Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fokozott tb-ellenőrzésre számíthatnak a cégek

A jelenleginél több és célzottabb nyugdíj-biztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól.
Nyilvánosságra hozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a jövő évi ellenőrzési tervét, amely szerint a fő feladat a nyugdíjak megállapításához szükséges adatok begyűjtése a renitens vállalkozásoktól, a reklamáló biztosítottakra is odafigyelnek - írta a Napi Gazdaság.

A lap pénteki számában azt írta, hogy a jelenleginél több és célzottabb nyugdíj-biztosítási ellenőrzésekre készülhetnek a vállalkozások jövő januártól, ugyanis az akkor életbe lépő nyugdíjtörvény-módosítások szerint az ONYF minden egyes biztosított vagy volt biztosított nyugdíjjogosultságát ellenőrizendő, külön vizsgálatot indíthat. Ezek az adategyeztető vizsgálatok lesznek a 2013-as ellenőrzések középpontjában.

A törvény előírja, hogy az ONYF az 1954. december 31-ét követően született biztosítottakkal folyamatosan vegye fel a kapcsolatot - korosztályról korosztályra haladva -, így válna, ha nem is naprakésszé, de aktuálissá az ONYF adatbázisa. Az adatbázis frissítése évekig tart, első körben, 2015-ig, az 1955-1959 között született, 2015-től pedig az 1960-65 között született biztosítottak adategyeztetése lesz.

Az ellenőrzési tervből sejthető, hogy a nyugdíjbiztosítónál arra számítanak, jó tízezer biztosított esetében külön vizsgálatokat kell folytatni. Azon cégek számíthatnak ellenőrzésre, amelyek 2010 előtt nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Ugyanakkor a biztosítottakra is figyelni fognak, az adategyeztetések során "fokozott gondossággal kell eljárni, mivel a (nyugdíj-megállapításhoz) szükséges adatok utólagos beszerzése, rekonstruálása során a csalás és visszaélés kockázata jelentősen növekedhet" - olvasható az ellenőrzési tervben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az áradás a magyarországi folyókon

A Rába kedd éjjel Körmendnél tetőzött, de már csak elsőfokú készültség van érvényben a folyón. Tovább olvasom