Zabhegyező Olvas

2015.09.01. 12:23

Cheryl Strayed: Vadon

Hogyan lehet írni 3-400 oldalt a gyaloglásról szórakoztatóan?


Szerző: Cheryl Strayed
Cím: Vadon
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 400

Hullan Zsuzsa Bakancskoptató című könyvén kívül én nem olvastam útiregényt, de azért a kötetért nagyon odavoltam. Még mielőtt felkapottá vált volna a filmes borítós Vadon, már szemezgettem a történettel, de a sok könyv közül sosem esett rá a választásom. Eddig. Ezek a személyes tapaszt-alatokon alapuló beszámolók a gyalogos túrákról, utakról önmagunkhoz, engem abszolút lenyűgöznek. Becsülettel megvártam, míg a film is a boltokba kerül, s a félhomályos kisszobámban megismerkedtem Cheryl Strayed történetével, majd a mozit is, Reese Witherspoon főszereplésé-vel. Most már határozottam tudom, hogy ha ebben a témában kell könyvet/filmet ajánlanom, akkor a Vadont fogom javasolni.

Hogyan lehet írni 3-400 oldalt a “gyaloglásról” szórakoztatóan? Hát így, kérem szépen! És, hogy miről szól pontosan ez a történet? „A Vadon - mondja Witherspoon - rengeteg olyan dologról szól, ami megérinti az embereket. Az életről, a szerelemről, a veszteségről és a családról. Egy nőről, aki teljesen összetört, de megtalálja a módját, hogyan segítsen önmagán.”  Ez a 94 napos gyaloglás a Pacifikus Túraösvényen rendbeszedi Cheryl gondolatait, ő pedig megemészti a vele történt szörnyűségeket.


A könyv kellőképpen olvasmányos, épp annyira pörgős, hogy ne akarjuk hosszú időre letenni, viszont érdemes lassan, megfontoltan olvasni, s a részletekben elmerülni, majd megpihenni. Cheryl hatalmas létigazságokat fogalmaz meg úgy, hogy még véletlenül se érezzük mondanivalóját egy nagy rakás közhelynek. Gyakran lapoztam vissza az olvasás közben megjelölt részekhez, s teszem ezt ma is, amikor már rég mögöttem van a Vadon, mert ezek a gondolatok megnyugtatóak és bájosak. Érdemes egy ilyen csupaszív és esendő nő történetével mindenkinek megismerkedni, aki valaha is elgondolkodott egy El Camino-túrán vagy bármilyen hasonló “úton önmagához”.

Ami a filmadaptációt illeti, az igen közel jár a könyv történetéhez. Ugyanazt a hangulatot adja vissza, a legfontosabb poénok, részletek megjelennek a vásznon, mondhatnám, Witherspoon játéka tökéletes tükörképe a csámborgó Cherylnek. (Bár helyenként sokkal meggyőzőbb szenve-dést vártam volna a meggyötört gyalogló arcára.) „Alapvető fontosságú volt számunkra, hogy meg-tartsuk Cheryl világának őszinteségét, tisztaságát - mondja Bruna Papandrea producer - A könyv méltán volt népszerű, témája mindenkit megszólít. A csonka család nyomora, egy közeli hozzátartozó elvesztése, vagy más nehézségekkel folytatott küzdelem, ez mind olyan probléma, amitől senki nem menekül. Cheryl felmutat egy lehetőséget a folytatáshoz, s mi el szerettük volna mesélni történetét.” Sikerült. Méghozzá hatásosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!