Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Sárga festékkel öntötték le Cirill és Metód szobrát Révkomárom

Ismeretlen(ek) egy sárga festékkel megtöltött zacskót vágott a szoborhoz.

Sárga festékkel öntötte le vasárnapra virradóra ismeretlen tettes Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát Révkomáromban. "Valaki egy sárga festékkel megtöltött zacskót vágott a szoborhoz. Nem tudjuk ki volt. Feljelentést készülök tenni a rendőrségen" - közölte vasárnap Jozef Cernek, a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi szervezetének az elnöke.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap honlapjának értesülése szerint "mindössze egy körülbelül 30 centiméteres folt van a szobor talapzatán és a bal oldali alak, Szent Cirill lábán". A szoborcsoport 2010 júliusában került át a Matica Slovenská helyi székházának homlokzatáról a Kossuth téri új körforgalom közepére. A leleplezésen részt vett Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök is. A Cirill és Metód szobrot a szlovák kormány a város engedélye nélkül helyezte el a köztéren.

A város vezetése azért ellenezte a szobor köztéren való elhelyezését, mert szerinte nincs semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a hittérítők bármikor is jártak volna a városban vagy környékén. Jozef Cernek elmondta, hogy a szobor megtisztítását a Matica Slovenská magára vállalja. "A körforgalom a Szlovák Útfelügyelet tulajdona, a szobor a miénk. A festéket oldószerrel valószínűleg el tudjuk távolítani, nem lesznek magas költségeink. A tett miatt azonban szomorú vagyok" - jelentette ki Cernek. Ismeretlen tettes vasárnapra virradóra megrongálta a Matica Slovenská helyi székházának falán elhelyezett emléktáblát is. Cernek szerint itt a kár mintegy 1500 euró.

Olvasóink írták

  • 2. egyharmad 2010. december 28. 11:49
    „Kedves cernek ur!

    Ha a higito nem hozna meg a kivant eredmenyt probaljak meg lepisalni! az biztosan oldja a festeket.

    Talan a szobrot is! Remelem,hogy tudtam segiteni.”
  • 1. mr_akkush 2010. december 19. 16:13
    „Mi az a "Szlovákia" ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eperjesen felújítják a Caraffa-börtönt

Felújítják az eperjesi Caraffa-börtönt, amely egyike Szlovákia nemzeti kulturális emlékeinek. Tovább olvasom