Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jó reggelt, közgyűlés! Rendkívüli vitát tartottak a Dunakapu térről

A reggel hét órai kezdet ellenére felettébb beszédesek voltak a győri képviselők. Törökbazár, beázó mélygarázs mind-mind elhangzott - érvek pro és kontra.

8.01 - Győr történetének minden bizonnyal legkorábban kezdődő közgyűlése ezzel véget ért. A következő ülésre május 31-én kerül sor 10 órakor. 

7.59 - Borkai Zsolt előterjesztését a Fidesz-KDNP frakció tagjai megszavazták.

7.57 - Borkai Zsolt következő szavakkal zárta le a vitát: "örülök, hogy az összes képviselő aktívan részt vett a vitában, még ha sok mindenben nem is értettünk egyet".

7.55 - Az utolsó érveket sorolják a képviselők; a vita hamarosan lezárul.

7.50 - Borkai Zsolt válaszában leszögezte, hogy "rengeteg megbeszélést folytatunk a Dunakapu térről szakemberekkel. Nem értem azt az érvet, hogy Dunakapu tér alatti mélygarázst elöntheti a víz, amikor a Dunapart Rezidencia alatt is működik egy mélygarázs, melyben nem tett eddig kárt a Mosoni-Duna". 

7.45 - Vörös Gyula (független) azt nehezményezi, hogy "az új menetrend kialakításával ellentétben Győr polgármestere nem akarja meghallgatni a szakemberek véleményét.

Szepesházi Róbert győri tanszékvezető elemzése szerint a mélygarázs könnyen beázhat, s a talajvíz és az áradás is komoly gondokat okozhat".

7.39 - Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) az ellenzéki képviselők által közösen aláírt előterjesztésből idézett pár sort. "Finoman fogalmazva is érdekesnek találom, hogy jobbikos képviselő a kézjegyével lát el olyan dokumentumot, mely török bazár felállítását tervezi a Dunakapu téren.

Ha jól emlékszem, Önök említették a legtöbbet az utóbbi években, hogy Győr volt hazánk utolsó védőbástyája a 16. század elején.

Azt pedig nem értem, hogy uniós és török tőkét akarnak bevonni a vár felújításába. Nem hinném, hogy túl sok mozgósítható török pénz lenne erre, de az egészen biztos, hogy Törökország nem tagja az uniónak" - mondta Dézsi Csaba András. 

7.34 - Fekete Dávid szerint "Németh Árpád kiforgatta a szavait". "Nem Győr polgárait kritizáltam, hanem a szocialista városvezetés munkáját. Amellett pedig továbbra is kitartok, hogy a Belváros 2006 előtt soha nem fejlődött annyit, mint napjainkban" - közölte a győri alpolgármester.

7.31 - Németh Árpád (MSZP) Fekete Dávid szavaira úgy reagál, miszerint "Győr összes lakója felháborodott volna azon a kijelentésen, hogy sem nyolcvanas, sem a kilencvenes években semmit nem fejlődött Győr. Biztos történtek hibák is, de azt nem volna szabad elvitatni, hogy a város az elmúlt évtizedekben is folyamatosan fejlődött". 

7.25 - Hofbauer Sándor (Jobbik) visszautasítja Somogyi Tivadar vádjait, s megjegyzi, hogy "mi soha nem fogunk a Gyurcsány-utódpárttal közösen tüntetni, ahogyan Önök tették (a Gyöngyösi Márton elleni győri tüntetésről ide kattintva olvashatnak - a szerk.)".

"Azért nem tudom támogatni a mélygarázs megépítését, mert véleményem szerint csak közlekedési káoszt fog okozni a Belvárosban, ahelyett, hogy a parkolási problémákat megoldaná" - tette hozzá Hofbauer Sándor.

7.23 - Győr másik két alpolgármestere, Fekete Dávid és Simon Róbert is a Dunakapu téri beruházás mellett érvel. Szerintük igenis is szüksége van Győrnek modern rendezvénytérre. "A városvezetés 2006 óta próbálja bepótolni azt a munkát, amelyet a korábbi városvezetők évtizedekig nem végeztek el" - tette hozzá Fekete Dávid. 

