Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Halak úsznak a kertben - belvíz Nagybajcson

Fél Nagybajcs úszik: a rossz vízelvezetés miatt, ahogy emelkedik a Duna, úgy nőnek a gondok. A Budai-tó elhagyta medrét, a szomszédos házak kertjében úsznak a halak.

Van, ahol víz és szennyvíz buzog fel az utcára.

A Duna már apad, a belvíz viszont sorozatos problémákat okoz Nagybajcson. A Budai-tó néhány nap alatt színültig telt, most már a Bubenkó család kertjében ér véget a part. – Amint emelkedik a Duna, a veteményesünknek azonnal ˝lőttek˝. Kedden kárászokat emeltem ki a sárgarépa mellől. Sosem kaptunk kártérítést, és most félek, hogy a domboldalon lévő házunk alól is kimossa a földet a víz. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha megmozdulna a ház – panaszolta portálunknak Bubenkó Imre.

Bubenkó Imre: ˝A kertben napok óta áll a víz, kedden kárászokat emeltem ki a sárgarépa mellől.˝
Bubenkó Imre: ˝A kertben napok óta áll a víz, kedden kárászokat emeltem ki a sárgarépa mellől.˝

Nem csak az állóvizek okoznak gondot a faluban. A Szabadi úton is vészhelyzetközeli állapot van, a csatornákból napok óta bugyog fel a víz, nagy részben szennyvíz. A háztartásokból nem megy el a fekália, a csatornarendszer teljesen telített, egészen Vénekig. Az átemelőket leállították, mert amint elindítanák őket, az egyik oldalon feltörne a szennyvíz.

– Az önkormányzat kezében nincs lehetőség a segítésre. A legnagyobb gond, hogy Nagybajcsnak nincs vízrendezési terve. Kellene egy mérnökgárda, akik feltérképezik a lehetőségeket a vízelvezetési rendszer kialakításához. Ez körülbelül 6–7 millió forintba kerülne. Ennyi pénzünk pedig nincs – mondta el kérdésünkre Huszár Imre, a település polgármestere.

A csatornákból feljövő víz is gondoz okoz a faluban.
A csatornákból feljövő víz is gondoz okoz a faluban.

A belvízgondok évek óta nem enyhülnek, s az érintettek kártalanítása is elmaradt. Az említett problémák mellett szinte nincs száraz pince a faluban, a telkeken pedig áll a víz.

– Amíg Nagybajcsnak nem lesz vízrendezési terve és nincs jó csatornarendszere, addig nem lesz előrelépés. Nem tudunk mit csinálni. Ha megmondja valaki, mit lehetne tenni, hogy hova vigyem a vizet, szívesen intézkedem. Magatehetetlenek vagyunk – tette hozzá végezetül a polgármester.

