Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A szaktárca szerint hatékony a kvótabevételek felhasználása

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter szerint átlátható és hatékony a kvótabevételek felhasználása.
A Lehet Más a Politika (LMP) párt viszont úgy véli, Magyarországon eltűnnek a klímavédelem pénzei. Az LMP szombaton a Környezetvédelmi Minisztérium előtt rendezett demonstráción hívta fel a figyelmet a december 7-én kezdődő koppenhágai nemzetközi klímavédelmi tanácskozás fontosságára. Az erről kiadott közleményükben arra is felhívják a figyelmet, hogy a klímavédelmi szabályozás hazai végrehajtásával komoly bajok vannak. Úgy fogalmaznak: "a 2008-ban a kiotói egyezmény kvótakereskedelmi rendszerében eladott széndioxid kibocsátási jogból összesen közel 36 milliárd forint bevétele volt az országnak.

A pénz azonban jórészt eltűnt a magyar költségvetésben." ... "A bevétel egy részét pedig egyszerűen elhallgatták a közvélemény előtt." Az LMP szerint mindez aláásta az ország szavahihetőségét és tárgyalási pozícióit, így például Japán Magyarország helyett Csehországtól vásárolt mintegy 110 milliárd forint értékű kibocsátási jogot. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szombati közleményében hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a zöldtárca nemzeti ügynek tekinti.

A közlemény idézi Szabó Imre minisztert, aki szerint "a zöldtárca elkötelezett a hatékony klímavédelem mellett és kiemelt nemzeti érdeknek tekinti azt, amit veszélyeztet a körülötte kialakult politikai hecc kampány." A tárcavezető kiemeli, hogy a kvótakereskedelem a jogszabályoknak megfelelően zajlik: Magyarország 2007-től kezdődően részletesen szabályozta a kiotói kvótakereskedelemben való részvételt és az ebből származó bevételek klímavédelmi felhasználását. Emlékeztet, hogy 2009 közepén önálló klímapolitikai szakállamtitkárság is felállt többek között e projektek koordinálására.

"Hazánknak a kvótavagyonát 2012-ig kell értékesítenie, eddig már több mint 36 milliárd forint bevételt sikerült elérni a nehéz piaci körülmények ellenére. Magyarországnak az az érdeke, hogy egy jól működő, kipróbált és valódi kibocsátás-csökkentést eredményező Zöld Beruházási Rendszerrel a háta mögött továbbra is jó áron értékesítse a kvótáit. Nem cél tehát a minél sietősebb eladás bármilyen áron, és értelmetlen elmaradt bevételekről beszélni" - hangsúlyozta a miniszter.

A közlemény arra is kitér, hogy a kvótabevételek elkülönített költségvetési soron teljes egészében rendelkezésre állnak, és azokat a törvény értelmében a zöldtárca maradéktalanul - tehát zárolás nélkül, akár már az idén - kizárólag klímavédelmi célokra fordíthatja. A keret felülről nyitott, tehát az új bevételeket is kizárólag klímavédelmi célra lehet és kell is fordítani. A tárca meggyőződése, hogy az általa elindított Zöld Beruházási Rendszer és a Klímabarát Otthon Program egy megfelelően működő, hatékony klímavédelmi eszköz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kishajó égett Budapesten

Az elsődleges információk alapján elképzelhető, hogy szándékosan gyújtották fel azt a kishajót,… Tovább olvasom