Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A felfüggesztett bank miatt fizetésképtelen lett az önkormányzat

Tiszatenyő önkormányzata gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet működésének felfüggesztése miatt, miután ez a pénzintézet a több mint 1600 lelket számláló település számlavezetője. A faluban azonban nem állt meg élet, mert néhány beszállító továbbra is vállalta a legfontosabb egységek ellátását - közölte Kazinczi István (Fidesz) polgármester szerdán az MTI-vel.
Tájékoztatása szerint az elmúlt hét végén 180 közmunkás és 20 hivatali dolgozó pénzének utalására adtak megbízást a takarékszövetkezetnek az önkormányzat számlájáról, de az emberek már nem jutottak hozzá a várt összeghez. "Bent ragadt" a pénzintézetnél az a 16 millió forint, amit a Belügyminisztériumtól forráskiegészítésül kaptak, és különböző számlákat egyenlítettek volna ki belőle.

Emellett Tiszatenyő látja el az egyik térségben folyó ivóvízminőség-fejlesztő projektben a pénzügyi gesztor szerepét, és több tízmillió forintot terveztek átutalni a fejlesztést irányító társuláshoz - tette hozzá.

Kazinczi István kitért arra, hogy a korábbi jó kapcsolat alapján a beszállítók megértik az önkormányzat hirtelen jött fizetési nehézségeit, így a későbbi fizetés mellett is vállalták a 1000 adagos közkonyha élelmiszerrel való ellátását, az állattenyésztő telepre a takarmány biztosítását, és helyi tüzépes is biztosítja a téli tüzelőanyagot a rászorulóknak.

Mindeközben segítséget kérő levelet írt a térség országgyűlési képviselőjének, a megyei kormánymegbízottnak, a megyei önkormányzat elnökének, a belügyi tárcának - mondta Kazinczi István, megjegyezve: központi engedély nélkül hitelt sem vehetnek fel.

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt héten pénteken közölte, hogy visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet. A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

A jegybank közölte azt is: a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből.

A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Online szolgáltatások a Magyar Postánál

A küldeményőrzés, az ismételt kézbesítés, az időpontfoglalás és az utánküldés megrendelhető online. Tovább olvasom