Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Káosz az egészségügyben! Vésztervekkel készülnek a kórházak

Egyes kórházakban már vészforgatókönyvek készülnek arra az esetre, ha januárban aktiválják felmondólevelüket az orvosok, vagy nem vállalnak önként túlmunkát
Egyes kórházakban már vészforgatókönyvek készülnek arra az esetre, ha januárban aktiválják felmondólevelüket az orvosok, vagy nem vállalnak önként túlmunkát; az ÁNTSZ tájékoztatást kért az intézményektől arról, hogy miként készülnek a rendkívüli helyzetre - írta a Magyar Nemzet pénteken.

A lapnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy ha szükséges, a kórházak fokozatosan korlátozzák az ellátást: először a kijelölt területen kívülről érkező pácienseket küldik el - természetesen csak akkor, ha nem szorulnak azonnali beavatkozásra -, majd csak a sürgősségi és a daganatos betegeket, valamint a gyermekeket látják el. Ha a munkaerőhelyzet tovább romlik, akár összevont ügyeleti rendszerek működtetésére, illetve arra kényszerülhetnek, hogy a különböző kórházak együttműködve biztosítsák a legszükségesebb ellátást.

A korlátozó intézkedések többségét csak hatósági utasítás vagy jóváhagyás mellett tehetik meg, és Rácz Jenő reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség a korlátozásokra. Elmondta, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatást kért a fekvőbeteg-ellátását végző intézményektől arról, hogy az orvosok akciói miként befolyásolják a működésüket, és miként készülnek a rendkívüli helyzetre.

A lap emlékeztet, hogy jelenleg két akció is zajlik, amelyek célja a bérrendezés kikényszerítése. A Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére számos orvos ügyvédi letétbe helyezte felmondólevelét, amelyeket akkor aktiválnának januárban, ha összegyűlik körülbelül 3 ezer, és addig nem sikerül megállapodni a kormánnyal a bérek emeléséről. A másik akcióban a Magyar Orvosok Szövetsége már több mint ezer tagjától gyűjtött be olyan nyilatkozatot, amely szerint januártól nem vállalnak önként túlmunkát.

Olvasóink írták

  • 1. 41 2011. december 16. 08:37
    „Azt gondolom időszerű ez a lépés.25 éves munkaviszony után nem magasabb a bérem,mint a minimálbér.A problémát az okozza,hogy ez a lépés a beteg,kiszolgáltatott embereket sújtja.Nem értem,miért az egészségügy van elhanyagolva,amikor nagyon fontos ágazat.Nincsenek megfelelő eszközök,kevés a pénz kötözőanyagra,gyógyszerre és még azt is végig nézi a kormány,hogy más országok profitáljanak Orvosaink,Nővéreink tudásából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar háztartások ötöde nem fizeti rezsiszámláit

A lakosság 22 százaléka nem tudja rendszeresen fizetni közüzemi díjait, a korábbi évekkel összevetve… Tovább olvasom