Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Halálos (motor)játék Cseszneken - a rendőrség ellenőriz

A Balatonra igyekvő vezetőket nap mint nap riogatják a gyorsulási versenyt rendező motorosok a 82-es főúton.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a sebesség megszállottjait, akik videofelvételt is készítenek "produkciójukról".

A veszprémi rendőrkapitány augusztus végéig fokozott közúti ellenőrzést rendelt el Csesznek környékén a motorral közlekedők ellenőrzésére. A virtuskodás hagyományos helyszíne a főút 23. és 35. kilométerszelvénye közötti szakasz, vagyis a szerpentin.

A motorosok a cseszneki pihenőnél találkoznak a gyorsulási futamok előtt, amiket gyakran videóra is vesznek, s felraknak az internetre. Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a kapitány által elrendelt akció a megengedett sebesség betartásának ellenőrzésén túl kiterjed a motorok műszaki állapotára, különös tekintettel a gumiabroncsokéra, valamint a rendszámtáblák szakszerű felszerelésére, láthatóságára és a járművezetők ittasságának ellenőrzésére is.

Szomorú mementó a cseszneki vár árnyékában. Illusztráció: Krizsán Csaba
Szomorú mementó a cseszneki vár árnyékában. Illusztráció: Krizsán Csaba


"Az elmúlt hétvégén csaknem száz motorost ellenőriztek a rendőrök, és három esetben a rendszámtábla felhajtása miatt, míg egy esetben engedély nélküli átalakítás miatt éltek szabálysértési feljelentéssel" – tudatta Frankó Marianna.

Mivel a 82-es főútnak ez a szakasza éppen a megyehatár mentén fekszik, ne legyen kétségünk afelől, hogy ebből a térségből is átruccannak motorosaink hasonló célból.

Ennek ellenére tekintsük jó hírnek, hogy megyénkben sehol nem tapasztalták ezt a videokamerás jelenséget rendőreink, s a lakosságtól sem érkezett bejelentés.

Ami persze nem jelenti azt, hogy a hatóság ne érezné fontosnak nyáron a két keréken közlekedők ellenőrzését, bár a győriek nem tartottak eddig összevont ellenőrzést a 82-esen a veszprémiekkel.

Idén volt már egy halálos baleset, amit a rendőrség statisztikája szerint egy motoros okozott, emellett 8 súlyos és 8 könnyű sérüléssel járó karambol is történt. Fotó: Krizsán Csaba
Idén volt már egy halálos baleset, amit a rendőrség statisztikája szerint egy motoros okozott, emellett 8 súlyos és 8 könnyű sérüléssel járó karambol is történt. Fotó: Krizsán Csaba


Kimondottan a motorosokat és segédmotorkerékpár-vezetőket hat alkalommal ellenőrizték idén megyénkben, ennek során az utóbbiak körében nem csak sebességtúllépés miatt büntettek: valakit ittasságért, valakit az engedély vagy a kötelező felelősségbiztosítás hiánya miatt bírságoltak meg a rendőrök.

Akadt, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, s többeket büntettek meg azért, mert felhajtották rendszámtáblájukat – természetesen az ellenőrzés ellehetetlenítése miatt. A közlekedésrendészeti osztály az ilyen akcióknál mindig bevet motoros rendőröket is – mondta el a megyei közlekedési és baleset-megelőzési bizottság titkára.

Rosta Csaba főhadnagy tájékoztatott arról is: sajnos romlott a baleseti statisztika tavaly óta. Az elmúlt év első felében ugyanis 12 motorkerékpáros okozta baleset járt személyi sérüléssel, tragédiához egyik sem vezetett.

Idén viszont volt egy halálos baleset, amit a rendőrség statisztikája szerint egy motoros okozott, emellett 8 súlyos és 8 könnyű sérüléssel járó karambol is történt 2011 első félévében.

Olvasóink írták

 • 8. urbaniastapista 2011. július 21. 11:09
  „#2.
  #6.
  Ha akarom, mindkettőtöknek igaza van. Nyelvészek szerint lehet, hogy nem kellene, de sajnos a rend őrei nem ennyire képzettek. A KRESZ vonatkozó pontja ugyanis ez:
  "54.§. (6) A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie."”
 • 7. tlaci821 2011. július 21. 07:43
  „Mikor fogja már fel az a pár rosszindulatú firkász, hogy gyorsulási versenyt egyenes szakaszokon lehet rendezni??
  Vagy ez jól hangzik és nagyobb egymás ellen úszító hatása van?
  A tények feltárása megint elmaradt és maradt a holnemvolt...
  És ha a fiúk versenyeznek a szakaszon...a rendőrkapitány megtette a lépéseket...
  De az önbíráskodó és olajjal a kanyarokat fellocsoló barom hol van ilyenkor...mert az kimaradt megint...pedig abba mindenki belehalhat...arról miért nem szól egy cikk sem??
  Nem tudom miért olyan nehéz megbizonyosodni valamiről és utána a tényeket leírni...magyarul...”
 • 6. királyfi 2011. július 20. 19:46
  „Kerékpárosnak és segédmotorosnak lakott területen kívül KELL láthatósági mellényt viselnie. Nappal és éjszaka is!”
 • 5. kleopatra 2011. július 20. 19:26
  „öngyilkos jelöltek, csak az a baj, hogy rajtuk kivül ártatlanok is meghalnak azon a szakaszon”
 • 4. lolika_ 2011. július 20. 11:21
  „Lassan általános álláspont lesz, hogy hagyjuk békén a motorosokat, száguldozzanak minél többet és minél gyorsabban...
  Sok a vese, máj és különböző szervek transzplantációjára váró ember. Ostoba halálok nélkül mi lenne szegényekkel?
  Én mindenképpen támogatom a motorozást.
  Jah ... és látatlanba is őszinte részvétem minden hozzátartozónak előre is!”
 • 3. Mami85 2011. július 20. 11:19
  „Nincsenek gyorsulási versenyek a szerpentinen! Miért nem lehet végre felfogni, és miért kell baromságokat kitalálni?”
 • 2. sopronilakos55 2011. július 20. 10:33
  „1. solyomszem 2011.07.20. 10:17
  A KRESZ értelmében kerékpárját hajtó személy éjszaka, illetve korlátozott látási viszonyok között kell viselnie a láthatósági mellényt.
  Tehát mert külterületen van fényes nappal, akkor nem kell.

  Annyira tetszik amikor másra mutogatnak a delikvensek”
 • 1. solyomszem 2011. július 20. 10:17
  „és mi van a kerékpárosokkal,mivel lakott területen kivül kötelező a láthatósági mellény ,de az arány 1 a 9 a mellényt nem viselők javára,és mi van a mezőgazdasági erőgépekkel,kb 50% semmiféle egyedi azonositó jel sincsen,mindenféle tákolmány pótkocsikat húznak hiányos világitással,és mi van a kamionokkal ,a túlvezetéssel a kamionstopp megszegőkkel,az úthasználati dijat nemfizetőkkel,és mi van az állami útkezelővel,aki b....a rendben tartani az útakat/csak az autópálíát fényezik/ nehogy már a svájci frank magas ára is a motorosok bűne legyen)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segít a győri egyetem: megváltozott munkaképességűek a munkaerőpiacon

Az ERFO Nonprofit Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködésének eredményeként… Tovább olvasom