Web 3.0

2015.09.08. 17:43

Így látja a Google a menekülthelyzetet!

Hogyan keresnek az emberek a migránshelyzetre a Google-ban? Az, amit keresünk, elárulja hogy gondolkodunk róla.


Hogyan segíthetünk?

Az egyes országokban a migránskrízis teljesen más problémát jelent, legalábbis erről tanúskodik a Google trendelemzője. Franciaországban a leggyakrabban keresett kifejezés a Google keresőjében az, hogy:„Miért van ennyi bevándorló?”, míg a második helyen a „Hogyan tudok segíteni a migránsokon?” keresés áll.

Az Egyesült Királyságban az emberek elsősorban ara keresnek rá a Google-ban, hogy miért jönnek a migránsok Európába, illetve hogy mennyien jönnek, és hogy Európa hogyan képes kezelni a válsághelyzetet.

A németországi keresők körében a leggyakrabban feltett kérdés, az hogy: „Hogyan tudok segíteni a bevándorlóknak Berlinben?” illetve, hogy: „Hol vannak bevándorlók Düsseldorfban?”

A keresésekből az is jól látszik, hogy az emberek hogyan gondolkodnak a migránshelyzetről. A Google-t használók kétharmada ugyanis a menekült szóra keres, és csak 1/3-uk használja a bevándorló, migráns szót.

Érdekes módon miközben Németországban és az Egyesült Királyságban ugrásszerűen megnőtt a menekülthelyzetre rákereső emberek száma a Google adatai alapján, addig Olaszországot és az Egyesült Államokat hidegen hagyja a kérdés, és alig növekedett az erre a témára keresők száma.

Magyarországi keresések

Magyarországon az elmúlt héten a legnépszerűbb keresések ebben a témakörben a „migránsok”, „menekültek”, „röszke”, „menekültek gyalog” kifejezések voltak, amire naponta több mint ezren kerestek rá.

Idehaza is a menekült szóra keresnek a legtöbben, ettől némileg elmarad a migráns kifejezés. Érdekes módon a bevándorló szóra elhanyagolható a keresések száma.

A menekültek témájára augusztus 20-a után kezdett növekedni az érdeklődés, és az elmúlt napokban a szeptember 5-i, pénteki napon volt a legtöbb keresés a Google szerint.

Világszerte is megnőtt az érdeklődés hazánk iránt. A Magyarországra (Hungary) vonatkozó keresések száma nagyjából háromszorosára emelkedett az elmúlt hetekben. A hazánkra vonatkozó keresések között az egyik legnépszerűbb a „refugees Hungary”, azaz magyarországi menekültek, volt.

A Google trendelemzője természetesen nem csak a menekülthelyzet elemzésére alkalmas, hanem bármely témában jól használható. Elárulja, hogy éppen miről, és miként gondolkodnak az emberek. Lehet szó az ukrán menekültválságról, vagy éppen a Magyarország-Észak-Írország focimeccsről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!