Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.

Kósa Lajos hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján közölte: nem Magyarország az egyetlen olyan ország, amely nyugdíjügyben ilyen lépésekkel kísérletezik.

Példaként említette Írországot, ahol - mint mondta - a bankrendszer válsága miatt az ír magán-nyugdíjpénztári befizetéseket a bankrendszer konszolidációjára lehetett fordítani. Őket ezért megdicsérték, a hitelminősítők pedig az ír pozíciót a legjobbak közé sorolják - emelte ki, rámutatva, hogy ezzel ellentétben "minket letoltak, leminősítettek". Az már a rómaiaktól ismert, hogy "amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek", vagyis "az európai politika a Római Birodalom óta nem sokat mozdult előre ezen a téren" - vélekedett.

A Fidesz alelnöke kifejtette: a magyar külső adósságállomány jelentős mértékben azért duplázódott meg, mert a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerből hiányoztak azok a befizetések, amelyeket a magánnyugdíjrendszerbe fizettek be az ottani tagok. A hiányzó befizetéseket pedig hitelfelvételből pótolta az állam. Ez mindenki számára rossz - jelentette ki, hozzátéve, hogy emellett a magán-nyugdíjpénztári tagok is rosszul jártak, hiszen csak 2008-ban 463 milliárd forint veszteség érte őket.

A Fidesz úgy gondolta, hogy ezt az általánosan rossz rendszert fel kell számolni, és olyan szisztémára van szükség, amellyel mindenki jól jár - mondta Kósa Lajos.

Közölte: "biztosítottuk a nyugdíjak kifizetését hosszú távra az állami felosztó-kirovó rendszerben". Hozzátette azt is, olyan átlépési lehetőséget teremtettek a magán-nyugdíjpénztári tagok számára, hogy a korábban őket ért veszteséget kompenzálja az állam. Visszaadták az embereknek a döntés szabadságát is - jegyezte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy a lengyel pénzügyminisztérium közleménye szerint sikerült megállapodniuk az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor, Kósa Lajos úgy fogalmazott: az Európai Unió álláspontjának elvi vezérvonala nehezen kitapintható ebben az ügyben.

Az Országgyűlés hétfőn dönt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról.

Olvasóink írták

 • 8. load 2010. december 15. 02:23
  „7. pancser
  ...akkor közvetlenül a családok fizették volna meg azt, amit most a bankok fizetnek meg a családokkal.
  Ühüm.”
 • 7. pancser 2010. december 14. 21:15
  „Egy dologért izgulok csak ez a sok ostoba kerékkötő ne akadályozza ezeknek a mélyrehtó intézkedéseknek a végrehajtását. Bízom OV. elszántságában, nem hagyja letéríteni magát az elkezdett útról. Nagyon-nagy szükség volt már egy határozott kézre a szocialista országlás népet államot züllesztő uralma után. ez a kormányzás határozott, mélyen lakosságbarát. Ha a szocialistál maradnak, akkor a családok fizették volna meg amit most a bankok fizetnek.”
 • 6. mackó71 2010. december 14. 14:43
  „Brumm. A nyugdíjrendszer akkor lesz biztonságban, ha a gazdaság felpörög, merthogy a mindenkor dolgozók befizetésén alapul az állami rendszer. Persze a demográfiai helyzet miatt ennek a gazdaságnak igencsak fel kell pörögnie, hogy 10 20 év múlva elfogadható nyugdíjat tudjanak kifizetni. Az állami garancia vagy mi, ebben a megvilágításban teljesen értelmezhetetlen. Ja Kósa meg a történelem. Hehehe. A hitelminősítők a befektetőik pénzét védik a politikát éppúgy letolják, mint a Kósa féle populista politikusokat.”
 • 5. Fürgeszarvas 2010. december 14. 09:10
  „Az egyik portálon találtam egy figyelemre méltó hozzászólást ! Elgondolkodtató ! Íme :
  "Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, akit csak a Kárpátok Géniuszának becézgettek. Ott lakott, ahová Orbán Viktor haza szokott járni, vagyis Romániában. Igaz, nem Erdélyben, de vadászgatni csak odajárt ez a Géniusz. Lehet, hogy eccer beleköpött valami forrásba - csak úgy véletlenségből -, és valami rossznyavalya kórság telepedett arra a vízre. A Viktor meg arra járt - hja! sokszor jár arrafelé -, és ivott belőle.
  No, de mi történt ezzel a Géniusszal? Hát azt vette a fejébe, hogy visszafizeti Románia minden adósságát. Nem jó dolog ezeknek a büdös bankoknál eladósodva lenni. Tehát a szót tett követte. Vissza is fizettek mindent, az utolsó fillérig.
  Nem is maradt Romániában egyetlen fillér sem.
  Aztán meg agyonlőtték ezt a Géniuszt.
  De az átka megfogant, és a Viktorka, aki ivott abból a kórságos erdélyi vízből, most azt akarja, hogy Magyarország is fizesse vissza minden adósságát. Ha sikerül neki ez a terv, akkor itt sem marad egyetlen fillér sem.
  A többi meg már mészárosmunka lesz.
  A történelem sokszor ismétli önmagát! "

