webfejlesztő szemmel

2012.08.27. 21:35

A Google kihúzta a talajt honlapok alól

Az eddig jól működő és ingyenesen használható időjárás-előrejelző Google adatforrás megszűnése számtalan honlap leállását okozta.

A Google számtalan nagyon jó szolgáltatásának egyik legfőbb előnye az ingyenes használat. Ez lehetővé teszi ugyanis, hogy magánszemélyek, kis- és nagyvállalatok, civil szervezetek fizetés nélkül vegyék igénybe sokszáz és sokezer fejlesztő munkáját.

Kínálatukban megtalálható honlap-statisztikai szoftver, honlapelemző eszköz, tartalomfigyelő szoftver, stb.stb. 

ingyenesen használható és nagyon jól működő időjárási adatokat szolgáltató programjukat rendkívül sokan építették be honlapjaikba. A szoftver aktuális időjárást, 3 napos előrejelzést biztosított meglepően pontos eredménnyel.

A felhasználók között legtöbb esetben önkormányzatok, különböző turisztikai- és rendezvényportálok szerepelnek, de a versenyszférában is lehet vele találkozni. Gyors, reklámmentes, ingyenes szolgáltatás, nagy pontossággal. Ennél többre senki sem vágyhat, amikor időjárásra kíváncsi, illetve időjárás-előrejelző szoftvert kíván beépíteni.

Ám egyszer csak, mint derült égből a villámcsapás - hogy a témától se térjünk el :) - a Google előrejelzés nélkül megszüntette az adatok elérhetőségét. Honlapok százai váltak elérhetetlenné, mert a beépített időjárás-lekérdező modulok működése leállt, magukkal rántva a weboldalakat is. Ugyanis olyan hibát okozott az adatok hiánya, ami lehetetlenné tette a honlapok kiszolgálását.

A hétvégén megrendezésre kerülő, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál oldala is leállt a Google modul megszűnése miatt. Pedig a rendezvényre minden évben óriási az érdeklődés.

A hétvégén megrendezésre kerülő, Nemzetközi Tiszai Halfesztivál oldala is leállt a Google modul megszűnése miatt. Pedig a rendezvényre minden évben óriási az érdeklődés.

Ahol időben riasztották és elérhető volt a honlap-fejlesztő, ott hamar korrigálásra kerültek a hbák, de számtalan honlap vált elérhetetlenné.

Mi ebből a tanulság, mire gondolhatunk?

 

1. Ami általában elmondható arról, ha valami ingyen van: "ne várj tőle semmit!", "olyan is!", stb.
De ki gondol erre, amikor adott esetben évek óta használja nagy biztonsággal, több tucat honlapot rábízva, hogy egyszer csak figyelmeztetés nélkül megszűnik?!
Elvárások ide vagy oda, talán mégis jó lett volna értesíteni a felhasználókat, hogy számítsanak rá, hogy összeomolhatnak honlapjaik a kérdéses modul használata miatt.

2. Akkor most vajon bármelyik pillanatban úgy dönthet a Google, hogy nem lesz többé pl. Google Anaytics statisztikai szoftver, ami siznte standarddá vált a honlap-üzemeltetők körében? 
Ez kizárt, rávágná minden szakmabeli. Na de ezek után? Miért ne?

3. Lehet, hogy 1 nap múlva, 1 hét múlva visszaáll az eredeti működés? Lehet, de addigra a honlapkészítők valószínűleg már találnak más megoldást (, amiből valószínűleg kihagyják a Google-t.)

4. Lehet, hogy rövid idő múlva ismét elérhető lesz a szolgáltatás, de pénzért. Ez talán a legvalószínűtlenebb. Több szolgáltatónál is érhetők el időjárásjelző modulok ingyenesen. Még, a némi önreklámot is kérnek cserébe, valószínűleg a honlap-tulajdonosok nem fognak azért fizetni, hogy egy jól működő, reklámmentes időjárás-előrejelző dobozka legyen a honlapjukon.

5. A programozó gondoljon arra, hogy valami teljesen más adatot szolgáltat a Google, mint amit korábban... Talán ezzel elkerülhető lett volna honlapok összeomlása. És igen, ez már a programozók felelőssége (lett volna). Ezek után méltán lehetnek bizalmatlanok a Google ingyenes szolgáltatásai iránt.

+1 Örüljünk annak, hogy eddig ingyen volt, jól működött és pontos adatokat szolgáltatott. :) Alternatívát pedig lehetőség szerint mielőbb találjunk rá vagy a fentihez hasonló hibaüzenet esetén értesítsük a honlap-fejlesztőt.

 

További szép napot kívánok!

Fekete Attila
Web-fejlesztő mérnök
Feki Webstudio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!