Web 3.0

2016.08.11. 16:09

Így indítsunk weboldalt! -1. A tárhelyválasztás

Címkék#tárhely

Szeretnél weboldalt indítani? Sorozatunkban lépésről-lépésre átvesszük a legfontosabb tennivalókat. az első lecke a tárhelyválasztásról szól.

Ha weboldalt akarunk indítani három dologra lesz szükségünk:

-          magára a weboldalra, teljes tartalmával együtt

-          egy domainnévre (pl.kisalfold.hu), amin keresztül oldalunk elérhető

-          és egy tárhelyre, ahol weboldalunk adatai, és fájljai tárolódnak

A sikeres weboldalhoz ennél többre lesz szükség, de ez a sorozat először csak az alapokat veszi sorra. A fenti három tehát nélkülözhetetlen, a mostani leckében a tárhellyel kezdjük. Vágjunk is bele!

Legyen szó hobbioldalról, vagy komoly céges weboldalról egy bizonyos: a weboldal tartalmát valahol tárolni kell.

A weboldalak adati leegyszerűsítve kétféle módon kerülnek tárolásra. az egyik a fájlok. Ezek ugyan olyan adatállományok, mint egy közönséges doc file. A legegyszerűbb weboldalak esetében ennyi elegendő is. Ezeket nevezzük statikus weboldalaknak. A legtöbb mai weboldal azonban dinamikus, aminek lényege, hogy a fájlokhoz csatlakozik egy adatbázis is. A fájlok a weboldal keretét adják meg, míg az adatbázis a weboldal tartalmát tárolja.

Ennek óriási előnye, hogy a forma a későbbiekben tetszőlegesen cserélhető, hiszen a tartalom elválasztódik a megjelenítéstől.

Ezzel el is jutottunk a tárhelyekig.

Ha weboldalunknak tárhelyet akarunk választani, akkor az első feladat annak eldöntése, hogy statikus, vagy dinamikus weboldalt szeretnénk-e. Ha dinamikus, és ez erősen ajánlott, akkor olyan tárhelyre van szükségünk, ami rendelkezik adatbázissal is. Ez leggyakrabban MySQL adatbázist jelent. Szerencsére, ha weboldalunkat mással készítettjük, akkor ehhez nem kell értenünk, elég ha annyit tudunk, erre is szükség lesz a weboldal üzemeltetéséhez.

Tehát, amikor tárhelyet választunk az első feladat, annak ellenőrzése van-e hozzá adatbázis vagy nem.

A következő kérdés, hogy mekkora tárhelyet válasszunk?

Ha egyszerű bemutatkozó weboldalról van szó, de még kisebb webáruházak esetén is elegendő az 1 GB-os tárhely, sőt egy kisebb oldalnak akár 500 MB-os tárhelyen is elegendő. ennél kisebbet már nem érdemes választani, mert a weboldal képei sok helyet igényelhetnek. Igen ritka esetben ennél kisebb tárhely is elegendő lehet.

Egy vagy több weboldal?

Ha azt tervezzük, hogy később újabb weboldalakat indítunk, érdemes arra is odafigyelni, hogy a tárhelycsomag vajon hány domain elhelyezését teszi lehetővé. Vannak olyan tárhelyszolgáltatók ugyanis, akik csak egy, de vannak, akik végtelen mennyiségű domain elhelyezését engedélyezik, a tárhelykapacitáson belül.

Egyedi szerver, vagy osztott szerver esetleg VPS?

Ne ijedjünk meg a különleges szavaktól! A weboldalunk adatait és fájljait ugyan olyan számítógépen tárolják, mint az otthoni számítógépünk (csak azoknál kicsit erősebb). Ezt nevezzük szervernek. Lehetőség van, hogy weboldalunk számára külön szervert vásároljunk. Ezt nevezik dedikált szervernek. Legyünk őszinték, akik ezen cikk alapján tájékozódnak a tárhelyválasztásról, azoknak nincs szükségük dedikált szerverre. ez nem olcsó mulatság.

A másik két lehetőség a virtuális szerver és az osztott tárhely. A virtuális szerver lényege, hogy egy szervergépet több részre osztanak, és ezek tulajdonképpen különálló virtuális szerverként üzemelnek. Ez már olcsóbb megoldás mint a dedikált szerver, de gyakran itt is hárulnak ránk rendszergazdai feladatok. Ezt akkor érdemes választani, ha már weboldalunk szépen növekszik és sokan látogatják. Amíg ez a pont nem jött el tökéletes megosztás lehet az osztott tárhely.

Ezek az osztott tárhelyek az ideálisak induló weboldalak számára, mert rendkívül olcsóak, már havi pár száz forintos ajánlatokat is találhatunk, és szinte minden megkapunk, amire szükségünk lehet, nem kell rendszergazdai feladatokkal bajlódnunk. Természetesen van némi hátránya. Weboldalunk biztonsága nem tökéletes, és a látogatószámnak is vannak korlátai, de ezek szinte észrevehetetlenek egy induló weboldal esetén.

Mire érdemes még odafigyelni?

Két dolog van, ami még említést érdemel. Az egyik a e-mail fiókok száma. Hasznos lehet, ha weboldalunknak saját e-mailcíme is van ez ugyanis nagyban növeli cégünk rangját. A másik pedig az adatforgalom. Itt a korlátlan adatforgalmú csomagokat keressük.

Természetesen ezen kívül számos egyéb technikai paraméter van, de egyszerű felhasználás esetén ezekre nemigen kell odafigyelni. ezek akkor fontosak, ha már weboldalunk összetett feladatokat is ellát.

Remélem ezzel a cikkel, sikerül segíteni a tájékozódást. A következő cikkben a domainválasztás témáját elemezzük majd ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!