Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kápolnát építettek a vendéglő mellé

Tényő - Négyszemélyes családi vállalkozás, tíz lépésre az otthonuktól. Az utóbbiba térnek meg éjszakára, a vállalkozás a munkahelyük, ahol élnek. Dombi és fiai Tényőről. Férj, feleség és a két fiú. Tizenegy éve nyitották a vendéglőt, azóta nem voltak betegek.
– A feleségem, Erzsi a főnök – mondja Dombi Mihály –, ő fogja össze a csapatot és a családot, ő tud mindenről. A kisebbik fiam, Csaba a főszakács, már réges-rég a vendégektől is kiérdemelte, hogy „fő" legyen. Misi, a másik fiunk anyagbeszerző, amit nem kis dolog jól csinálni, és takarít, kisegít, mindig ott van, ahol szükség van rá. Én magam felszolgálok. Boldogság, mikor látom őket, örülök, hogy megvalósult, amit valamikor igazából még álmodni sem mertem volna.

Dombi és Fiai vendéglő: a Sokoróalján, Tényőn, az Árpád úton, annak is a legvégén, közel az Árpád-kúthoz. Zsákutca, az erdőig szalad, ösvényen vezethetne tovább. A vendéglő amolyan erdei lak, mert fák övezik és lehetne egy rengetegben is. A ház fagerendás mennyezetű, a falakon vadtrófeák, a söntés lehetne bárpult is. Barátságosan otthonos belülről, a vendég úgy érezheti, mintha a háziak családi vendége lenne. Kívülről nem gondolnánk, hogy a szobányi étterem és persze a konyha fölött hét vendégfogadó szoba van. Az udvar felől pedig – kintről ez is rejtve – akkora étterem, ahová egy lakodalmas sokadalom, százötven-százhatvan vendég is befér. Van benne két különterem is.

Dombi Mihály: Nekünk a vendéglő az életünk, reggel fél nyolctól este tizenegyig. Harmincnyolc éve vagyok a szakmában, számomra ez a csúcs, amit elértem. Munkahelyet teremtettünk a családnak. Fotó: Szük Ödön

A vendéglő 1997 nyarán nyílt, két évvel később készült el az udvaron a kápolna. Évente tizenöt-húsz ifjú párt esketnek ott, ám a gazda azt mondja, mindenkié a kápolna, aki egy pohár vizet se kér, őt is szívesen látják.

A családfő induláskor nem gondolkodott másban, pincér szeretett volna lenni. Balatonalmádiban, az Aurorában kezdett. Később dolgozott Győrben is. Viszont a kónyi születésű feleségével nyolc évig már a jánosházi vadászházban dolgozott együtt. Erzsébet iskolái után Győrben, a vagongyárban volt könyvelő. Kolléganője Dombi Mihály nővére. Innen Erzsébet és Mihály ismeretsége, találkozásuk után három évvel már házasok. Együttes éveikben a jánosházi időszak volt a legnagyobb próba. A fiúk már megvoltak, iskolába jártak, a mama volt a felvigyázójuk. A családfő a vadászházban dolgozott és lakott, felesége csak dolgozni járt a Bakonyba. Reggel utazott, főzött, takarított, éjszakára haza, aztán másnap mindent elölről. A gyerekek így nőttek fel. Misi elektronikai műszerész lett, a technikusit is elvégezte, Csaba szakácsnak tanult. A fiúk között két év van, éppen a vendéglő nyitására végeztek.

Dombi Mihály még a Bakonyban dolgozott, amikor megszületett a nagy terv. Egy több lábon álló vendéglőt szeretett volna a családnak. Nem kis részben maguk is építették, maguknak. Az otthonukkal szemben, az út túloldalán. A fiúk haza az iskolából, táskát le, lapátot a kézbe. Minden a gazda fejéből pattant ki, Dani István vetette papírra, a vadászház jelleget a sógor, Máté László trófeáival sikerült elérni. Sok fejtörést okozott, mi legyen a ház neve. Az Árpád-kútról is elnevezhették volna, a területet valamikor kanászföldnek hívták. Egy ismerős adta az ötletet: legyen Dombi és Fiai. Bevált, megszerették. Nagyon jó vendégköre van, vendégei által vált ismertté. Másként nem lehetett volna, hiszen kiesik, messze van a nagy forgalomtól.

Fotó: Szük Ödön

– Amikor erről a házról ábrándoztam, az járt a fejemben, a majdani vendégek a pénzükért szeretnének szépet és jót kapni. Mindenkinek nem lehet kedvére főzni, ezért mi a jó stabil ízeket kínáljuk. Nekünk ez az életünk, reggel fél nyolctól este tízig, tizenegyig. Azért élünk a vendégekért, mert a vendégekből élünk. Harmincnyolc éve vagyok a szakmában, számomra ez a csúcs, amit elértem. A legnagyobb, amit elérhettem. Munkahelyet teremtettünk a családnak. Nekünk a párommal és a fiaimnak. Őket, Misit és Csabát sajnálom, hiszen a legszebb éveiket áldozták fel. Csak a hajtás volt, sokáig szünnap nélkül, és munka most is a hétvégeken. De hát valamit valamiért, ez a vendéglő fogja össze a családot. Mindig együtt vagyunk – elérhet egy apa valójában ennél többet? Az is igaz persze, hogy a ház csak és kizárólag karácsonykor a családé. Ilyenkor zárva vagyunk.

Fotó: Szük Ödön

Az újságíró már csak a Dombi-féle vendéglő kápolnájának történetével adós. A gazda ilyen egyszerűen indokolta: az égieknek szerette volna valamilyen módon leróni háláját. Nem azért, amit elért, hanem a mindennapi örömökért. Mert boldog ember, aki mindennap örömét leli abban, amit csinál, hogy vendégei között lehet.

Olvasóink írták

  • 2. lakodalomvan 2012. szeptember 13. 11:14
    „Rugalmatlan, buta és rosszindulatú vezető. NAGYON gondolja meg mindenki, aki itt tervez esküvőt/lakodalmat! Gyakorlatilag mindenkit kihoz a sodrából, mindenkivel összeveszik. Talán mindent elmond, hogy a vőfély meg akarta verni. :)

    A véletlenül ott maradt dolgokat másnap már fújhatod (ajándék, állvány, mikrofon, hosszabbító)! A papa elteszi és letagadja! És ez nem vicc! Arra ne számíts, hogy bármiben segít! Létra kell? Hozzál magaddal!

    Amennyiben a Dombi papa átadja a fiainak a boltot és ő nem jelenik meg egy rendezvényen sem, úgy már jó választás lehet. Hiszen a környezet remek.”
  • 1. virág 2008. február 13. 16:13
    „Voltam ebben a vendéglőben.Nagyon finom ételeik vannak és nagyon barátságos emberek.Úgy ahogy a cikkben irták mindenki megnézheti a kápolnát.Szerintem egy romantikus hely pl.egy Valentine vacsorára is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állványerdő most nincs, de ígérik, újra lesz

Győr - A Dunapart Rezidencia – mint azt hírül adtuk – ideiglenes használatbavételi… Tovább olvasom