Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Az ismertség nem arányos a népszerűséggel

Győr - A győri közéleti személyiségek tízes skáláján a legnépszerűbb politikust kétszer annyian „látnák szívesen a következő években a város vezetői között", mint a tizedik helyen végzőt. Az is kiderül a listából, hogy az új alpolgármestereket a többség még nem ismeri.

A Kisalföld által készíttetett felmérésből kiderül, hogy messze a legismertebb Borkai Zsolt polgármester annak ellenére, hogy ő csak egy-másfél éve került a politikába, előtte a Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola igazgatója volt. A kutatás nem tért ki rá, de feltehetően ebben az eredményben az 1988-as szöuli olimpián megszerzett aranyérme is segített neki. A megkérdezettek „csupán" négyötöde állította, hogy találkozott Szijjártó Péter fideszes és Balogh József MSZP-s országgyűlési képviselő nevével, noha előbbi a Fidesz kommunikációs vezetőjeként szinte naponta szerepel az országos hírekben, utóbbi pedig 12 évig volt a város polgármestere. Viszonylag magas, 60 százalék feletti az ismertsége még a fideszes Dézsi Csaba Andrásnak – aki 1994 óta önkormányzati képviselőként, alpolgármesterként és frakcióvezetőként is tevékenykedett –, valamint Szakács Imre fideszes parlamenti képviselőnek, a megyei közgyűlés elnökének.

Eredics Imrét, az MSZP közgyűlési frakcióvezetőjét, volt alpolgármestert, valamint Molnár Csaba országgyűlési képviselőt, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szocialista elnökét a választók mintegy fele ismeri. A listán szereplő többi politikus ismertsége még alacsonyabb. A három alpolgármester – Ottófi Rudolf, Németh Zoltán és Simon Róbert Balázs – nevével a megkérdezettek egyharmada–négytizede találkozott.
Más a sorrend a népszerűséget tekintve, melyet az mér, hogy az adott politikust hányan látnák szívesen a következő években a város vezetői között. Ezt a listát szintén Borkai Zsolt vezeti, de a dobogóra – 6, illetve 9 százalékkal lemaradva – Szakács Imre és Dézsi Csaba András került.

Meglepőnek tűnhet a 2006-ban majdnem polgármesterjelölt Eredics Imre utolsó helye, de talán még inkább Szijjártó Péter 9. pozíciója, akiről mindössze a győriek 36 százaléka vélekedik kedvezően.

A 2006-ot megelőző időszakban – a jellemzően pártok által készíttetett közvélemény-kutatások szerint – Balogh József akkori polgármester volt a legnépszerűbb politikus. Ő mostanra visszacsúszott a 4. helyre, és holtversenyben van Molnár Csabával és Németh Zoltánnal. A másik két alpolgármester népszerűségi mutatója 50 százalék alatti.

Az érintettek véleménye

Hogyan készült?
A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Kisalföld megbízásából 2007. október 1-je és 7-e között végzett közvélemény-kutatást a győri és a soproni felnőtt lakosság körében politikusokról, pártokról és az önkormányzat munkájáról. A kutatás során 600 véletlenszerűen kiválasztott 18 éves és idősebb személyt kérdeztek meg. A telefonon megkérdezett minta nem, életkori csoportok és iskolai végzettség szerint plusz-mínusz 6–7 százalékos hibahatárral reprezentálja a város felnőtt lakosságát. A mintavételből származó eltéréseket súlyozással korrigálták. A Kisalföld több közvélemény-kutató céget keresett meg, a legkedvezőbb üzleti ajánlat miatt döntött a Medián mellett.
Lássuk, miként látják az eredményeket maguk az érintettek: a győztes Borkai Zsolt könnyű helyzetben van, bár úgy véli, csapatmunka eredménye a 97 pontos ismertség és 67-es népszerűség. „Biztos számít az is, hogy az országos politikát sikerül távol tartanom Győrtől; az emberek nekem elhiszik, hogy valóban ügyeket szolgálok, s a város érdeke az első" – tette hozzá a polgármester. A megyei közgyűlés fideszes elnöke, Szakács Imre a második, ő is azt állítja, az emberek szemében sokkal népszerűbb az a politikus, aki a kompromisszumokat és a tisztességes politizálást, nem pedig az állandó harchelyzeteket keresi. „Én ilyen vagyok, s abban is bízom, hogy az emberek értékelik azt a munkát, amit Győrért az elmúlt tíz évben tettem."

Szijjártó Péter viszont az országos szerepvállalásának tudja be a 36 pontos népszerűségi mutatót: „Aki mindennap huszonnégy órán keresztül a tűzvonalban van, az ne csodálkozzon, ha nem lesz a legnépszerűbb." Ezzel együtt azt hangsúlyozza, számára a legjobb közvélemény-kutatás a szavazás (képviselő-választás), ami neki például legutóbb több mint pozitív meglepetéssel szolgált. „Senki egy lyukas garast sem adott nekem Balogh Józseffel szemben, az első fordulóban mégis sikerült megvernem."
A szocialista párt támogatottsága  – ez a tegnapi cikkünkből kiderült – messze a Fidesz alatt van, ennek tükrében Molnár Csaba MSZP megyei pártelnök nagyon jónak tartja az eredményét: az 54 pontos népszerűséget. Az 51 százalékos ismertségről azt mondta: „Az egyik legfiatalabb és legkevesebb tapasztalattal rendelkező politikus vagyok a megyében, ennek tükrében biztató ez az eredmény." Az elvégzett munkában és a botránymentes politizálásban bízik ő is, illetve abban, hogy az emberek számára is világos, hogy szocialista politikusként is keresi az együttműködési lehetőségeket a jobboldali városvezetéssel. 
A tízes lista végén Eredics Imre volt szocialista alpolgármester neve áll, aki az eredményéről azt tartja: „Elvesztett önkormányzati választás után a politikusok értékelése nem lehet pozitív – az enyém sem lett az." Szerinte mindenkinek, aki közéleti munkát vállal, komolyan kell vennie, de súlyán is kezelnie a közvélemény-kutatásokat. „Az adatokban sok minden tükröződik, a többi mellett az a tény, hogy az emberek elfordultak a politikától." 

Hancz Gábor – Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurkálás a győri hajléktalanszállón

Megszurkálta 35 éves társát egy 34 éves férfi a győri hajléktalanszállón pénteken este. Tovább olvasom