Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Esztergomban heti tíz testnevelésóra lesz az önkormányzati iskolákban

Esztergomban szeptembertől az önkormányzati általános és középiskolákban minden évfolyamon heti tíz testnevelés órát vezetnek be - közölte az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatán (onkormanyzat.mti.hu) keresztül a település polgármesteri hivatala. A képviselő-testület azt is támogatja, hogy az általa fenntartott intézményekben bevezessék a negyvenperces tanórákat.

A heti tíz testnevelés óra bevezetéséről Esztergom város önkormányzatának képviselő-testülete a közoktatási törvény alapján a júniusi rendkívüli ülésén döntött.

A heti 10 óra kötelező testnevelésórából hat (az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban háromszor kettő) órát délelőtti testnevelésóra keretében kell biztosítani, négy órát pedig délután. A délutáni foglalkozást a tanulók által - az Esztergomban biztosítható sportágak közül - szabadon megválasztott, sportáganként megszervezendő tanórán kell biztosítani.

A képviselő-testület a délutáni négy óra teljesítésével kapcsolatban azt javasolja, hogy az iskola igazgatója a szülő kérelme alapján felmentést adjon a délutáni négy testnevelés óra látogatása alól minden első és másodikos tanulónak, illetve a harmadik évfolyamtól annak a tanulónak, aki sportszervezet tagja, és legalább heti két edzésen (foglalkozáson) részt vesz.

Az előterjesztésben foglaltak szerint a bevezetendő testnevelésórák megnövelik a tanulók napi óraszámát, ami az eddigiekhez képest későbbre tolja a tanórák befejezésének időpontját. A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló rendelet ugyanakkor lehetővé teszi a 45 perces tanítási óráktól való eltérést, ezért Meggyes Tamás (Fidesz) polgármester azt javasolta, hogy fenntartóként támogassák az intézményeket ha a mindennapos testnevelés bevezetésével kapcsolatban át kívánnak térni a 40 perces tanórákra. Ezzel napi 30, 35 perc nyerhető, azaz az eddigiekhez képest átlagban mintegy 25 perccel tolódik ki az utolsó óra vége. A 40 perces órákon a tananyag és az órák nevelési-oktatási céljai teljesíthetőek, nem csorbul a gyermekek érdeke - olvasható a közleményben. Az intézményeknek a 40 perces tanórák bevezetéséről a képviselő-testületet 2010. augusztus 31-ig értesíteniük kell.

A kommüniké kitér arra is, hogy a várható költségeket, amelyek a mindennapos testnevelésórák bevezetéséből fakadnak - a megnövekedett tanórák, az azok ellátását biztosító testnevelői pedagógus álláshelyek számát és az egyéb kiadásokat - az önkormányzat biztosítja.

