Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csúcsdíjas városi parkolás

A múlt héten elfogadott áremeléssel a győri parkolásdíjak egy szintre kerülnek a budapestiekkel. Győr-Moson-Sopron megye valamennyi városában sokkalta olcsóbban lehet autóval várakozni, mint a megyeszékhelyen.
illusztráció
Másfél hónap múlva jelentősen, több mint ötven százalékkal nőnek a győri parkolási díjak. A közgyűlés múlt csütörtöki döntése értelmében július 1-jétől az eddigi három zóna mellett egy negyedik, úgynevezett centrálisat alakítanak ki, ahol egyórányi várakozás személygépkocsival 280 forintba kerül. (Az első, a második és a harmadik övezet árai nem változnak, ott továbbra is 180, 100 és 80 forintot kell fizetni.) A vitában elhangzott díjemeléspárti érvek között az szerepelt, hogy jelenleg a győri belvárosban szinte lehetetlen szabad helyet találni, ami jelentős baleseti veszélyforrás; a levegő tisztaságának sem használ, ráadásul sok autóst szabálytalan parkolásra kényszerít.

A győri városvezetés és a közgyűlés baloldali többsége a drágítástól azt várja, hogy nő a „forgási sebesség", azaz a magas árak miatt a legtöbb autósnak nem éri meg hosszú ideig egy helyen állni kocsijával, így mások is nagyobb eséllyel „juthatnak szóhoz", állhatnak meg ügyeiket intézni.
Győr ezzel a döntéssel parkírozási szempontból messze a legdrágább lesz a megyében.

A második helyen lévő Sopron legfrekventáltabb zónájában 140 forintot kell leszurkolni egy óráért, míg a második zónás „díjcsomag" 100, a harmadik 50 forint. A többi nagyobb településen csupán egyetlen díjfizető övezetet alakítottak ki. Mosonmagyaróváron és Csornán 120 forintért, Kapuváron 100 forintért, a fertődi kastély melletti parkolóban pedig 110 forintért lehet várakozni óránként.

A győri árak országos viszonylatban is kimagaslónak számítanak. Budapest belvárosában, az ötödik kerületben a legdrágább tarifát, 280 forintot a Március 15. tér környékén szedik, de a Kossuth téren – ahol egyebek mellett az Országház, a Miniszterelnöki Hivatal és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium található – „mindössze" 240 forinton áll a mutató. A Dunántúl másik nagyvárosában, Pécsett a Gázi Kászim-dzsámi környékén 200 forintot szednek hatvan perc parkolásért, s ugyanennyi a legdrágább veszprémi „helypénz" is.


Kapcsolódó cikkek >>

Bliccelő osztrák autósok (2002-10-09) >>
Győrben nem lesz SMS-es parkolás (2002-08-16) >>
Matricával hiteles a mozgáskorlátozott parkolásiengedély (2003-02-17) >>
Megoldatlan teherforgalom (2002-07-02) >>
A matematika segít a parkolási nehézségeken (2003-04-21) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodai csoportok szűnhetnek meg

Több mint kétszáz gyermekkel kevesebb kezdi meg szeptemberben az óvodáséveit Győrött, mint tavaly. A… Tovább olvasom