Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Érvénybe léptek a szigorúbb dohányzási szabályok: Már bírságolnak!

Lejárt a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő.
Lejárt a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már ma több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos korábban az MTI-nek elmondta: a türelmi idő alatt a szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták.

Mint kiemelte: ahol a türelmi időszak ellenőrzéseikor, esetleg többszöri panaszbejelentés nyomán azt tapasztalták, hogy nem tartják be a jogszabályban foglaltakat, és emiatt határozatot is kellett hozniuk, oda április első napjaiban, sőt több helyre már április elsején kimennek ellenőrizni az ÁNTSZ munkatársai. Ha ekkor ismét azt tapasztalják, hogy nem tartják be a szabályt, a hatóság munkatársai egészségvédelmi bírságot szabhatnak ki.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűntek a vasúti dohányzókocsik. Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. samsungi 2012. április 03. 07:13
  „Nem ez a kérdés. A dohányos dohányozni fog. A különbség az, hogy a pofátlanja nem füstöl a másik orra alá.
  Ha nem tudnak az emberek maguktól figyelni nemdohányos embertársaikra, akkor bizony félre kell tenni a liberális fszkodást, és meg kell mondani, mit tehetnek, és mit nem.
  Köszönjétek a tahóknak!”
 • 52. Mankapunka 2012. április 02. 12:38
  „Szerintem meg büntessék meg a madarakat is,hogy miért piszkítanak oda a vendéglő kerti asztalára.”
 • 51. mir 2012. április 02. 10:20
  „xverax

  miattam :) Különben hol is írtam ,hogy bunkó primitívek? Csak a szagra panaszkodtam.”
 • 50. Madarász 2012. április 02. 10:19
  „Nagyon helyes! Bírságolják csak meg a tiltott helyen dohányzókat, sőt, a csikket szanaszét dobálókat is!”
 • 49. irmabecsigyorsag@gmail.com 2012. április 02. 10:16
  „Ez az intézkedés nagyon helyén való, ugyanis egyes emberek csak a saját szenvedélyüknek éltek, egyáltalán nem érezték feszélyezve magukat, ha a buszra váró tömegben füstölögtek és egyáltalán nem zavarta, hogy én, aki mellette állok, az arcomba fújja a büdös füstöt. Dohányozni is lehet kulturáltan, csak figyelembe kellene venni, hogy vannak nem dohányzók is, akiket nagyon zavar a cigaretta füst. Optimistán múlt időt használtam, remélve, hogy a büntető eljárás rá fogja kényszeríteni a dohányzókat a rendelet betartására.”
 • 48. irmabecsigyorsag@gmail.com 2012. április 02. 10:05
  „Ez az intézkedés nagyon helyén való, ugyanis egyes emberek csak a saját szenvedélyüknek éltek, egyáltalán nem érezték feszélyezve magukat, ha a buszra váró tömegben füstölögtek és egyáltalán nem zavarta, hogy én, aki mellette állok, az arcomba fújja a büdös füstöt. Dohányozni is lehet kulturáltan, csak figyelembe kellene venni, hogy vannak nem dohányzók is, akiket nagyon zavar a cigaretta füst. Optimistán múlt időt használtam, remélve, hogy a büntető eljárás rá fogja kényszeríteni a dohányzókat a rendelet betartására.”
 • 47. xverax 2012. április 02. 09:57
  „mir
  pedig a 38 as hozzászólásban a ruhán van a hangsúly, el kell
  olvasni. tuti nem azért lett bagószagú mert az összes bagós
  ráfújta a füstöt (mert bunkó primitívek), hanem azért mert
  lehetett dohányozni a szórakozóhelyen. azt hiszem leszokom a cigiről
  és rászokok a piára...akkor májrákos leszek és fizethetitek a
  gyógykezelésemet:D”
 • 46. ATX 2012. április 02. 09:11
  „44: A francba...”
 • 45. mir 2012. április 02. 09:11
  „xverax

