Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Építészhallgatók megvalósuló tervei

A zsűri két munkának ítélte megosztva az első helyet a Formula Student Hungary pálya verseny- és VIP-pavilonjának tervezésére mérnökhallgatók számára kiírt pályázaton. A terveknek tükrözniük kellett a sebességre, innovációra és csapatmunkára hangolt versenyek filozófiáját.
Harmadszor rendezik meg augusztusban a Győr–Gönyű Kikötőben a Formula Student Hungary (FMH) versenyt, amelynek már saját, ikonként megjelenő verseny- és VIP-pavilonja is lesz. S nem is akármilyen, ifjú építészhallgatók tervei alapján készül. Az FMH szellemében – a versenyen indulók maguk is a jövő járműipari mérnökei, fejlesztői – nem profi építészek, hanem még tanuló építészhallgatók tervezik az épületeket.

Mindehhez az X-Meditor Kft. Győr és a Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület (MJMFE) nyílt pályázatot hirdetett a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló építészhallgatóknak.

Az építészeti kialakítás egyik fő műszaki szempontja a könnyűszerkezetes építési mód. A pavilonnak a felállításon túl a tárolás és az újrafelhasználás kritériumait is teljesítenie kell. Ezen túl tükröznie kell a sebességre, innovációra és csapatmunkára hangolt Formula Student versenyek filozófiáját.

Az első helyezettek (balról jobbra): Ferenczi Huba, Báry Anikó és Varga Csaba. Fotók: Bertleff András
Az első helyezettek (balról jobbra): Ferenczi Huba, Báry Anikó és Varga Csaba. Fotók: Bertleff András

A pályamunkák beérkeztek, s már az eredményt is kihirdette a zsűri, melynek elnöke, Finta József érdeklődésünkre elmondta:
– Hallatlanul izgalmas és merőben szokatlan hallgatói pályázat volt, s amilyenre még nem emlékszem, hogy pár hét múlva elkezdik gyártani a nyertes munkát. Nagyon jó pályázatok jöttek be, izgalmas volt a zsűrinek kihozni a két nyertest, amelyet most kéthetes versenyre bocsátunk, akkor dől el, melyik épül meg. Annak a hallgatónak, aki még nem végezte el az egyetemet, de van egy ilyen épülete, az egész életét meghatározhatja. Belépés az építészéletbe, olyan referenciája van, ami másnak nincs.

A megosztott első hely egyik nyertese Ferenczi Huba, a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója elmondta, amikor részleteiben elolvasta a kiírást, egyértelművé vált számára, hogy kihagyhatatlan lehetőség, amivel egy fiatalnak élnie kell, mert egy dobbantó a karrierjében. Mint leendő mérnök érdeklődik az autóipar iránt. Egy olyan formavilágot képzelt el, amely mozgalmassággal versenyre tud kelni az autók formavilágával.

A másik első helyezett páros Báry Anikó és Varga Csaba, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói. Szerintük is kevés hallgatói pályázat van, ami tényleg ennyire megfogható, s ennyire hamar lehet eredménye az, hogy tényleg megépíthetik. A pályázatban kiírt jelszavak: innováció, sebesség, csapatmunka adta a formát, a fő gondolatot, amelyhez a tervezés során többször visszatértek.

Olvasóink írták

  • 1. apex 2012. március 05. 21:32
    „Lehet, hogy ez volt az utolsó munkátok. Építész diplomával évtizedekig nem fogtok elhelyezkedni Mo-on.
    Ennek ellenére továbbra is állami pénzen folyik a képzés Győrben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsomagolt az Esélyek Háza

Megszűnt a Győr-Moson-Sopron Megyei Esélyegyenlőségi Iroda. Tovább olvasom