Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

V. Németh: nincs jelentős hatása a napelem termékdíjnak a magyar gazdaságra

Nem gyakorol jelentős hatást a magyar iparra és gazdaságra a napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj - mondta V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.
A kormany.hu-n szerda délután megjelent nyilatkozatban az államtitkár kifejtette: a Magyarországon forgalmazott napelemek túlnyomó része importból származik, így az intézkedésnek nincs jelentős munkaerő-piaci hatása. A környezetvédelmi termékdíjat az első belföldi forgalmazónak kell megfizetni - olvasható a nyilatkozatban.

V. Németh Zsolt felidézte: két hónappal korábban fogadta el a parlament a környezetvédelmi termékdíjat, az akkori vita során az ellenzék elmulasztotta előadni ellenérveit. Hozzátette: konstruktív vitára lehetőség van, de ennek a helye a magyar parlament.

A FM államtitkára elmondta: a kormány álláspontja szerint egy terméknek nemcsak a használata során kell környezetbarátnak lennie, hanem a gyártáskor is, és hulladékká válását követően is. A napelemek gyártásakor egy, a szén-dioxidnál 17 ezerszer károsabb vegyületet is használhatnak, amely 550 évig a légkörben marad - jegyezte meg.

V. Németh Zsolt kifejtette: a napelem hasznos, de hulladékká válik, együtt az elektronikai hulladékokkal, amikkel egy kategóriába sorolta az Európai Unió. Hozzátette: ezért veszélyes hulladékként gondoskodni kell az összegyűjtéséről, hasznosításáról és újrafeldolgozásáról, amire a környezetvédelmi termékdíj szolgáltatja a fedezetet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MOL-üzemanyagot tankolnak a volánok

Egyedüli ajánlattevőként nyert a Mol, a beszerzés teljes értéke nettó 53,8 milliárd forint. Tovább olvasom