  Nem a ruhán van a hangsúly hanem azzal, nagy ívbe tettek rá, hogy van aki nem bagózik. Ne most engem sem érdekel, hogy ki lettek vágva. Különben meg le is lehet szokni a bagóról és akkor nem kell morogni a rendelet miatt. Ha már demagóg akarok lenni :)”
 • 44. 290571 2012. április 02. 09:09
  „43!
  Ezután még több lesz!!”
 • 43. ATX 2012. április 02. 08:58
  „Nekem egyébként a legfőbb bajom a dohányosokkal, nem az, hogy cigiznek, hiszen az mindenkinek a saját szuverén döntése (volt eddig...). Hanem az a bajom velük, hogy a csikkeket úton-útfélen eldobálják, utcán, parkban, erdőben,kocsból és házablakból egyaránt. Ez gusztustalan. Nyugaton tizedennyi eldobott csikket látni. Valszeg azt sem az ottaniak dobják el, hanem a keletebbről érkezők. Szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy az "eldobott csikkek országa" vagyunk!”
 • 42. ATX 2012. április 02. 08:55
  „Németországi vasútállomásokon és reptereken is gyakori látvány egy átlátszó (plexi) falú helyiség, amelynek a tetején hatalmas füstelvezető nyílás van. Ez az egy "szoba" van kijelölve a dohányosok céljára, akik, mint valami állatkerti ketrecben, bőszen füstölnek benne. A nemdohányzó többség meg sajnálkozó pillantásokat vetve a plexihelyiségre - mennek el mellette. Kicsit olyan a feeling, mintha egy állatkerti sétaút lenne. Kinti dohányzó ismerősöm mesélte, hogy nagyon megalázó a dolog, de ő sem tud mit tenni ha utazik, kénytelen bemenni a füstszobába, mert a nikotin nagy úr...”
 • 41. xverax 2012. április 02. 08:51
  „34.: Ha nálunk a dohányosok nem ilyen bunkó, senkivel nem törődő primitív népség lenne....
  Ez nem a dohányosokat minősíti, ez a Te bizonyítványod. Nem vagyok primitív sem bunkó.
  36.: ez elég korrekt hozzátéve a a példát a hegymászó bácsiról, kinek lefagyott a lába
  és kapott újat mert még mászni akar.
  38.: mir: hát most már akkor sosem mosod a ruháid mert nem lesz bagószagú? ez a legnagyobb boldogságod
  hogy spórolsz a mosással? az emberek többsége rendszeresen mos, és nem a bagószag miatt.
  és végül
  39.: a majd ha az szerinted is nem biztos, nem minden dohányos tüdőrákban hal meg egyébként
  és nem minden dohányost műtenek érszűkülettel. igazad van, van rá példa.”
 • 40. Tündenéne 2012. április 02. 08:40
  „36. révfaluiszúnyog 2012.04.02. 07:56