Olvasóink írták

 • 15. buksi14 2010. szeptember 03. 22:52
  „Én személy szerint nem értek egyet. A hivatalban ahol megszületett ez a döntés, nem gondoltak szerintem azokra a diákokra, akik nem éppen a közelben laknak, hanem 1-2 órás buszozás/vonatozás után jutnak haza. Mondjuk egy gyereknek egyik nap lesz 8 órája,utána még a délutáni két kötelező tesi óra, kb hazaér este 7-kor és akkor még készüljön másnapra,mert ugye nem lehet kifogás, hogy a tesi órák miatt nem tudott időben hazaérni és tanulni. Vagy éppenséggel tanul egész éjjel és másnap meg nem tud semmire koncentrálni,mert olyan fáradt.
  Tehát én csak gratulálni tudok ehhez a remek döntéshez.”
 • 14. mandi21 2010. július 19. 20:10
  „Nagyon nem értek egyet a heti 10 testnevelő órával. Miért nem kérdezték meg pld. az érintetteket (tanulókat) erről az elhatározásról. Van olyan gyerek, aki pld. utálja a testnevelésórát, inkább tanulna az esztelen futkározások helyett. Miért kell mások akaratát a gyerekekre erőltetni, ezzel nem lesz jobb a tanulmányi eredményük, sőt! A rendes tanórai foglalkozások elől elvenni az értékes időt nem egy nemes gondolat. Aki sportolni szeretne az úgy is megtalálja a módját. Mostanában sajnos az a perspektíva, hogy a tanár döntései alapján kell cselekedniük az órán, mindegy hogy annak a gyereknek tériszonya van, vagy retteg, hogy leesik a kötélről, vagy a szekrényugrásnál éri baleset. A labdajátékokról ne is beszéljünk, mert aki pld. szemüveges annak igazi rémárom (én már csak tudom). Labdajátéknál nem lehet szemüveget viselni, nélküle pedig szinte lehetetlenség elkapni a labdát, így gúnyolódás tárgyává válhat, ami nagymértékben rontja az önbecsülését. Miért nem lehet elfogadni azt, aki inkább "könyvmoly" szeretne lenni. Miért kell figyelmen kívűl hagyni a másik akaratát és belekényszeríteni egy "erőltetett menetbe". Ezzel tényleg csak az iskolai lógások száma fog szaporodni. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy milyen anyagi vonzata van ennek a döntésnek. Honnan van erre a városnak plusz költsége (tanárok díjazása, eszközök, hely, energia stb.). Miért nem lehetett ezzel kapcsolatban ésszerű döntést hozni, pld. aki akar az járjon testnevelés órára a többi pedig más órára pld. magyar, matek stb.”
 • 13. Timi848 2010. július 19. 18:10
  „Gratulálni tudok ehhez az ésszerű ötlethez, meg annak aki ezt kitalálta! Ezzel csak azt érik el, hogy egy jópáran jobban megutáljálják az iskolát és sokkal többen fognak mellé járni ezáltal több lesz a bukás is. Elég lenne bőven egy héten 4db tesióra de mindennap kettő!? Nagyon ellene vagyok ennek! Igaz, hogy a mai fiatalság a számítógép előtt sokkal több időt tölt, mint mondjuk a szabadba sportolna, de aki nem szeret sportolni azzal már úgyse lehet megszerettetni, és így még jobban ellene lesz az iskolának. Aki meg annyira szeret sportolni van rá lehetőség, hogy sportagozatos iskolába járjon, vagy ha nem akkor megtalálja a módját annak, hogy sportoljon. Tehát az én véleményem az h nem jó ötlet ez az egész, de kinek mi.”
 • 12. georgbob 2010. július 09. 13:46
  „enéh. Én ismerek, nem is egyet. Én Esztergomban jártam gimnáziumba. Ott a kosárlabdának például olyan nagy támogatása van, hogy a délutáni edzésekre és iskolákon belüli bajnokságokra általános iskolások és kűlsősök is járhattak. 4 évig úgy jártam edzésre, hogy a tanítás után kaja, könyvtárban (remélem még tudják mi az...) tanulás másnapra, este 6-tól 8-ig edzés aztán haza. Hétvégén pedig délutántól estig kosármeccs otthon. Pályát, palánkot újítottunk fel, hogy tudjunk játszani. Mellesleg a kötélmászás nem kihívás, egy kis gyakorlattal minden gyereknek tudnia kell....Nem kellene úgy kezelni a gyerekeket, mint valami porcelánedényt. Hihetetlen, hogy most 34 évesen jobban kosarazok, focizok mint egy átlaggyerek, akinek elvileg mozgással kellene töltenie a szabadidejének nagyrészét. Ehhez képest cigi,pia, buli, robogó, telefon, játékgép és sorolhatnám...Igazából a szülők azok, akik ilyen pudinggá teszik a kölkeiket és még fel is vannak háborodva...”
