Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Aranyászó vadászpuskaműves

Szigetköz, Leányfalu - Az aranyászás nehéz mesterség: míg a XVIII–XIX. században több szigetközi családot is eltartott, addig mára egyre kevesebben űzik. A leányfalui Ambrus Gábor hobbiszinten foglalkozik aranymosással: megélni belőle nem lehet, de kiváló időtöltés. A mesterség rejtelmeivel a halászi fesztivál keretében ismerkedhettek az érdeklődők.
Az aranyat mindig misztikum övezte, az emberiséget több mint hatezer éve foglalkoztatja a sárga nemesfém. Becslések szerint a történelem előtti időktől napjainkig mindössze annyi aranyat termeltünk ki, amennyi egy körülbelül 27 méter átmérőjű gömböt töltene meg. Kitermelésére az évszázadok folyamán különféle technikákat alkalmaztak. Magyarországon az aranyászás a legősibb mesterségek közé tartozik. A Szigetközben – elsősorban Ásványrárón – több családot is eltartott a mosás során kinyert anyag. Meggazdagodni ebből a mesterségből akkor sem lehetett, elsősorban a kereskedők jártak jól.

Húsz éve hobbiszinten foglalkozik az aranymosással Ambrus Gábor, aki vadászpuskaművesként éli mindennapjait
Húsz éve hobbiszinten foglalkozik az aranymosással Ambrus Gábor, aki vadászpuskaművesként éli mindennapjait


– Húsz éve hobbiszinten foglalkozom az aranymosással – magyarázza a leányfalui Ambrus Gábor, aki vadászpuskaművesként éli mindennapjait. Hétvégéken, fesztiválokon jut inkább idő a különleges időtöltésre, amit hazánkban körülbelül egytucatnyian gyakorolnak. Talán ez is jelzi, hogy nem is annyira jövedelmező, mint ahogy első hallásra-látásra gondolnánk. Például egy köbméternyi aranyfövenyből körülbelül 0,3–0,5 gramm aranyport lehet kinyerni.

Az aranyföveny Ácsról származik, az Öreg-Duna mederből. A bősi erőmű megépítése óta a Mosoni-Dunában szinte teljesen megszűnt az utánpótlás, a meder erősen eliszaposodott.
A folyami aranymosás bonyolult folyamat: elsősorban egy mosópad szükséges hozzá. Az enyhén lejtő asztallapon durva posztóból (melyre a legalkalmasabb az orosz katonai ruha) vágott csíkokat helyeznek el, a bolyhokon akadnak fel az aranyszemcsék, a föveny átmosása egyszerűbb szivattyúzással (van, aki maga öntögeti rá a vizet). Az egy-két napos munka során kinyert anyagra azonban még igencsak komplikált kémiai folyamat vár: higannyal keverik, sűrű szövésű vászonba (a szakirodalom szerint nagy szarvasbőr zacskóba) töltik, kipréselik. A higany keresztülmegy a bőr pórusain, s az arany ott marad a zacskó fenekén.

Az aranyászás legszebb része a Duna mellett a mosás. Jó látni, ahogy napsütéskor megcsillannak az aranyszemek – árulta el az aranymosó.
Az aranymosás állami monopólium alá tartozik. Az előzetes engedélyt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adhatja meg, de a területileg illetékes polgármesteri hivataltól kell kérni az aranymosásra az engedélyt. A „kitermelt aranyat" viszont vételre fel kell ajánlani az utolsó technológiai folyamatot követő 8 napon belül a MNB-nek, melyet a Magyar Nemesfém Vizsgáló és Hitelesítő Intézet előzetesen bevizsgált.
.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

61 ezer turistát vonzott a megye

Nyugat-Dunántúl - Sokkal jobban fejlődött a megyei turizmus, mint a régiós az év első öt hónapjában.… Tovább olvasom