  Ezt a demagóg dumát!”
 • 39. giotto73 2012. április 02. 08:17
  „A dohányosokat NEM KELL SAJNÁLNI! Az eleve ostoba aki saját magát és másokat is szennyez a cigivel. Majd ha leamputálják a lábát vagy érszűkülettel műtik, vagy tüdőrákot diagnosztizálnak akkor jön rá, hogy kár volt bagózni!
  Sajnos mindre van példa a környezetemben.”
 • 38. mir 2012. április 02. 08:04
  „Ezzel az intézkedéssel nagyon is egyet tudok érteni. Rühelltem, hogy bárhová mentem csak mert egy kicsit ki akartam kapcsolódni a hétvégén úgy mentem haza hogy, az összes ruhát lehetett kimosni utána olyan rohadt bagószaga volt mert a bagósok le..ák, hogy én nem cigizem hát most én sz... le, hogy ki kell menniük az utcára :)”
 • 37. Alina01 2012. április 02. 08:03
  „35.NYUSZ: Legalább ebben jobbak vagyunk Ausztriánál és Németországnál!!!”
 • 36. révfaluiszúnyog 2012. április 02. 07:56
  „Végre ismét európaibbak lettünk! Kemény tiltás a népesség több mint egyharmadának! Megtiltották minden közforgalmú helyen a dohányzást. Két, részben összetartozó kultúrátválasztotttak szét: nincs több szivar az ebéd után, nincs több cigi a fröccs mellé a talponállóban.
  Mert nem elég az elkülönítés, száműzni kell őket. Mert most éppen ők a társadalom ellenségei. Zavarnak másokat, tönkreteszik magukat és még azt is elvárják, hogy az egészséges hamburgerfalók, chipsrágcsálók és energiaitalt szopogatók egészségügyi hozzájárulásából gyógyítsák őket. Hallatlan!
  Megérkeztünk egy igazi képtelenséghez, ami várható volt, hiszen nálunk óriási kultúrája van a seggnyalásnak. Most a brüsszeli a legbüdösebb, így azt szeretjük.
  Sorolják az indokokat. Tudjuk már, akit az utcán megcsap a dohányfüst, már az is ún. "passzív dohányossá" válik. Ennek veszélyességét óriásira növelik, éppúgy, mint minden népbutító divatkampányban. Ez nagyjából az egyik fő indok. A másik a dohányos védelme, és a gyógyításának költségessége. És található még számtalan érv, főleg a fórumozó okostojások által megfogalmazva.
  Ami az első érvet illeti: természetesen az elkülönített helyiségekkel (amit lehet szigorúbban venni), vagy a jó elszívással, légcserével a probléma megoldható lenne. De a füstmentes sovinisztáknak ez nem elég, mert ők totális győzelmet akarnak.
  Ami a második érvet illeti, az annyira égbekiáltóan hazug, hogy sokan gondolkozás nélkül elfogadják. Hazug, mert csak ezzel az egészségkárosítással foglalkozik, a töméntelen mással nem. Különösen nem foglalkozik azokkal, amit álságosan nem tekint annak. Pl. azt a rengeteg élelmiszer-szemetet, amit egy felvágottas pulton, vagy egy italsoron láthat az ember. Nem foglalkoznak vele, mert abban "engedélyezett" adalékok, színezékek, aromák, meg ki tudja, mi minden van. Hogy miért engedélyezett, s hogyan lesz engedélyezett, az egy hosszú történet lenne. De nem foglalkoznak sem a mikrohulllámú sütővel, sem az elektromos áram (transzformátorok, vezetékek), se a mobilozás hatásaival. És sorolni lehetne.... A harcos füstmentes retteg, amikor futás közben a kocsmaablak előtt elszaladva, megcsapja a kiáramló füst. Retteg a passzív dohányzástól. És fut a világváros belvárosában, mert ma éppen nincs szmogriadó.
  Ami az egészségügyi költségeket illeti, sok mindent én sem szeretnék fizetni. Például egyetlen élsportoló baleseti kezelését sem. Különösen nem az egyetemi tanárok jövedelmének sokszorosát megkereső futballistákét. De nem szeretném a szívinfarktust túlélt rohanó vállalkozó lábadozását sem finanszírozni. Miért nem ment el portásnak, az nyugis lett volna.
  De képtelen világunkban mindig egy valami van kipécézve, majd elpusztítva. És mindig olyan "toleránsok" által, akik amúgy semennyire sem toleránsak. Mert ugye az természetes, hogy a borozóban, ahol a nagy többség dohányozna, azt meg kell tiltani, mert olyan is bemehet oda, aki ezt nem szereti. Mert őt avarja. Hogy benn iddogáló, füstölgő népet mi zavarja, az nem érdekes. Mint ahogy az sem érdekes, hány ember halt bele, ment tönkre mentálisan, egészségileg abban a folyamatban, melynek során Magyarország eladta szinte teljes állami vagyonát, miközben az államadóssága legalább hatszorosára nőtt. Nyilván a fröccsöző füstölgőknek ehhez semmi köze. Esetleg kárvallottak, ami a füstmentes aktivistát nem érdekli. Majd ő megmondja, füst helyett welness kell. A nagy dolgok mellékesek. A lényeg, a kávézó különtermében se lehessen elszívni egy cigit egy kávéhoz, a kocsmában a fröccshöz.
  Mert ők védik az egészséget. És isszák a kólát.
  Menjenek ki a kocsmából (vendéglőből) az utcára, hangzik a verdikt. Már ameddig az utcán engedik a szmogot szennyezni dohányfüsttel. Az, hogy ez milyen megalázó és röhejes, azt nem értik a toleráns, füstellenes soviniszták. Hogy miért röhejes? Olaszországban láttam egy kisebb tömeget. Átfúrtam magam, s bementem a vendéglőbe. Páran ücsörögtek benn, de nem volt szabad asztal. Mert szinte az összes vendég az utcán cigizett. Egyébként fagy volt. Nem értik, ezzel a fáradtsággal azt is lehetne mondani egy kocsmában, ahol ők vannak kisebbségben, menjenek ki levegőt venni.
  Nem, nem mondunk ilyet. De a problémára, ott, ahol valóban létezik, más megoldást kellett volna találni. Lehet, mert van.
  Nem kellene tűrni birkaként semmilyen szabadság elvételét, az utcára terelést.”
 • 35. nyusz 2012. április 02. 07:34
  „Nézze meg mindenki,hogy Ausztriában,Németországban, mindenhol lehet dohányozni,Ök megoldották hogy külön választották a dohányosokat a nem dohányosoktol. Munkahalyeken is megvan oldva különhelység a dohányosoknak.. S érdekes ott nem eszik egymást az emberek,mint itthon..Nem ilyen eszementek mint a magyarok. Ök nem tesziktönkre a vendélátást,meg az embertársaikat”
 • 34. Lobbo71 2012. április 02. 06:58
  „26. Adyvárosinak nagyon igaza van. Ha nálunk a dohányosok nem ilyen bunkó, senkivel nem törődő primitív népség lenne, akkor nem lett volna szükség ilyen szigorú szabályozásra. De amíg neki áll feljebb ha megkéred, hogy ne fújja rád a füstöt, addig megérdemlik ezt a szabályozást.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnaptól több mint ezer gyógyszer olcsóbb, több száz drágább lesz

Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért viszont többet kell fizetni mától.
Tovább olvasom