Olvasóink írták

 • 15. bajan.mari 2010. július 07. 12:52
  „Kérdezem piroskaésabarkasz-tól, hogy miért, mit mondanak a bajcsiak? Írja meg konkrétan! Mi üdülőtelkiek vagyunk, csak nem mifelénk járnak a barkaszok? Szegények és gazdagok? Piroska”
 • 14. bajan.mari 2010. július 07. 12:36
  „Hattyúk úsztak a szőgyei földeken! Döbbenten vettük észre, - a három órás busz utasai - hogy a belvíz és az esőzés miatt a földeken óriási tócsák alakultak ki. Idővel az egyikből egy kis tó alakult ki. Amikor a busz odaért, egy hattyú ereszkedett a tavacskára és boldogan úszkálni kezdett. A busz tovább haladt és megdöbbenve láttuk, hogy egész csapat hattyú röpül a társuk után.”
 • 13. zotya975 2010. június 10. 20:53
  „Most nem csak a Duna mellett lehet számítani belvízre, hanem szinte mindehol. Itt ahol én élek még soha nem volt ilyen magas a talajvíz mint most. A szomszédban van egy ásott kút, mindíg 4-5 méter mélyen volt benne a víz, most alig 1.5 méteren van a szint. Nem ázik a pincém, de éppen hogy csak, a lejáróban ven egy szivárgó akna, abban áll a víz, és nem is tűnik el, ha kimerem másnapra megint televan.”
 • 12. buggyant 2010. június 10. 19:09
  „Hiába van biztosítása, belvízre az nem vonatkozik csak árvízre.”
 • 11. piroskaésabarkasz 2010. június 10. 18:45
  „A Bajcsiaknak egész más a véleményük az ügyről.”
 • 10. pidali 2010. június 10. 18:14
  „ide rizst kellene ültetni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 9. babrada 2010. június 10. 17:50
  „ne vegyen ott telket, és továbbra is ott a biztosítás.Nyilván szar helyzet, de amúgy pedig az önkormányzati tulajdon, nem állami, tehát akkor az önk. felelőssége.Másrészt pedig a sajátja, amiért olyan telekre építkezik, ahol nincsenek megfelelő közművek, és még biztosítása se. A Duna mellett lehet számítani a belvízre...”
 • 8. zotya975 2010. június 10. 17:37
  „Azért várnak kártalanítást kedves Babrada , mert pölö veszek egy telket az önkormányzattól milliókért, ugye amikor a szántót belterületté nyilvánítják annak megvannak a szabályai feltételei. Aztán építek rá házat, amit a tervező jó pénzért megtervez, neki már utánn kellene nézni a földrajzi adotságokat mondjuk építhető-e pince a magas talajvíz miatt. Ezt a tervet még engedélyeztetni is kell megint csak pénzért az építésügyi hatósággal, még ők is beleszólhatnak, pincét ne, mert ott víz van-lehet. A ház elkészül, út árok-járda még nincs ugye mine, csak ősszetúrnák a betonmixerek, végülis érthető, majd ha minden ház elkészült. Aztán csak várnak-várnak dagasztják a sarat, vízelvezető árok? Hát szegény az önkormányzat, akitől 5 misiért a telket vette, hogyan lenne árok? Mindezt persze adózott pénzen, áfával terhelt munkával, áfával terhelt anyagból, amiről szintén leadózott a gyár aki égette a téglát stb-stb. Talán ezért várnak néha az emberkék az állam bácsitól kártalanítást ha baj van.”
 • 7. háté 2010. június 10. 16:26
  „Utána kell nézni kik tervezték és kik kivitelezték a csatornázást!
  Lehet még mindig művelik a tevékenységüket.”
 • 6. babrada 2010. június 10. 16:12
  „A cikktől kissé elvonatkoztatva volna egy kérdésem: miért várja el minden család,akiknek nincsen biztosítása, hogy kártalanítsák?Milyen alapon?
  Aki olyan területen él, számíthat rá, hogy lesznek gondok, de aki nem, az is gondoskodjék róla, mert bármi megtörténhet.Ha a biztosító nem hajlandó fizetni, az más kategória persze, és jogos a felháborodás, de a legtöbb esetben nem erről van szó.
  Miért ringatja mindenki bele magát a gondoskodó állam víziójába??”
 • 5. buggyant 2010. június 10. 13:53
  „vicces vicces, de ha ott laknánk nem nevetnénk.”
 • 4. pidali 2010. június 10. 12:46
  „nekem is ilyen kert kell van bent zöldség,hal, mi kell még? ja és még öntözni sem kell a nagy melegbe!”
 • 3. sivatag66 2010. június 10. 03:48
  „janika
  :)))”
 • 2. inehsorab 2010. június 09. 20:14
  „Szerintem inkább lennének vegák, csak ne a kertjükből kelljen halat fogniuk.”
 • 1. janika 2010. június 09. 17:56
  „Neki még horgász engedély sem kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helytálltak a megyeiek a borsodi gátakon

Keményen helytállnak a megyéből a borsodi árvízzel sújtott településekre mentési munkálatokra… Tovább olvasom