Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Gyurcsány is kéri a mentelmi joga felfüggesztését

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség. Ezt a volt miniszterelnök jelentette be pénteken a Facebookon, jelezve: kéri a parlamentet, hogy adja ki az ügyészségnek, azaz függessze fel mentelmi jogát. Az ügyészség közlése szerint hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, gyanúsítotti kihallgatás érdekében kérték a mentelmi jog felfüggesztését, az erről szóló indítvány pénteken meg is érkezett a házelnökhöz. Mesterházy Attila MSZP-elnök hisz a volt kormányfő ártatlanságában, míg Schiffer András, az LMP frakcióvezetője örömét fejezte ki, hogy végre lépéseket tettek a kaszinóváros ügyében.

"A Legfőbb Ügyészség mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezte. Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek" - írta a közösségi portálon Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: a tájékoztatás szerint hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A volt kormányfő - mint fogalmaz - csak feltételezni tudja, milyen ügyben, de az értesítésben megnevezett büntetőügy a sukorói kaszinóberuházást fedi.

"Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe" - közölte Gyurcsány Ferenc.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, gyanúsítotti kihallgatása érdekében kérte a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyészség emlékeztetett: a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok cseréjével összefüggésben. A nyomozás során eddig öt gyanúsítottat hallgattak ki, és számos más nyomozati cselekmény is történt.

Az ügyészség közölte: 2009 októberében Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt.
A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben különböző - mentelmi jogot nem sértő - eljárási cselekményeket végzett el, összegyűjtve a szükséges bizonyítékokat. "Mindezek alapján a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúját állapította meg" - tartalmazza az ügyészség közleménye.

Az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel közölte, hogy megérkezett az Országgyűlés elnökéhez a legfőbb ügyész indítványa. Altorjai Anita elmondta, hogy Kövér László a kezdeményezést továbbította a mentelmi bizottságnak.

A parlament honlapján elérhető adatok szerint a jövő hét szerdára már korábban kitűzött bizottsági ülés napirendjén nem szerepel Gyurcsány Ferenc mentelmi ügye, a napirend kiegészítését az MTI értesülése szerint a testület elnöke nem is tervezi. A mentelmi bizottság a mentelmi ügyeket zárt ülésen tárgyalja. A testület az ügy kézhezvételétől számított harminc napon belül a mentelmi jog megsértése ügyében javaslatot tesz az Országgyűlés elnökének; a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány tárgyában határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.
Az Országgyűlés a képviselő mentelmi ügyében benyújtott határozati javaslatot sürgősséggel tárgyalja. A határozati javaslatról az Országgyűlés vita nélkül határoz. A szavazás előtt a képviselő felszólalhat.

A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntéshez a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Mesterházy Attila pénteken azt mondta újságíróknak, hogy hisz Gyurcsány Ferenc ártatlanságában, és arról biztosította a volt miniszterelnököt, hogy ő és az MSZP is minden eszközzel támogatni fogja.

A szocialista pártelnök szerint vérlázító, hogy a Fidesz "politikai harcait az igazságszolgáltatás felhasználásával akarja elrendezni, és megdöbbentő, hogy az ügyészség végrehajtotta a politikai megrendelést".

Schiffer András azt mondta, reméli, hogy az igazságszolgáltatás az elmúlt évek más "mutyigyanús" ügyeit is fel fogja deríteni. A politikus úgy fogalmazott: örül annak, hogy működik az igazságszolgáltatás gépezete, és végre lépéseket tettek a sukorói King,s City kaszinóváros ügyében is.
Futó Barnabás ügyvéd, aki számos, mentelmi joggal érintett büntetőügyben járt el, azt mondta az MTI-nek, hogy nem mondhat le mentelmi jogáról Gyurcsány Ferenc, erre a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget; a mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. load 2011. május 09. 00:09
  „60. SC
  Cseppet sem lep meg a jólinformáltságod.
  Nyilván a kurucinfóból tudod, hogy én mit olvasok és mit linkelek.
  Ha nem így van, akkor bizonyára magad olvasod a " Népszavát,a Népszabadságot, az ATV-t,az Indexet,stb...", mert a véleményemből ezekre véltél ráismerni.
  A Figyelőre, Privátbankárra, Világ Gazdaságra, HVG-re ...stb. miért nem?
  Gyanítom azért, mert rossz lapokat olvasol.”
 • 61. Eva- 2011. május 01. 10:30
  „itt egy link 2009-ből

