Boldog születésnapot!

2019.09.27. 20:56

A 60 éves Demcsák Ottót ünnepelték Sopronban – fotók

A legendás Győri Balett egyik alapító tagja, a Sopron Balett Harangozó-díjas koreográfusa és művészeti vezetője, Demcsák Ottó szeptember 27-én ünnepli születésnapját. A hatvanadikat.

Munkatársunktól

- Az életet meg kell szolgálni, s az isteni akarat és gondviselés mindig megadja azt a tehetséget és képességet, hogy szeretteinket és az egész világot még fénylőbbé varázsoljuk – nyilatkozta portálunknak Demcsák Ottó a születésnapján.

Ebből az alkalomból a soproni Petőfi Színházban soproni, győri és bécsi barátoktól fogadta a jó kívánságokat a népszerű balettművész, aki Nyíregyházán született. Az Állami Balett Intézetben 1979-ben szerzett balettművész diplomát. Az alakuló Győri Baletthez szerződött. 1991-től a társulat művészeti tanácsának tagjává választották, s ugyancsak 1991-től részt vesz a koreográfiai munkában is. A markáns egyéniségű, jó technikájú Demcsák Ottó Markó Iván koreográfiáinak számos főszerepét táncolta el: így például az Izzó planéták, a Memento, a Daphnis és Cloé, Az élet peremén című táncművekben ragyogtatta meg elképesztő tehetségét, tudását.

Pályafutása során a Sopron Balett művészeti vezetője lett, amely társulat a Petőfi Színház tánctagozatából alakult 2014 augusztusában. Demcsák Ottó vezetése alatt országos hírűvé vált az együttes. A Sopron Balett felvételt nyert a Magyar Táncművészek Szövetségébe. A társulat minden évadban képviseltette magát egy-egy új bemutatóval a Petőfi Színház repertoárjában, emellett közreműködött a teátrum zenés és prózai előadásainak színrevitelében: Kabaré (2012), Singsingsing (2013), Csíksomlyói passió (2013), Evita (2014), Az elveszett levél (2014), Zene, New York, Szerelem (2015), A revizor (2015), Csárdáskirálynő (2015), A bábjátékos (2016), A dzsungel könyve (2016), Macbeth (2017), My Fair Lady (2017), Aida (2017).

2015-ben A szép Cerceruska című mesetáncjátékuk elnyerte a győri XI. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett Gyermek Táncfesztivál közönségdíját. 2016-ban az Álmos legendája című táncmű a szarvasi V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon megkapta a zsűri díját a leglátványosabb táncjátékért, a legjobb férfi táncos Bolla Dániel lett, míg Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat vehetett át az új zenemű megalkotásáért.

A Sopron Balett 2016 nyarán Pápán és Szarvason, majd októberben Budapesten, 2017 márciusában pedig Tatabányán, áprilisban Pozsonyban mutatta be az Álmos legendája című táncművet, óriási sikerrel. De a Sopron Baletthez fűződik a Csillagok szárnyán, a Végtelen Európa, a Labirintus, a Mozart szelet, a Lángoló szív, a Diótörő, A szving meg a tangó, s A csodatévő lány című táncjáték is.

A világ talán leghíresebb siraloménekéből készült himnusz, a Stabat Mater – 2020 nagyböjti időszakára ez alkotásra készít koreográfiát Demcsák Ottó. A produkció érdekessége lesz, hogy a második részben Alekszej Batrakov klasszikus stílusban az ortodoxia oldaláról csatlakozik ehhez a témához egy történettel.

Demcsák Ottó, születésnapodon azt kívánjuk, amit Seneca írt levelei végén: Élj egészségben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!