Ultrahang

2019.09.20. 07:01

85 milliós egészségügyi fejlesztés Pannonhalmán – fotókon mutatjuk az új eszközöket

A pannonhalmi járóbeteg-központ nyolc és fél éve nyitotta meg kapuit. Most uniós és állami támogatással sikerült bővíteni az egészségügyi intézmény eszközparkját. Sikerült az amortizálódott gépeket cserélni, a berendezéseket érdemben korszerűsíteni. Folyamatosan kihívásokkal is szembe kell néznie a központnak.

Szeghalmi Balázs

A diagnosztika és a terápia területén is javulásra számíthatnak a páciensek

Pályázat útján új ultrahang berendezéseket, szemészeti látótér vizsgáló rendszert, fizikoterápiás kezelőegységeket és új sterilizáló eszközöket szereztek be. Összesen tíz orvosi szakma eszközparkja újult meg a Szent Márton Járóbeteg-ellátó Központban.

A pannonhalmi egészségügyi intézményben a „betegutak” már szilárdak, az esetszám évek óta 50 és 55 ezer között mozog. „Az első időkben a nagyvárosi járóbeteg-központokhoz viszonyítva elhanyagolható várólistákkal dolgoztunk. Ez napjainkra változott. Az országos átlaghoz közelítünk több rendelés esetében” – mondta kérdésünkre Török Péter. A szakrendelőt működtető cég ügyvezető igazgatójától megtudtuk: az ortopéd, a reumatológia és bőrgyógyászati konzultációkat, kezeléseket keresik a legtöbben. „Ortopéd és bőrgyógyászati rendelésekre november közepi, végi időpontokat tudunk adni, míg a reumatológián idén már nem fogadunk új pácienseket. Összesen 15 szakrendelést vehetnek igénybe az emberek. Ezek között még akad olyan, ahol a várólista egy-két hét. Mindent megtesszünk annak érdekében, hogy az ellátás színvonala emelkedjen és biztosítsuk a szakorvosok pótlását. Ennek érdekében adott szakterület óraszámát folyamatosan nyomon követjük, súlyozzuk” – közölte Török Péter.

Erdélyi Lilla gyógytornász mágneskarika segítségével kezeli az egyik pácienst Pannonhalmán.

Csökkent a hitelállomány

A pannonhalmi járóbeteg-központ szolgáltatásait a környező 21 településről veszik igénybe. Eleinte tömegközlekedéssel nem volt könnyű eljutni az egészségügyi intézménybe. Az érintett önkormányzatok közbenjárásával az ÉNYKK az elmúlt években olyan buszos körjáratot alakított ki, melyre támaszkodhatnak a környező településen élők, akik korábban nem tudták közösségi közlekedéssel igénybe venni az intézményt. A rendelési időpontokat esetükben kérés esetén igyekeznek a menetrendhez „igazítani”. Mint ahogy viszonylag sok falubuszt is látni a járóbeteg-központ parkolójában.

„Az unió és a magyar állam támogatása révén sikerrel cseréltük az elmúlt években amortizálódott gépeket. A modernizáció szavatolja, hogy az elkövetkező 8-9 évben az eszközállomány jó minőségű legyen. Az állami finanszírozás nem fedezi a teljes fenntartást, így az önkormányzat egészíti ki a forrásokat. Hosszútávon szeretnénk, ha az intézmény megállna a saját lábán. Ezért állandóan keressük az új lehetőségeket, pályázati forrásokat. Ennek érdekében indított az intézmény esztétikai lézercentrumot, lökéshullám-terápiás szolgáltatást és tervezi több, hasonló szolgáltatás indítását is a jövőben” – közölte Vas Gábor, Pannonhalma fejlesztésekért felelős alpolgármestere.

A járóbeteg-központ indulásához anno 60 millió forintos hitelre volt szükség. Ez az összeg 27 millióra csökkent az utóbbi években.

Fizikoterápiás ultrahang készülékkel végzett kezelés a Szent Márton Járóbeteg Központban. Fotók: Mészáros Mátyás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!