  http://www.greenfo.hu/kapcsolodo/kapcsolodo_item.php?table=hirek&azonosito=22553&rovat=

  "A Legfőbb Ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozik, hogy a sukorói King´s City-megaberuházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. "”
 • 60. SC 2011. május 01. 10:18
  „39. load
  Olvasom a Kisalföldet is,benne a te bölcs hozzászólásaidat...Mi gondom lehetne eligazodnom ezután az élet útvesztőiben?:-)))
  A felsorolásból kihagytad a Népszavát,a Népszabadságot, az ATV-t,az Indexet,stb...Ezeket olvasod,a többit belinkelted...:-)))”
 • 59. Eva- 2011. május 01. 10:07
  „Van egy zseniális fidesz összemosás újfent:

  Schiffer András Gyurcsányt közérdekű adat eltitkolása miatt jelentette fel anno 2009-ben.
  A vád alattomosan közben hivatali visszaéléssé változott.

  Igen nem mindegy!

  A kommunikációs henger pedig segíti majd Orbán kezét széttárni!

  mi pedig csak nézünk ki a fejünkből.
  Orbán most is kockáztat!
  Eltereli a figyelmet a megszorító konvergencia csomag hatásairól--vagy nemzetközi elszigetelés felé lépegetünk tovább.
  A Moszkva tér név változtatása úgyis remek lépés a kőolaj és földgáz kiszolgáltatottság "jó indulatú " elbírálása kérdése felé!”
 • 58. verembele 2011. május 01. 07:49
  „Tisztelettel: Megint egymást bántjuk..bántjátok. Felesleges.
  Az egészért az " amnézia " felelős.
  Pénz zsebbe, utánam a vízözön...............
  Egy jó mondás jut eszembe: " pénzért mindent, szopok, nyalok, gombot varrok..."
  Ferencünk? Úgy látszik még nem írta ki Magát ebből (se) a tusából.
  Amennyiben mindenkit elővesznek múltjáért, valószínűleg nem sokan fogunk kódorogni a Világon.
  Ez már nálunk Össznépi Hagyomány.
  Üdv.”
 • 57. load 2011. május 01. 00:07
  „54. machers
  Erre szándékoztam finoman utalni.”
 • 56. load 2011. május 01. 00:05
  „55. Csetneky
  Ne erölködj!
  TGM (Tamás Gáspár Miklós) még a választások előtt tett egy olyan kijelentést, idézem: " Az LMP a Fidesz csahos kutyája."
  Igaza volt.”
 • 55. Csetneky 2011. április 30. 23:43
  „50. load

