Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

EU pályázatok: 33 milliárd már a megyében van

Győr-Moson-Sopron - Győr-Moson-Sopron áll a harmadik helyen a megyék között az európai uniós pénzekért folytatott versenyben. 33 milliárd forint már itt van, hét és fél milliárd forint felhasználásáról pedig már a szerződést is megkötötték.
Másfél éve jelentették meg az első hazai kiírást a 2007–2013 között felhasználható, nyolcezermilliárd forintot kitevő európai uniós keretre, az igazi pályázati dömping pedig tavaly nyáron kezdődött el. Azóta soktucatnyi célra kérhettek támogatást az önkormányzatok, az egyéni és társas vállalkozások, az egyházak, valamint a civil szervezetek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján megtalálható adatok alapján ezt Győr-Moson-Sopronban nagyon sokan tették meg.

A tegnap délutáni állapot szerint a kiemelt (azaz külön pályáztatás nélkül támogatandónak kikiáltott) projekteket nem idevéve a megyéből 838 pályázat érkezett be, ami ugyan – Budapestet leszámítva – csupán a 7. legtöbb, de a 142 milliárd 985 millió forintos igényelt összeg már a harmadik legmagasabb érték.

A 404 nyertes pályázatnak odaítélt 33 milliárd 558 millió forint, és a 7 milliárd 556 millió forint felhasználásáról szóló 272 megkötött szerződés szintén a dobogó harmadik fokát jelenti. Ez különösen annak fényében jó hír, hogy a 2004–2006 közötti I. Nemzeti Fejlesztési Terv brüsszeli eurói csak kisebb részben jutottak a megyébe.

Az akkori 506 milliárd forintból mindössze 17 milliárd 488 millió – a teljes összeg 3,5 százaléka – került ide: ennél tíz megye is jobban teljesített.
A mostani ciklusban a megyei nyertesek 79 százaléka gazdaságfejlesztésre kért és kapott pénzt, 8,4 milliárd forintot. Ebből úgy tűnik, a vállalkozások megtanulták a 2004–2006 közötti támogatási időszak leckéjét. Hasonló nagyságú összeget (8,1 milliárd, 7,6 milliárd, illetve 6,6 milliárd forintot) ítéltek a megyébe a Környezet és Energia, a Nyugat-dunántúli, valamint a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból.

Győr-Moson-Sopronban a legnagyobb összeget, 4 milliárd 964 millió forintot a Nyugat-magyarországi Egyetemnek ítélték oda a Zöldegyetem Program feltételeinek megteremtésére. A pályázatokon a pannonhalmi önkormányzat 807 millió forintot kapott, hogy kistérségi járóbeteg-szakellátó központot alakítson ki Pannonhalmán, míg Kapuvár 791 millióból fejlesztheti a járóbeteg-szolgáltatásokat. A legalább félmilliárd forint támogatást elnyert projektek közé tartozik a győri önkormányzatnak az autóbusz-közlekedés színvonalát javító programja, valamint a győri Rába Futómű Kft. fejlesztése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ipari parkba költözik a kekszgyár

Győr - A Győri Keksz megvásárolta az ipari park egy 10 ezer négyzetméteres területét, ahová a… Tovább olvasom