 • 11. enéh 2010. július 09. 00:19
  „Ez nagyon szép, de ismer valaki olyan tesitanárt, aki mondjuk meg is tudja szerettetni a testnevelésórákat a nebulókkal, mert alapvetően szerintem ott van a gond, hogy a tanárok a sportolókat szeretik, akik ugye a tesi órán is tudnak teljesíteni. De ez a gyerekek kis hányada. A többiek meg alapból utálják a mozgást, a futásnál elcsalják a köröket, nem is érdekli őket az egész. Szóval a tanárokon múlik. A mi időnkben is voltak olyan dolgok, amiket egy átlaggyerek nem tudott megcsinálni, pl. kötélmászás, szekrényugrás, gerendagyakorlat. Lehet, hogy tai-chi-vel kellene próbálkozni, az megnyugtatja a tanárt is, vagy olyan felkapott dolgokkal, mint az aerobic, capoera.”
 • 10. pirosász 2010. július 08. 20:48
  „NAGYON HELYES!!!”
 • 9. miracle 2010. július 08. 20:48
  „És a heti 5 kötelező hittanóra ezek után hogy fog beleférni?”
 • 8. sharapova2008 2010. július 08. 20:11
  „A hazai oktatásügy a mindenkori magyar politika kísérleti tengei malaca!Most például nem tudom,hogyan fér bele egy ötnapos tanítási hétbe 10(!) testnevelés óra:hol van az országban vagy egy iskolában ennyi testnevelő tanár,akik ezeket az órákat megtartják... Ezeket a testnevelés órákat csak a meglévő közismereti és érettségi tárgyak terhére lehet biztosítani,aminek súlyos következményei lehetnek... Eddig is dilemma volt,miből legyen kevesebb, a magyar nyelv és irodalomból,a matematikából,avagy a történelemből,földrajzból, vagy nyírjuk ki a természettudományi tárgyakat,mint a biológia,fizika és kémia? És hol vannak a nyelvoktatásra szánt órakeretek? Az idősebbek még emlékeznek a politechnikai oktatás profétáira,akiknek őrületéből született meg az 5+1-es és a 4+2-es tanítási hét,elégtelen iskolai feltételek mellett anélkül,hogy ebből az életben a tanulónak bármi haszna származott volna,mert a "munkára nevelés" bűvölétében éltek...
  A mostani "politikai testnevelés" is hasonló cipőben jár,erőszakos hatalmi döntés következménye,mert a testnevelés iskolai feltételei(pl.tornatermek,pályák,zuhanyozók,stb.,hiánya) nem csak a kistelepüléseken,hanem a városi iskolákban is kivihetetlenné teszik ennek az átgondolatlan ötletnek a gyakorlati megvalósítását...! Most éppen a "sportlobbi" kerekedett felül...
  A gyerekek iránt érzett egészségügyi aggályok jogosak(Dorci,fmarco),de a kampányszerű ötletelés,az átgondolt közép-és hosszútávú tervek hiánya akadálya a kivitelezésnek!”
 • 7. Dorci25 2010. július 08. 19:19
  „Sajnos sok gyerek otthon ül a tv vagy számítógép előtt, chipset, csokit eszik, és kólát iszik. Kell tenni az egészségük érdekében, ha a szülő nem tesz, kénytelen más... Éljen a sport! :)”
 • 6. fmarco 2010. július 08. 19:18
  „Hát őszintén szólva amilyen satnya, elpuhult, gerincferdüléses, gonosz herpeszes ödönkék kerülnek ki a sulikból manapság (és főleg az állandóan menstruáló lányok közül, de nem akarom védeni a fiúkat), én bevezetném azt is, hogy minden nap 9kor kezdődjön a tanítás testnevelés órával. Csodálkozunk, hogy se sporteredményeink nincsenek, se normális, egészséges gyerek nem jön ki 18 évesen a középiskolából... Nem szerettetik meg a mozgást a gyerekekkel, már kiskorban. Így lesz egyre több gyík az utcákon életerős fiúk és lányok helyett...”
 • 5. Agent 2010. július 08. 18:28
  „Örültünk volna annak idején a heti öt tesinek...”
 • 4. meksz 2010. július 08. 18:06
  „Szerintem heti három testnevelésóra untig elég.Úgy látom a hülyeség határtalan pártállástól függetlenül.”
 • 3. georgbob 2010. július 08. 17:52
  „Látszik ti is a testnevelésóra mellé jártatok, így fogalmatok sincs arról, hogy a gyerekek mennyire élvezik az aktív foglalkozásokat...”
 • 2. sztiv 2010. július 08. 17:44
  „Ezaz! Had utálja meg a gyerek mégjobban az iskolát!”
 • 1. meksz 2010. július 08. 16:30
  „Megkezdődött az ámokfutás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanezerért vette a lányt, prostiként akarta futtatni

Jogerősen hét és fél év börtönre ítélte csütörtökön a Győri Ítélőtábla azt a Zala megyei férfit, aki… Tovább olvasom