Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A veszély nem fagy meg

Bizonyos, hogy a vakmerőbbek napokon belül rámerészkednek a szabad vizek jegére, ami végzetes lehet egy folyón vagy ahol a jégpáncél vastagsága nincs 8–10 centi. A katasztrófavédelem életmentő tanácsokkal szolgál, remélve, hogy nem lesz rájuk szükség.

Legalább egy hétig mínusz 5 és 10 fok közötti fagy kell ahhoz, hogy az állóvizek jege 8–10 centisre vastagodjon, s még akkor is oda kell figyelnünk a vékonyabb, parti részekre, a hótakaróra, a légbuborékra, a beszűkülésre, s egy sor olyan dologra is, amelyhez egy laikus már kevés.

Ezért a legszerencsésebb, ha nem is merészkedünk olyan jégre, amit erre nem jelöltek ki, hiszen a jogszabály is csak "megfelelő vastagságról beszél".

Egyébként még folyóvízre, kikötőkre, veszteglőhelyekre szól az általános tilalom, s nem engedi a 2001-es BM-rendelet azt sem, hogy sötétben, rossz látási viszonyok között vagy járművel menjünk ki a víz felszínére – nem ideértve természetesen az épp erre való munkagépeket. Lipovits Szilárd, Győr jegyzője szerint a szabályok megszegése 20 ezer forintos bírságot vonhat maga után, de ilyen büntetést nem kellett az elmúlt években alkalmazni.

Győrben a marcalvárosi tó a legnépszerűbb korcsolyázóhely, s bár vize tegnapra 1–3 centis jéggé fagyott a szegélynél, még napokig nem bír el egy embert.

Pintér András, a tavat kezelő Nádorvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke arra figyelmeztet, hogy ez a tó nem is egyértelműen állóvíz, hiszen a Pápai út mellett a Pándzsa folyásvonala húzódik, vagyis éppen ott, ahol a korcsolyázók tesztelik.

Aki rámegy a jégre, a hidegsokk veszélyét is mérje fel, hiszen az akkor is végzetes lehet, ha valaki kap levegőt a tó fogságában. Schreindler Ágnes őrnagy, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arra figyelmeztet: a fagyott felszín alatt ez már 20–30 másodperc után is bekövetkezhet. De mit tegyen az, akit már elért a baj? – erről is szólnak a katasztrófavédők.

Először is: soha ne egyedül menjünk a jégre. A beszakadást rendszerint előre jelzi a ropogás, a recsegés, a felület süllyedése. Ilyenkor azonnal hasaljunk le, lehetőleg arccal a part felé, s kússzunk is arra, lassú, nyugodt mozdulatokkal. Ha minden igyekezetünk ellenére is a jégpáncél alá kerülünk, tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé.

Ha más kerül bajba, hason csúszva közelítsük meg, s ne menjünk el a beszakadásig, lehetőleg próbáljuk meg valami hosszú tárggyal áthidalni az utolsó szakaszt. Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja.

A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. S bárhogy is látjuk, az orvosi ellátásra szüksége lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak albérlők lesznek, viszont maradhatnak

A nemzeti eszközkezelő márciustól kezdheti megvásárolni az adósságcsapdába került devizahitelesek… Tovább olvasom