  Na jó, még egyszer utóljára. Mivel rendkívül tájékozott vagy, nyilván tudod, hogy Schiffer jelentette fel gyurcsányit. A hatalmas méretű tájékozottságba nyilván belefér, hogy Schiffer mely párt országgyűlési képviselője. (Csak zárójelben, nem a Fideszé.) Idáig gondolom tudod követni.
  Innenetől kezdve felmerül a kérdés, miért mondta Senkiházy, hogy gyurcsányit a Fidesz megrendelésére gyanúsítja az ügyészség?
  Hirtelen 3 lehetőséget tudok felvázoni, válassz közülük!
  1. Házmestery nem tudja, hogy Schiffer mely párt országgyűlési képviselője (hát ez eléggé gáz)
  2. Hű a szocialista hagyományokhoz és még véletlenül sem mond igazat
  3. Szokásához híven össze-vissza beszél minden böszmeséget (utóbbi kifejezés pont illik a témához)
  Tehát szerinted melyik? Esetleg további ötletek?”
 • 54. machers 2011. április 30. 23:39
  „53. load 2011.04.30. 23:30
  Ezek szerint mégis lehajolt érte. A fene a gusztusát!”
 • 53. load 2011. április 30. 23:30
  „52. machers
  Az utolsó mondatát olvasva, inkább a másik oldalon volt kénytelen exponálnia magát.”
 • 52. machers 2011. április 30. 23:20
  „51. rommel 2011.04.30. 23:14
  Szia rommel!
  Te civilben smasszer vagy?”
 • 51. rommel 2011. április 30. 23:14
  „ÉRIK A BÖRTÖN !
  HÁLA ISTEN !
  MA MEGINT JÓL ALSZOM !
  A KOMMUNISTA A VILÁG LEGKÁRTÉKONYABB EMBER TIPUSA !
  A BÖRTÖN A MEGOLDÁS !
  ÉS A MUNKA , AMI FELSZABADITJA A GONOSZ LELKÜKET !
  ESTE PEDIG DEMOKRATIKUS SZAVAZÁS : KI VEGYE FEL A SZAPPANT AMI LEESETT.......................”
 • 50. load 2011. április 30. 23:00
  „42. Csetneky
  Az általad hangoztatott fideszes propaganda panellek nekem 1998 augusztus 25 - a megfigyelési ügy - óta nem jönnek be.
  Ennek az ügynek az elővezetése, propagandája, kezelése és végül elsunnyogása tette számomra világossá, hogy a Fidesz képtelen egy demokratikus jogállam vezetésére.
  Erre az elmúlt egy év a cáfolhatatlan bizonyság.”
 • 49. machers 2011. április 30. 22:41
  „48. öszödiböszme 2011.04.30. 22:32
  Köszi! Neked is!”
 • 48. öszödiböszme 2011. április 30. 22:32
  „47machers.
  Ja. Csak néha nehéz megállnom. Ilyen a habitusom. Mindenesetre jó majálist neked! Meg nem nagyon kultiválom a demagóg észosztást. Ez a csetneky vs én attakomnak szólt.”
 • 47. machers 2011. április 30. 22:28
  „46. öszödiböszme 2011.04.30. 22:14
  Hagyd a fenébe! Ez nem értelmes vita, hanem csak pocskondiázás. Te mondtad: a stílus maga az ember. Van egy szint, ahova nem érdemes lemenni!”
 • 46. öszödiböszme 2011. április 30. 22:14
  „Igazad van machers. De a csetnekypajti egyet elárulhatna. Mit szólt az állatorvosa kövérelvtárs bajszához?”
 • 45. machers 2011. április 30. 22:01
  „44. öszödiböszme 2011.04.30. 21:59
  Nyugi! Ne idegeskedj! Nem ér annyit.”
 • 44. öszödiböszme 2011. április 30. 21:59
  „34. Csetneky 2011.04.30. 15:59
  Ha igazak a vádak, akkor örülök neki.Mert sitkon a helye. De te elég primo egy jószág vagy!! Tipikus fityeszes ösztönlény. Mocskolódás itt névtelenül megy/féreg/. Azért mert kapsz lét a törpe sötét bőrű királyodtól, ne játszd túl a szerepedet, mert nem állj jól. Vered itt magad a semmire. Nézz körül szűk pátriádban, és utána oszd az igét. Mennyien tapsikolnak a fityesznek?”
 • 43. machers 2011. április 30. 21:57
  „6. jat01 2011.04.29. 23:04
  Hidd el tudja! Azért mondta:
  "Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek"
  Egy cikket nem csak olvasni, hanem értelmezni is kell.
  Csak objektíven!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa üzent a ballagóknak

"Az egyéni boldogulás csak közösségben, a társadalom keretei között lehetséges, míg a közösséget csak az egyén lelki és fizikai gyarapodása emeli fel." Tovább olvasom