7.20 - Nos, nagyjából azok a vélemények hangzanak el ma kora reggel is, amelyeket két éve hallani. Neupor Zsolt (DK) a mélygarázs építését "rendkívül összetett" problémának látja, melynek építését nem tudja támogatni.

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester "politikai cirkuszkeltésnek" tartja a Dunakapu téri kritikákat. "Rég jött össze ilyen széleskörű ellenzéki összefogás Győrben, melyben az MSZP, a Jobbik és a DK is egymásra kacsint".   

7.15 - Továbbra is terítéken marad a Dunakapu tér, hisz Borkai Zsolt tájékoztatót kezdeményezett a Dunakapu téri beruházásról, illetve és javaslatot nyújtott be a Dunakapu tér és környezetének felújítására vonatkozó beruházási engedélyokiratnak (71/2012. (III.30.) Kgy. sz. határozat) a módosítására.

7.12 - Neupor Zsolt kezdeményezését 5 igen és 16 nem mellett nem támogatták a képviselők.

7.04 - A kedd reggeli közgyűlés elstartolt, az ülés határozatképes.

Előzetes

Borkai Zsolt polgármester hétfőn összehívta azt a rendkívüli közgyűlést, amelyet Neupor Zsolt (Demokratikus Koalíció) és öt ellenzéki képviselőtársa kezdeményezett a Dunakapu tér átalakításával és a tervezett mélygarázsépítéssel kapcsolatban.

A múlt csütörtöki ülésen Borkai Zsolt először mondta el, hogy van építési engedélye a Dunakapu téri beruházásnak.

Az időpont kedd reggel hét óra, a helyszín a városháza díszterme. Erről a polgármester tájékoztatta a Kisalföldet.

Borkai Zsolt elmondta: az időpont nem korai, hiszen ilyenkor már sokan dolgoznak.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint rendkívül ülés akár előző nap is összehívható, de a győri önkormányzati képviselőket már pénteken értesítették a keddi ülésről.

Kedden korán kelnek a képviselők is - fotó: Kisalföld archívum (Bertleff András)
Kedden korán kelnek a képviselők is - fotó: Kisalföld archívum (Bertleff András)

