Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A Videoton 5-10 százalék növekedés tervez

Az első negyedév kedvező adatai alapján 5-10 százalék közötti árbevétel-növekedést tervez az idei évre a Videoton.

Ezt a bevétel-növekedést pénzügyileg is megalapozza, hogy a 100 százalékos magyar tulajdonú, elektronikai alkatrészeket gyártó vállalkozás versenytársainál erősebben került ki a válságból és fejezte be a múlt évet - tette hozzá Sinkó Ottó igazgató. A mintegy 20 jelentős termelővállalatot és több kisebb céget tömörítő integrált szerződéses gyártó és gyártási szolgáltatást végző vállalatcsoport 2009. évi konszolidálás előtti bruttó árbevétele 12 százalékkal kevesebb a 2008-ban elért 96 milliárd (konszolidáltan 81,5 milliárd ) forintnál, s bár az üzemi eredménye is kisebb lett a tavalyelőttinél, a visszaesés nem számottevő.

"Olyan eredményeket értünk el, amelyek pénzügyileg is alátámasztják idei terveinket, s a már folyamatban levő akvizíciók megvalósítását. Két főkockázati pontot látunk ebben az évben: az autóipar lehetséges visszaesését és a forint túlzott megerősödését. Ha ezek nem következnek be, meglesz az 5-10 százalék közti növekedés"- hangsúlyozta a vezérigazgató. A jelenleg csaknem nyolcezer munkavállalót foglalkoztató cégcsoport idei tervei között további - egyebek között a költség- és energia megtakarítást, a logisztika optimalizálását segítő - technológiai fejlesztések, korszerűsítések, valamint újabb akvizíciók, - üzletszerzések - szerepelnek.

A tervezett akvizíciók közül a legjelentősebb az ukrajnai. A Videoton több mint egy éve vetette meg a lábát Munkácson, ahol már több száz munkavállalót foglalkoztat. Ha - várhatóan még az idén - megvalósul az ottani vállalat privatizációja, tovább nő a Videoton létszáma és emelkedhet az árbevétele is. Két hazai cégvételt is tervez a Videoton, ezekről azonban egyelőre nem kívánnak további információt adni - mondta Sinkó Ottó. A tervek szerint a cégcsoport az idén mintegy 3 milliárd forintot költ technológiai fejlesztésekre, beruházásokra. Ez az összeg elsősorban a technológiai színvonal növelését szolgálja. Az akvizíciókra szánt összeg idén meghaladja az 1 milliárd forintot, ami jelentősen magasabb a korábbiaknál. Beruházásra tíz év átlagban mintegy 4 milliárd forintot fordított a Videoton, de tavaly a válság következményeként ez csak 2,5 milliárd forint volt. A Videoton tíz éve nettó betétes.

Saját tőkéje jelenleg 70 milliárd forint, és folyamatosan növekszik, mivel az eredmény döntő hányada "benne marad" a vállalkozásban. Ennek köszönhetően 2009-es év során 3 milliárd forinttal nőtt a saját tőke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúcsközpontból irányítja a villamosienergia-rendszert a Mavir

Egyetlen kezelőközpontból fogja irányítani a magyar villamosenergia-rendszert 2011 első negyedévétől… Tovább olvasom