  Az utolsó előtti mondattal nem tudok egyetérteni , de a többi .........”
 • 4. gjozsi88 2010. december 14. 08:23
  „A magánpénztárba fizetett járulék 360 milliárd, miközben 598 milliárddal kell kiegészíteni az állami alapba befizetett járulékokat, hogy a kifizetéseket fedezni tudja a mindenkori nyugdijasok számára!
  Tehát már most nincs annyi járulék, amennyi kifizetés!
  Ez egyébbként az a tétel, amit gazdagék adócsökkentésével kidobtunk az ablakon, miközben gazdaság élénkitő hatásai nincsenek, ugyanis gazdag eddig is mindent megvett, főként drága külföldi terméket....!
  (Ha ez okozta az ország eladósodását....akkor miért a Gyurcsányt, Bajnait tetszettek bántani eddig?)
  Mi lesz 15-20 év múlva, ha a most 5-9 éves korosztályból ,akik 900 000 vannak, elkezdenek dolgozni, amikor 1,6 millióan kerülnének nyugdijba!
  Akkor miből lesz járulék a nyugdijakra?
  A tőke fedezeti rendszer mindenütt létezik! Az állami mellett egy önkéntes nyugdij pénztár!
  Csak az a különbség, hogy nyugaton a magasabb jövedelemből tud önkéntes pénztári tagdijat fizetni a honpolgár, nálunk az átlag fizetést felélő dolgozónak egyszerüen nem jut erre a célra! Tehát megint csak gazdagék tudnak csak ezzel a lehetőséggel élni!
  Az átlagbéresnek ez a lehetőség a nyugdijas korú biztonságát teszi tönkre, tekintettel a fennt emlitett demográfiai okokból bekövetkező állami nyugdij fenntarthatatlanság miatt és az önkéntes lehetőségének fizetésképtelensége mellett!”
 • 3. load 2010. december 13. 22:38
  „1. Komissar
  Félreértetted Kósát.
  Itt már nem a nyugdíjrendszer, hanem az egész gazdaság fenntarthatóságáról van szó.”
 • 2. load 2010. december 13. 22:34
  „"a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését..."

  Ahhoz képest, hogy fél évvel ezelőtt a költségvetési hiány megszüntetését és a további eladósodás megakadályozását még a gazdaság felpörgetésével hirdették elérni, elég nagy visszalépés.
  Adjuk el a családi ezüstöt, legfeljebb majd kézzel eszünk!
  Ha lesz mit.”
 • 1. Komissar 2010. december 13. 22:28
  „a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja
  Bla-bla-bla...
  Ezzel a visszaállamosítással csak ideig-óráig tudják a felosztó-kirovó rendszert fenntartani.
  De a birkáik minden elhisznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rabszállító autó karambolozott a XIX. kerületben - fotók

Rabszállító autó karambolozott személyautóval egy közlekedési jelzőlámpánál Budapesten az Üllői… Tovább olvasom