Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

A kreatív ipar határ menti összefogása

A Komáromi Területfejlesztési Ügynökség együttműködve a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal és a Szenc-Bazini Területi Fejlesztési Ügynökséggel a kreatív vállalkozók, cégek, szervezetek számára meghirdeti a Kreatív ipar Kreatívny priemysel című pályázatot, amely a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

A projektről csütörtökön Győrben a KVA igazgatója, dr. Iváncsics János és Bányai Péter projektmenedzser tartott sajtótájékoztatót. Hangsúlyozták, hogy napjainkban az emberi kreativitás és a gazdasági fejlődés egyre jobban összevegyül, amiből az következik, hogy úgynevezett kreatív korszakról beszélhetünk. Olyan világban élünk, ahol soha nem látott mértékben áramlanak az új ismeretek, melyek feldolgozásánál fontos az innováció és az elemző gondolkodás. Mindenekelőtt a kreativitás játszik kulcsfontosságú szerepet a tudásalapú társadalomban és gazdaságban.

A pályázat legfőbb motivációja az Európai Parlament 2008. április 10-ei, az európai kultúriparról szóló megjegyzéseiből ered, mely kiemeli az európai kultúripar működőképességének biztosítását, és hangsúlyozza a kis- és mikrovállalkozások és azok hálózatainak támogatását. Másik fontos oka e projekt előkészítésének az a tény, hogy napjainkban a magánszektor vállalatainak támogatási prioritásai közül hiányzik azon cél, hogy jobban megértsék a kreativitás előnyeit a munka világában, és ez által javítsák saját versenyképességüket, melyet a projekt révén szeretnének jelentős mértékben megváltoztatni.

A projekt célja a már meglévő vállalkozási, tanácsadási és marketing-szolgáltatások/eszközök fejlesztése, valamint újak létrehozása a kreatív iparágakban, szolgáltatásokban rejlő potenciál felhasználásával. Cél a határon átnyúló együttműködési lehetőségek kiaknázásával növelni a gazdasági teljesítőképességet és a társadalmi integrációt.

A projekt feltérképezi, felméri a célcsoporthoz tartozó vállalkozásokat, cégeket, szervezeteket és megalapozza felkészülésüket a határ menti régiókban a kreatív hálózat kialakítására. A készülő adatbázist és a felmérés alapján készült fejlesztési tervet webhelyen és nyomtatott formában is publikálják.

Új üzleti és információs/marketingszolgáltatásokat kívánnak megalapozni, amelyek a szlovák-magyar határon átnyúló együttműködések fejlesztésére irányulnak a kreatív iparágakban. Ez magába foglalja a kreatív klaszter tervét is.

Rendezvényeket konferenciákat, workshopokat, 4 napos kreatív kiállítást Komárom központjában szerveznek.

A kreatív vállalkozások számára az innovatív problémával kapcsolatos iránymutatás készül, a lehetséges együttműködés példáival, hogy termékeik hozzáadott értéke növekedjen, hogy növeljék saját versenyképességüket. Rendelkezésükre szolgál majd egy határon átnyúló tartalmú adatbázis, valamint egy elemzés a kreatív klaszter működéséről, alapításáról.

A projekt célterülete: Szlovákiában Bazin, Szenc, Dunaszerdahelyi, Komáromi, Vágsellyei és Érsekújvári járás, Magyarországon Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye.

A kreatív iparágak közé tartozhat: műanyag-feldolgozás, gumi, fémek, gépipar, járművek és hajógyártás, elektronika, játék- és sporteszközök, vegyipar, papír és nyomtatás, bőr- és cipőipar, textil- és ruházati cikkek, élelmiszeripar, építőipar és építőipari kézművesek vagy bármilyen kreatív, innovatív vállalkozás, média, film, televízió, rádió, játékok, a művészeti ágazatban dolgozók, releváns információkat szolgáltatók, elektronikus és nyomtatott média, marketing, pr- és reklámtársaságok, termelési technológia a reklámkészítéshez, kommunikációs eszközök, szoftverfejlesztés, design, divat, a digitális játékok kialakítása és gyártása, az építészet, a művészeti iparág széles skálája, beleértve az iparművész-tervezést és gyártást, minden típusú promóciós termékek és ajándéktárgyak, különböző kézműves- és kerámiatárgyak, turizmus, sport, közművelődési intézmények, műemlékvédelem és a kulturális örökség, üzleti és szakmai szervezetek, képzési intézmények, az emberi erőforrás menedzserei, és mindazok, akik azért fáradoznak, hogy javuljon ezen vállalkozások versenyképessége.

A projekthez csatlakozni lehet és érdeklődni lehet az info@kva e-mail címen és a 96/512-530-as telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madáretetők - fotók: Kovács Péter.

Tovább olvasom