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. attributum 2013. május 07. 18:56
  „...ezek sem férnek a bőrükbe. Kényszeresen tönkretesznek minden, ahová lépnek nem nő többé virág. A mi Kossuth-terünket is szétdúlták, milliárdokat költenek az adóforintjainból gyalázat... ÉBRESZTŐ!!!”
 • 59. DON 2013. április 25. 11:55
  „Mit kerestek ma a tűzoltók a városházán?
  Valaki kifejezte nemtetszését? :)”
 • 58. bazsifekete 2013. április 25. 06:48
  „Hedon eltűnt.
  Ideért tán Illés szekere?”
 • 57. Búzakörte 2013. április 24. 09:02
  „Apex! Nem 500, hanem 650 parkoló hely volt a rakparton, s ha ehhez hozzászámítjuk a Bástya utca, Vörösmarty utca, Újkapu utca és a többi környező utcácska parkolóhelyeit, akkor azt látjuk, hogy volt nyolcszáz inygenes hely, ami senkit sem zavart. nem volt nagyobb miatta a környék forgalma, inkább kisebb. Mert a város ,,beállt" erre a rendszerre, nagyjából ennyi volt az igény. Mindenki megtalálta a maga megoldását, jól működött a belváros. Forgalom most van, mert mindenki köröz, hátha talál valahol egy nyomorult helyet, ráadásul a rakparti úttal az én lakhelyem és a Prohászka iskola közötti táv két és félszeresére nőtt. Két és félszer annyi üzemanyagomba kerül, hogy elvigyem a gyereket az iskolába és két és félszer annyi széndioxidot bocsátok ki a belvárosban. Noha biciklis vagyok, ha lehet, azzal járok, de számos esetben ez nem lehetséges. Kimondhatjuk, hogy a régi parkolás és közlekedési rend üzemanyag fogyasztás és károsanyag kibocsátás tekintetében minimum kétszer, hanem háromszor takarékosabb volt, a forgalom zajterhelése is jelentősen alacsonyabb volt, ugyanakkor a piac éltette a belvárost és a belváros éltette a piacot. Ugyan kit és miért zavart az, hogy Révfaluban, Nádorvárosban ingyenes az utcán állás? A közterület a közé, azaz a városban lakó embereké. Tehát a miénk. Akkor milyen alapon fizettet velünk néhány semmirekellő? Miért és kinek jó az, hogy a vidékről, az aglomerációból a városba dolgozni járók nem tudnak hol megállni? Mért volt az baj, ha az egyik szigetközi faluból a Széchenyi téri Bencés Gimnáziumban tanító tanár barátom letehette az autóját korábban a Móricz, később a Dózsa rakparton és besétált az iskolához? S hány ilyen ember van! Kiknek ártottak ők, hogy most több kilóméterre állhatnak csak meg a belvárostól és rengeteg időt eltöltenek a gyaloglással? Miért jó ez Győrnek? Miért nem az a cél, hogy minél többen könnyedén bejuthassanak a történelmi városmagba? Kinek használt ez a tébolyult rendszer?”
 • 56. Búzakörte 2013. április 24. 08:47
  „Egy dologban biztos vagyok. Európában olyan látványban senkinek sem lehetett még része, mint nekünk, győrieknek, akik naponta megcsodálhatjuk, ahogy egy feltárt reneszánsz műemléket sárga (kavicsos?) földdel töltenek fel, az egykori várjáratokba locsolókocsiból veretik a vizet, hogy jobban tömörödjön a föld, a falakon hatalmas teherautók forgolódnak és még egy úthenger is ott szorgoskodik biztos ami biztos alapon. Én a ,,városatyák" helyében sutyiban homokot, cementet is kevernék a földbe, nehogy azt mégegyszer onnan kikaparhassa holmi elvetemült régész. Kár, hogy nem érhetjük meg, amikor ezer esztendő múlva úgy járják majd be a turisták a mélygarázs maradványait, mint mi Caracalla termáit Rómában.”
