Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Tippek és ötletek a szóbeli érettségire: a diákok már-már rettegnek a szóbelitől

Az írásbeli érettségi vizsgák általánosan a www.Doo.hu felmérései alapján elég gyengén alakultak, a szóbeli vizsgáktól pedig szabályosan rettegnek a diákok.
Látszik tehát, hogy az érettségizők még nem lélegezhetnek fel, de alábbi összeállításunk segíthet a nyugodtabb felkészülésben.

A www.doo.hu érettségi felkészítő portál végzett gyors kérdőíves felmérést idén érettségiző diákok körében és a nem reprezentatív kutatás alapján megállapítható, hogy a diákok 82%-a szerint az írásbelije rosszul, vagy nagyon rosszul sikerült, míg 90% felett van azok aránya, akik kifejezetten félnek a szóbelitől.

Az érettségi felkészítő portál összegyűjtötte azon gyakorlati tippeket, ötleteket, amik segíthetnek a maturálóknak.

Sajnálatos, hogy a szóbeliken van nagyon hangsúly, ugyanis a legtöbb diáknak ez okozza a legnagyobb nehézséget, amikor 30 perces felkészülést követően (jegyzetírás, amit nem szabad egyszerűen felolvasni) középszintű érettségi esetében 15 percen keresztül kell folyamatosan, összeszedetten beszélnie a tanáraik előtt a megszokott környezetben, míg emelt szintű érettségi esetében idegen épületben és vizsgabizottság előtt kell 20 percben számot adni tudásukról.

Nehezít a rutin hiánya

Az iskolában az órákon megdöbbentő ugyan, de nincs idő felkészülni arra, hogyan feleljenek a gyerekek egy szóbeli meghallgatáson. Gondoljunk csak bele – érvelt Tóth Béla, a www.doo.hu ügyvezetője - évente egy gyerek átlagban 1-2 alkalommal felel, ami annyit tesz, hogy a középiskola 4 éve alatt egy tárgyból maximum 8-szor áll a nebuló ilyen kihívás elé. Ez nagyon kevés, így a rutint, azt, hogy miként kell felépíteni egy feleletet kizárólag más forrásból tudja megtanulni a gyermek.

Új típusú értékelés

Már az is levon a felelet értékéből, ha utólag feltett kérdésekre adott válaszokkal kell tudásunkat bizonyítani, pedig felkészültségtől függetlenül még véletlenül is kimaradhat valami. Az értékelés a javítási-értékelési útmutató alapján történik, így nem segít, ha végigbeszéljük a rendelkezésre álló időt, hogy még kérdéseket se tudjanak feltenni nekünk, de közben nem az előírt szempontokat követjük.

Példának okáért a történelem érettségin a legnagyobb hangsúlyt az eseményeket alakító tényezők feltárása, problémaközpontú bemutatása kapja (18 pont), ezt követi a tématartás, a lényeg kiemelése (12 pont), a források használata és értékelése (12 pont), majd a tájékozódás térben és időben (6 pont), a szaknyelv alkalmazása (6 pont), a világosság, nyelvhelyesség, a felelet felépítettsége (6 pont).

Tippek izgulás ellen

Nem születik mindenki jó előadónak, de ez tanulható. A www.doo.hu portálon jól felépített formában tekinthető meg minden egyes történelem, magyar nyelv és irodalom tétel videója, ezzel nagymértékben megkönnyítve a felkészülést.

Érdemes minden tételhez vázlatot írni, olyan kifejezésekkel, kulcsszavakkal, melyeket megtanulva, ki tudjuk részletesen fejteni az egyes témákat. Így nem fordulhat elő, hogy kimarad valami és nyugodtabbak is vagyunk.

Nem izgulni nem egyszerű, de a felelés hangos gyakorlása sokat segíthet a családtagok vagy esetleg a tükör előtt. A sok tudás is a felelet rovására mehet, ezért fontos, hogy maradjunk szigorúan a kihúzott tételnél és minden kapcsolódó témát maximum érintsünk, azokat kevesebbé kifejtve, ezen ismeretünkre csak utaljunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi - Hétfőn folytatódnak az írásbeli vizsgák

Hétfő reggel 8 órakor a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbelivel… Tovább olvasom