Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

E.ON és Gaz de France: egymilliárd eurós büntetés

Összesen több mint egymilliárd euróra bírságolta az Európai Bizottság az E.ON és a GdF Suez energiacégeket, mert az uniós versenyszabályokat megszegve, több évtizedre piacfelosztásban állapodtak meg.

Ez a törvénytelen kartellezés esetében az EU-ban kirótt második legnagyobb pénzbírság, és az első alkalom, hogy az Európai Bizottság az energiaágazatban büntetett. A mostaninál nagyobb összegű, összesen 1,38 milliárd eurónyi bírságot Brüsszel csak négy üveggyártó cégre vetett ki, tavaly.

A két energiacég még 1975-ben abban állapodott meg, hogy egymás hazai piacain nem ad el importált orosz földgázt, miután közösen megépítették a Nyugat-Európába orosz gázt szállító MEGAL gázvezetéket.
Ezzel a bizottság álláspontja szerint megfosztották a német és a francia fogyasztókat a szolgáltatóválasztás és az olcsóbb ellátás lehetőségétől.
A kartellezés három évtizeden át tartott, derül ki a bizottság közleményéből. A testület azt is hozzátette, hogy az E.ON és a GdF tudatában volt az uniós szabályok megsértésének az EU energiapiacának a múlt évtized végén elhatározott liberalizálásakor is.

A két cég egyenként 553 millió eurós bírságot kapott.

A GdF Suez már jelezte, hogy pert indít a brüsszeli döntés ellen az Európai Bíróságon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl a mélyponton a brit gazdaság

A brit gazdaság túljutott a recesszió mélypontján, de a határozott fellendülés még odébb van, és… Tovább olvasom