 • 55. DON 2013. április 24. 08:31
  „54. apex 2013.04.24. 08:20
  Éleslátásodat csak csodálni tudom :) Kevesen veszik észre az összefüggést a megszüntetett 4-500 ingyenes parkolóhely és a között, hogy lassan már a pláza parkolójába is kikerülnek az automaták. Ez a városvezetés arról marad nevezetes, hogy tönkretette a belvárosi közlekedést egy <moderálva> miatt, fizetőssé tette az egész városban a parkolást és csak óvszerfesztivált nem szervezett annak igazolására, hogy kell a rendezvénytérből legalább kettő. <moderálva>”
 • 54. apex 2013. április 24. 08:20
  „Ki állja a 4-5 milliárdba kerülő mélygarázs költségeit? Mi győriek. Ezért a pénzért kapunk az ingyenes 500 parkolóhely helyett 250 fizetőst. Az 500 parkolóhely megszüntetésével tönkretette a parkolási helyzetet városvezetésünk. milliárdokat költenek el, de a helyzet folyamatosan romlik, a város egyre nagyobb részén kell fizetni a parkolásért, miközben a parkolási üzlet veszteséget termel. Ilyen pancser városvezetésünk még soha nem volt!”
 • 53. Gőcze_László 2013. április 23. 22:44
  „Ha egy vagy több képviselőnek a napirendi kérdés kapcsán, azt figyelmen kívül hagyva, csupán az észrevétele, hogy az ellenzék különböző csoporthoz tartozó képviselői "összekacsintva politikai cirkuszt csinálnak" a kérdésből, illetve közösen aláírnak egy nyilatkozatot, akkor az a képviselő, alpolgármester a tényleges feladata ellátására alkalmatlan, érdemi, tárgyalásra alkalmas gondolatok megfogalmazására képtelen. A mai közgyűlésnek a tudósításból leszűrhető alulmúlhatatlan színvonala alapján az a benyomásom, hogy a "támogatók" többségének halvány lila (vagy netán barna) gőze sincs arról, hogy miről is van szó ténylegesen. Nem az elkötelezett pártpolitikai síkon, hanem a műszaki megvalósíthatóság, a műemléki értékmentés, a racionális gazdálkodás, a közösségi érdek érvényesítése területén. Hogy csak egyet említsek az utóbbira: a város közönsége elleni durva tett volt a nagyjából félezer rakparti parkolóhely megszűntetése, aztán a másik helyen az ígért, részben pótló bővítés elhagyása.
  A régészeti feltárás a napvilágra hozott egy kincset, ami némi ráfordítás árán közönség vonzóvá válhatott volna. De nem, a gőgös magabiztosság eldobja a megtalált értéket és belehajszolja magát egy ma még teljesen ismeretlen építési körülmények között lefolytatandó építkezésbe, egy bizonytalan költségvonzatú megoldásba. Más pénzével játszva.”
 • 52. háté 2013. április 23. 20:57
  „49. DON - igazad van!
  -ezek annyira tiszták, hogy a korrupció elszégyenli magát ha kiejted velük kapcsolatban!

