Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kötelezettség vállalásával zárult a GVH vizsgálata az OTP-nél

Kötelezettségvállalással zárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata az OTP-nél.
A GVH az OTP Bank és az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési alapokkal kapcsolatos tájékoztatási gyakorlatát vette górcső alá. A versenyhatóság sajtóközleménye ismerteti: az Abszolút Hozam Alap esetében nem találtak jogsértést, így a vizsgálatot lezárták.

A tőkegarantált Optima és Pénzpiaci Alap esetében a bank és az alapkezelő kártalanította panaszt tevő ügyfeleit és kötelezettségvállalást is tett, amit a GVH elfogadott, és - két tárgyalás, illetve számos adatkérés után - az ügyet jogsértés megállapítása nélkül lezárta. Az Abszolút Hozam Alap (AHA) esetében a GVH azt vizsgálta, hogy az alaphoz köthető különböző tájékoztató anyagok eltérő megállapításokat tartalmaztak-e az alapba történő befektetés kockázatával kapcsolatban a fogyasztók felé.

A GVH megítélése szerint e téren nem volt jogsértés, ezért az eljárást végzéssel megszüntették. A két garantált termék tájékoztatóit vizsgálva a GVH azt állapította meg, hogy a tőkegarancia az OTPdirekt internetes vagy telefonos szolgáltatás igénybevételével történő visszaváltás esetén nem volt automatikusan érvényesíthető, az erre vonatkozó információ azonban csak közvetetten volt megismerhető az ügyfeleket tájékoztató anyagokból.

Az OTP Bank és az OTP Alapkezelő a tájékoztatók vizsgálata során kötelezettségvállalást nyújtottak be.

A két társaság vállalta, hogy a végzés kézhezvételétől számított 90 napon belül a tőkegarancia érvényesítésének feltételeire vonatkozó magyarázó, külön figyelmeztető üzenetet helyeznek el az említett befektetési jegyek visszaváltási tranzakciójának ügyfelek általi jóváhagyása előtt az OTPdirekt internetes csatornán keresztüli folyamatos forgalmazás során.

Vállalták továbbá, hogy a befektetési jegyekre vonatkozó meglévő tájékoztató anyagokban, és az érintett befektetési jegyeket értékesítő munkatársaknak szóló belső tájékoztató és e-learning anyagokban külön figyelemfelhívást helyeznek el azzal a tartalommal, hogy a tőkegarancia csak az OTP Bank fiókjaiban, a vételre vonatkozó szerződés bemutatásával érvényesíthető.

A két termék forgalmazásában részt vevő értékesítő munkatársaknak pedig oktatási körutat szerveznek, és e-learning tananyagot készítenek, amelyeken keresztül lehetőségük nyílik a tőkegarantált alapok működésének és céljának mélyebb elsajátítására. A GVH döntésénél figyelembe vette, hogy az OTP Bank a garantált és az aktuális ár különbözetét a garancia érvényesítésének elmaradása miatt panaszt tevő ügyfelei nagy részének számláján jóváírta.

A versenyhatóság álláspontja szerint a kötelezettségvállalás keretében vállalt - részben már az eljárás elején megtett - intézkedésekkel a két cég összhangba hozta magatartását a jogszabályi előírásokkal, az intézkedések alkalmasak a jövőbeni hasonló magatartások elkerülésére, ezáltal pedig a közérdek hatékony védelmére.

A versenytörvény szerint, ha az ügyfél kötelezettséget vállal arra, hogy magatartását meghatározott módon összhangba hozza a versenytörvény rendelkezéseivel, és a közérdek hatékony védelme e módon biztosítható, a GVH végzéssel - az eljárás egyidejű megszüntetésével - kötelezővé teheti a vállalás teljesítését, anélkül, hogy a végzésben a törvénysértés megvalósulását, vagy annak hiányát megállapítaná.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősíti határőrizeti ügynökségét az Európai Unió

Hivatalos javaslatokat terjesztett be az Európai Bizottság szerdán az Európai Unió határkezelési… Tovább olvasom