Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Lejtő: folyamatosan növekszik Magyarország csődjének esélye

Meredek drágulással rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.
Meredek drágulással rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerda délelőtti jegyzésben 682 bázispont környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 680 ezer euró feletti éves középárfolyamon - az előző napi zárónál több mint 30 ezer euróval drágábban - kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-díjszabás először 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - járt 600 bázispont feletti csúcsokon, 630 bázispontos akkori rekord középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre. Tavaly novemberben újból jóval 600 bázispont feletti rekordokat döntött, 650 bázispont körüli jegyzésekkel.

A Lehman-csőd előtt a magyar CDS-árazások 170 bázispont környékén mozogtak a londoni piacon.

Pénzügyi elemzők szerdai értékeléseikben ismét kiemelték a magyarországi kockázati tényezők közül az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanságot.

A Commerzbank szakértői Londonban szerdán a befektetők számára összeállított napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy "a magyar kötvénypiacra vetett egyetlen pillantás mindent elárul". A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi hónapokban 7-8 százalék volt, az elmúlt napokban azonban átlépte a 10 százalékos küszöböt, miközben a CDS-jegyzések is rekordra emelkedtek.

A Commerzbank elemzői szerint ez "valószínűleg csak az első benyomás arról", hogy mi fog történni, "ha a magyar kormány nem enged a nemzetközi együttműködés kérdésében".

A cég szerint az IMF-védőháló "egyre valószínűtlenebbnek tűnik", tekintettel "a kormány makacs hozzáállására".

Ez utóbbi kérdésben mindazonáltal megoszlanak a citybeli elemzői vélemények.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai a jegybanktörvény december végi elfogadása után befektetők számára összeállított értékelésükben közölték, változatlanul azt várják, hogy Magyarország megállapodásra jut egy elővigyázatossági jellegű készenléti programról.

A ház londoni elemzői azonban valószínűnek nevezték azt is, hogy az egyezség megkötése 2012 második negyedéig késni fog.

A cég értékelése szerint az MNB-nek valószínűleg további kamatemeléseket kell végrehajtania a forint stabilizálása érdekében. A JP Morgan elemzői közölték, hogy jelenleg fél százalékpontnyi emelést várnak 2012 első negyedére, de úgy látják, hogy erre a prognózisra is felfelé mutató kockázatok hatnak, ha a forint tovább gyengül.

A ház szerint azonban "a jelenlegi környezetben" valószínűtlen, hogy a kamatemelések - hacsak nem "nagyon agresszív" mértékűek - önmagukban elégségesek lennének a forint tartós erősítéséhez, mindazonáltal elősegíthetik az eladási hullám ütemének és mértékének kordában tartását.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a véleményüket is, hogy ha létrejön az IMF-megállapodás a pénzügyi védőhálóról, a jegybank hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához. A ház ennek alapján 6,00 százalékra visszasüllyedő MNB-alapkamatot jósolt 2012 végére.

A cég citybeli közgazdászai közölték az MNB-tövény elfogadása utáni helyzetértékelésükben, hogy jóllehet változatlanul 65 százalékos valószínűséget adnak az IMF-megállapodás elérésének 2012 második negyedévéig, azzal is számolnak azonban, hogy végső soron a piac fogja a kormányt "az IMF-program (elfogadása) felé szorítani".

Hasonló véleményeket fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben más nagy londoni házak szakértői is.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci közgazdászai befektetők számára minap összeállított értékelésükben közölték: lehetségesnek tartják, hogy az IMF/EU-programról szóló megállapodás a magyar piaci árfolyamok még további jelentős esésének hatására jön csak létre.

A ház szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány "korlátozott rugalmasságot" mutat a valutaalappal és az EU-val szemben, és ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új - "akár elővigyázatossági, akár másféle" - hitelprogramról.

Olvasóink írták

 • 7. Valaki 2012. január 07. 10:39
  „Ja! 30 milliárd euro tartalékkal még gyurcsányiék se tudnának becsődölni!

  Load, újabban jobbikos lettél? :)))”
 • 6. load 2012. január 06. 22:21
  „Ja!
  Igen!
  Jobbik: az ország öles léptekkel halad az államcsőd felé.

  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/jobbik_az_orszag_oles_leptekkel_halad_az_allamcsod_fele/2257418/”
 • 5. Valaki 2012. január 06. 20:08
  „Csődről szó sincs, csak az szadeszmszp hisztériázik szokás szerint. :)))”
 • 4. astra1 2012. január 04. 19:16
  „Úgy kellene táncolni ahogy a nagy EJU fütyül? Akkor megint lenne 240es EUR meg vagy 50 évnyi hitel az unikáknak?”
 • 3. BJ.MÓVÁR 2012. január 04. 14:21
  „moderálva> Nagy volt az öröm ,másfél éve! Azóta az átlagember csak szegényebb lett,a forint elértéktelenedett,összevesztünk egész Európával,jogainkat állandóan nyirbálják.Saját maguknak alkotnak törvényeket,alkotmányt.Arról se mertek nyilatkozni választások előtt,hogy szavazati jogot adnának a külföldi honosított magyaroknak! Bár az se számított volna semmit,ha akkor azt mondják,hogy nem,mert a magyar kormányfő szerint nem azt kell nézni,mit mond a választások előtt,hanem mit csinál utána!Ilyen "becsületes politikusok csoda,hogy csődbe viszik az országot??!!”
 • 2. load 2012. január 04. 13:05
  „Már csak azt szeretném tudni, hogy Orbán tisztában van-e a helyzet komolyságával?
  Vajon elmagyarázták-e neki, mivel jár egy államcsőd?”
 • 1. Madarász 2012. január 04. 12:50
  „Olcsóbb lenne az embereknek kirúgni ezt a felelőtlen, semmirekellő kormányt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: az ország öles léptekkel halad az államcsőd felé

A Jobbik szerint Magyarország a kormány hiteltelen és rossz gazdaságpolitikája miatt öles léptekkel… Tovább olvasom