart "sétánnyá" való átalakítását (a stányról meg lehet nézegetni a rakparti utat, döbbenet). Az ablakaink alatt történik a Dunakapu tér gödörré alakítása, most majd jön a "sétány", a mélygarázs lesz a hab a tortán... Mindez persze évek alatt! Az a pár férőhely, amit esetleg oda terveznek (mert ugye tudjuk, hogy megcsinálják, tökmindegy, mi mit gondolunk), éppenhogy esetleg a lakóknak lesz elég, másnak nem.
  Ez az egész egy agyrém. Néha azt hiszem, egy rossz álomban vagyok.”
 • 21. kisember1 2012. április 20. 14:48
  „Miért nem lehet megtérülő beruházásra költeni a pénzt és csak olyanra, amire nem kell hitelt felvenni. Más kontójára könnyű milliárdokat költeni.”
 • 20. szenttehén 2012. április 20. 14:46
  „már megint nesze semmi, fogdd meg jól! Tanácskoztak, mint a nagyok a focipályáról=debreceni stadion, Dunakapu tér= bp.i Kossuth tér! Az éhező gyrekekről, bedőlt devizahitelesekről, munkanélküliségről stb semmit sem szóltak!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operett est a győri Kisfaludy Kávéházban - képgaléria

Nagy sikerrel mutatkoztak be a Rímes kávéház zenei rendezvényén április 18-án Valiczkó Szilvia és… Tovább olvasom