Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

MTV - A létszám nőtt, a színvonal nem

A magyar tévénél a 2007-re előirányzott kétszáz fős létszámcsökkentés helyett ugyanekkora növekedés jelentkezett.

Általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány 2007-es beszámolóját keddi ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága.

Tíz szocialista és szabaddemokrata támogató vokssal öt ellenzéki nem szavazat állt szemben; az ellenzéki tagok a beszámoló tartalma mellett azt kifogásolták, hogy most kerül a bizottság elé az anyag. Tellér Gyula (Fidesz) szerint elismerésre méltó a beszámoló "nagyfokú őszintesége", valamint, hogy az MTV bevételeihez szabta kiadásait, ám, mint mondta, a Nap-kelte továbbra sem kiegyensúlyozott, de megoldatlan a "székházprobléma" is.

Ez utóbbi kapcsán arról beszélt: a szerződések nyilvánosságra hozatala ügyében "valami történt", de a "teljes igazság", benne a fizetett díjakkal és a bérbeadó cég tulajdonosi szerkezetével, nem került napvilágra.

Kifogásolta azt is, hogy a 2007-re előirányzott kétszáz fős létszámcsökkentés helyett körülbelül ugyanekkora növekedés jelentkezett, a túlfoglalkoztatás és a székházbérlet jelentette pluszköltségeket pedig "a műsor színvonalának terhére" fizették. Tellér Gyula közlése szerint a tárgyalt időszakban a tervezettnek alig harmada volt belső gyártású műsor, ellenben kétszer annyi volt az ismétlések aránya.

A reggeli műsor kiegyensúlyozatlansága kapcsán Jánosi György (MSZP) arról beszélt: nagyon nehéz belső véleménypluralizmust kialakítani, ha az egyik politikai oldal nem megy be a stúdióba. A politikus számos szerződés nyilvánosságra hozatala miatt - szemben az előző évivel - általános vitára és elfogadásra alkalmasnak nevezte a közalapítvány 2007-es beszámolóját.

Szerinte "nagyjából jó irányba indult el az MTV", amikor kijelölte saját helyét a hazai médiapalettán, a hír- és háttérműsorok, a nemzeti kultúrával foglalkozó és a sportprogramok felé tolva el a hangsúlyt; ugyanakkor - jegyezte meg - 2007 volt az az év, amikor mindkét csatornáján több ismétlést adott a nagyobbik köztelevízió.

"Valóban úgy tűnik, nincs elég pénz, hogy színvonalas, mennyiségében is megfelelő közszolgálati műsort sugározzon a Magyar Televízió" - jelentette ki, megjegyezve: a "hihetetlenül túlsúlyos" szervezet a reklámbevételek kétszeresét fordítja bérkifizetésekre, s eközben információja szerint 35 ember az MTV-nél többet kap havi egymillió forintnál. Lukács Tamás (KDNP) azt hangsúlyozta: épp azért nem járnak be pártja és a Fidesz politikusai a Nap-keltéve, mert ott aránytalanul kevés teret kaptak. A produkció kapcsán megjegyezte: Európában szokatlan, hogy a legnézettebb időpontban jelentkező köztévés műsor külső gyártásban készüljön.

Pető Iván (SZDSZ) bizottsági elnök szerint ha ez abszurd is, de "önmagában is ünneplést érdemlő tény", hogy bevételeihez szabta a kiadásokat a tárgyalt időszakban az MTV. Czeglédi László kuratóriumi elnök a bizottsági ülésen kijelentette, "én büszke vagyok erre a székházra, büszke vagyok, hogy elkészült". A bérleti díj kapcsán pedig arról beszélt: az ingatlanpiacon bevett, hogy euróban kötnek szerződést, a fizetett díj amúgy is olcsóbb az átlagnál.

A bérbeadó társasággal kapcsolatos felvetések kapcsán megjegyezte, az aa szerződéskötés idején nem volt offshore cég. Ha megvalósul a költségvetés tervezetében szereplő juttatás-csökkentés, "be fog dőlni a Magyar Televízió; 30-40 százalékos elvonással nem lehet dolgozni" - fogalmazott a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Olvasóink írták

 • 2. nasi12 2009. szeptember 26. 08:05
  „Tisztelt LAZA!
  Teljesen igazad van az MTV-vel kapcsolatban.
  Az általad felsorolt műsorok, kiválóak voltak és nagyon is nézhetőek.
  De nem is ezekkel volt a gond!
  A gond az, hogy bérbe adták a reklámbevételeik begyűjtését, és erről soha senkinek nem kellett elszámolniuk (elsíbolták).
  Cserébe ingyen kaptunk egy Gyárfás féle politikai celeb műsort, amelyik vastagon verte a Mónika show-t, a Győzike féle nemzeti kúltúrprodukciót, és a Jóskabarátot együttvéve.
  Azzal, hogy a legnagyobb árokásó és műsora Persona non grata lett, néhány bűnöző sztárriporterük, talán dutyiba is kerül, talán megindulhat a közben szakadékká terebélyesedő árkok betemetése is.
  Persze az Orbánozás azonnal beindult, és azonnali média egyensúlyt követel a jobbik oldaltól a ,,rosszabbik oldal", pedig még meg sem jelentek a TV-ben, ám ha tisztességesek szeretnénk lenni velük, akkor most hat évig nekik kellene uralni a királyi TV-t, hogy helyre hozzák az eddigi torzulásokat, aztán csak utána lenne igazságos az a hőn áhított média egyensúly.
  Lehet, hogy tényleg felszabadulunk végre?”
 • 1. LAZA 2009. szeptember 22. 17:34
  „A pénzügyi kérdésektől elvonatkoztatva Magyar Televizió számomra nagyon is nézhető!
  Azt nem tudom hogy hogyan és mennyiért készitik a müsoraikat,de amit csinálnak azt többnyire jól csinálják!
  Itt van pl. Vasárnap délutánokon a MO.története sorozat:egyszerüen fantasztikus! Csak javasolni tudom mindenkinek,hogy nézze! Nagyon az elején a Honfoglalásnál jár!
  Aztán lehetne sorolni az igényesen elkészitett müsoraikat.
  A Tüzvonalban,az Estét, a Szólás szabadsága,a jobbnál jobb szorakoztató müsorokat pl.a Beugrást az Őnők kértéket vagy a nagyon jó külföldi sorozatokat pl.24 órát!
  Igaz nézettségben nem vetélkedhetnek a Mónika show -val vagy a Győzikéve de hát ez talán nem is a készitők büne!
  A Nap Kelte az már más kérdés.
  A hétkőznapi müsoraik valóban nagyon belteljessé váltak,de ebben a Fidesz is nagyon ludas!
  Egyszerüen bojkottálják a müsort valószinüleg Smitt Pál miatt!
  Összességében az egész televizióra vetitve a politikai müsorok azért nagyon közelítenek a kiegyensúlyozottsághoz!
  Persze a Fidesz azt szeretni mint az Ő idejükben,hogy a nap 24 órájából minimum 12-ben Orbán Viktor szerepeljen a többiben pedig jobb oldali beállitottságú müvészek szinészek és politikusok!
  l”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 százalékos gázár csökkenés jön!

Október elsejétől országos átlagban közel 10 százalékkal csökken a lakosságot és a kisfogyasztókat… Tovább olvasom