  Na erről a dunakapu tér kapcsán mikor olvasunk?- plusz milliárdok!
  "85-ös főút: 33 millárddal több pénz - Csornai elkerülő plusz 20 milliárd"”
 • 51. dsj 2013. április 23. 20:48
  „Enyhén szólva is kétségbeejtő, milyen alacsony színvonalú "érvek" hangzottak el a Dunakapu téri projekt ügyében. Lehet még ennél is mélyebbre süllyedn? És ez nemcsak a mélygarázs tengerszint feletti mélységére vonatkozik.”
 • 50. sx486 2013. április 23. 20:42
  „Győri polgár sosem fog ott parkolni mert nincs miért odamennie.
  Majd fizetnek az ott élő lakosok.
  Hát ha ez kell? Akkor csak csinálják.
  Az üzlet úgy is meg fogja találni a piacot.
  Kiköltözik a pénz a városból a peremkerületekbe.
  Ott fog maradni az építmény üresen. Pár autót kivéve.
  Akik majd megfogják fizetni búsásan a parkolási díjat.
  Itt a vállalkozók akarnak kaszálni, nem a lakosság!”
 • 49. DON 2013. április 23. 20:36
  „46. embertelen 2013.04.23. 19:53
  Nem szabad kimondani, hogy itt mutyi van, mert nincs mutyi. Kenőpénzek, közpénzherdálás, visszaélés, hűtlen kezelés fel sem merülhet ebben a patyolat tiszta ügyletben. Sőt! Még becsületes maffiózók sincsenek benne. Mert semmit nem lehet bizonyítani! Mindenkinek eszébe jutott már, de szóltak neki, hogy téved, ezek becsületes emberek. A kisalföld is ezt írja.”
 • 48. mstummer 2013. április 23. 20:13
  „Pár hete jártam a svájci Murten városkában. Az egész középkori városmagot meghagyták épségben, mi több karban is tartják rendszeresen, mert ott bölcsen döntött a városvezetés. Óriási tömeget vonzanak oda az ottani dohos téglák. Csak nálunk pocsékolják el az értékeket.”
 • 47. DON 2013. április 23. 20:08
  „43. pampam30 2013.04.23. 18:10
  Gyanús, hogy némi agymosáson átmentél, mert először a marcalvárosiak városi parkolása miatt nyafogsz, aztán meg bátorítod őket biciklizésre. Arra pedig nagyvonalúan nem reagálsz, hogy a 400 ingyenes helyett 250 fizetős parkolót alakítanak ki. Te a rafkósabb nemzedék vagy már?:)
  Szerintem figyelj Pretorianus szavára, aki ott él egy mélygarázzsal terhelt városban, amit ha jól tudom, nem is a narancsvitézek, hanem a mocskos komcsik építettek.”
 • 46. embertelen 2013. április 23. 19:53
  „Végigolvastam a hozzászólásokat. Szinte hihetetlen, hogy senkinek nem jut eszébe, hogy itt óriási pénzek forognak a háttérben, még talán a zsebbe kerülő pénzek sem elenyészőek!”
 • 45. Pretorianus 2013. április 23. 18:57
  „36. DON 2013.04.23. 16:49
  Inkább ne fejtse ki. Megtette már , ismerős a "szimpatikus" véleménye. Zanzásítva, tégla viszlát, helló beton... :)”
 • 44. Pretorianus 2013. április 23. 18:17
  „Kedves győri hozzászólók, Pretoriánus szól most hozzátok Sopronból! :)
  A soproni belvárosi mélygarázs kihasználtsága pontosan annyit hoz, ami fedezi az üzemeltetését... Haszon, megtérülés, nuku... Az első fél óra ingyenes, után 152 ft/óra! Ez bagó a fenti 315-420 forintos parkolási díjhoz képest...Mégis csak épp eléldegél... Nem beszélve arról, hogy a "mélygarázsunk" helyén csak egy vacak óvóhely volt, nem egy európai szinten is kiemelkedő műemlék...”
 • 43. pampam30 2013. április 23. 18:10
  „DON 2013.04.23. 17:30 Van abban is igazság, hogy megszoktuk az ingyen parkolót, bár abban a formában elég kúltúrálatlan volt, de egyik nyugati nagyvárosban sincs ekkora luxus. Győrben rengeteg az autó, és míg a rakpart ingyenes volt, aki nem reggel 5 kor ment piacra az később már nemigen talált helyet.Jó időben tessék bringázni, rossz időben úgysem sétélgat órákat senki a piacon :D Nyilvánvaló hogy pár év múlva még több autó lesz, ha lezárnák a teljes belvárost vagy dugódíj lenne akkor aztán lenne felháborodás. Ez így legalább némi megoldást nyújthat. A piacot majd meglátjuk, elég lesz utána háborogni.”
 • 42. DON 2013. április 23. 17:31
  „40. hunmohikan 2013.04.23. 17:23
  Érdekes, hogy épp Münchent hozod föl, ott ugyanis nem engedtek a magántőkének, amikor a piacot el akarta bontani, és üzleti negyeddé alakítani. A párhuzam ott sántít, hogy nálunk a magántőke véresre hágta a város intakt ánuszát.”
 • 41. DON 2013. április 23. 17:30
  „38. pampam30 2013.04.23. 17:15
  Valóban vannak itt vérkomcsik is, és ők hozzád hasonló szöveget nyomnak narancssárgában. A stílusod és az álnaivságod (ami persze lehet őszinte) megtéveszti a fásult kommentelőket, s még a végén elhiszik, hogy te tényleg önként lehiszed azt a sok baromságot, amit a városvezetés hivatalos kommunikáció néven emleget.
  Az a helyzet ifjú padavan, hogy piac soha nem lesz, a mélygarázs nem a marcalvárosi kombis apukáknak készül, akik szombaton be akarnak menni a városba bonnie tyler koncertre. Hidd el, a felszíni parkolók senkit nem zavartak a rakparton, amikor azok ingyenesek voltak, volt belőlük legalább 400. Kifejezetten örültünk neki, mert meg lehetett állni ott, amikor piacra mentünk. Mert akkor képzeld valóban volt piac, és nem állítólag. Az levett 400 ingyenes helyett lesz most 250 fizetős. Gondolom vettétek már az arányokat matekórán a zöld iskolában. Házi feladat: mi a gazdaságosabb egy győri polgárnak: 400 ingyen parkoló piaccal vagy 250 fizetős parkoló fizetős rendezvényekkel? Kicsit nagyobbra kellene nyitni őzike szemeidet, aztán látni is, nem csak nézni.
  Bocs, a fideszezésért, nem akartalak megsérteni. :)”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Táncsics esték: beszélgetés Magyar Kornéliával

A Magyar Progresszív Intézet igazgatójával a beszélgetés április 25-én 17 órakor kezdődik Győrben. Tovább olvasom