Zöld

2015.10.21. 22:17

Merjük kimondani: Magyarországnak nincs szüksége újabb atomerőműre Pakson!

Fórumot szervezett az LMP pártalapítványa a győri Széchenyi Egyetemen a tervezett paksi bővítésről. Az előadók névsorát látva bizakodva ültem be a diákokkal színültig megtelt terembe, hogy ész érveket hallhatunk arról: igenis van Magyarországnak energetikai jövője új atomerőmű nélkül. Sajnos csalódnom kellett.

A rendezvény konklúziói:

- Úgyis világvége lesz;

- Még a világvégéhez is elengedhetetlen a paksi bővítés nyújtotta képzelt energiabiztonság.

 

Persze lehet, sarkít a rövid összefoglaló – de nekem ez jött le. A rendezvény első előadója a korábbi zöld ombudsman Fülöp Sándor úgy tűnt, tudatosan nem foglal állást a bővítés kérdésében. Kérdőjeleket állított fel és közben gondolatokat fűzött egymásba. Sajnos az egymásba fűződés közben folyamatosan vad táncot járó gondolatok idővel egy olyan útvesztővé váltak, amiből már az előadó maga sem találta a kiutat. A diákok diszkrét kuncogása között én, aki egyébként ismerem őt, és úgy gondoltam tudom, hogy mit akar mondani, sem értettem meg mondanivalóját.  

 

Őt követte Hetesi Zsolt, akitől sokkal többet vártam, és akinek előadását tényleg úgy lehet összefoglalni, hogy az országunk jövője 20 év múlva elképzelhetetlen szén és/vagy atomerőművek nélkül.

 

Lehet, hogy én értettem félre az előadókat, mert gyanítom a szervező  Ökopolisz azzal a szándékkal küldte őket Győrbe, hogy rámutasson a Paksi bővítés szükségtelenségére. Ha ez így van, akkor ezt a bemutatottnál jóval egyértelműbben és egyenesebben kellene megtenni. Merjük kimondani – Magyarországnak nincs szüksége újabb atomerőműre Pakson! Vegyünk példát országunk kormányosától, aki mer és tud egyértelműen kommunikálni.

 

Emlékszem, hogy mikor a kilencvenes évek közepén-végén bekerültem a zöld mozgalomba és elkezdtem energetikával foglakozni, a tudományosnak mondott konferenciákon felkent tudósaink hogyan kacarásztak lekicsinylően azokon a gondolatokon, hogy a napelemeknek van jövőjük és egyszer megfizethetővé válnak. Erre idén nyáron négy – egyébként nem elvetemült zöld beállítottságú – ismerősöm ruházott be saját napelemes rendszerbe, mindenféle pályázati támogatás nélkül, csak azért mert kiszámolta, hogy megéri és egyébként is trendi.

 

Persze jöhet a zsigerbeszéd, hogy a megújuló energiát nincs hol tárolni… Nem tudom, hogy azok, akik ezt mondják a ma világában élnek-e, vagy megrekedtek 15-20 évvel ezelőtt. Csak a saját közösségi oldalunkon (https://www.facebook.com/KlimaveddVelem) az elmúlt egy évben legalább egy tucat olyan hírt osztottunk meg, melyek ígéretes fejlesztésekről számolnak be. Szilárd meggyőződésem, hogy ahogy 15-20 évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy valaha is megfizethetőek lesznek a napelemes rendszerek, úgy akár egy szűk évtizeden belül háztartási szinten is realitás lesz a nappal megtermelt elektromos energia tárolása. Sajnos egyébként az energiatárolás újszerű és minden másnál rohamosabban fejlődő lehetőségeiről egy szó sem hangzott el a győri egyetemen megrendezett fórumon.

 

És egyébként hiszem, hogy lesz jövőnk, mert képesek vagyunk a változásra: magunkban és közösségünkben egyaránt.  

 

Lajtmann Csaba

Győr, 2015. október 21.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!