Füstölünk vagy aprítunk?

2022.05.03. 18:26

Mi legyen a zöldhulladék sorsa? Kertbarátok mutatták meg Győrben - fotók

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke, Nagykutasi Viktor tartott sajtótájékoztatót kedden Győrben a megyeháza előtti téren „Ne égess, komposztálj vagy készíts mulcsot” címmel.

Ollári Gergely

Fotó: Csapó Balázs

A növényi, valamint a fás szárú fennmaradt anyagok sok problémát okozhatnak azoknak, akiknek kertjük van. A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete a rendezvénnyel azt szerette volna szemléltetni, hogy ezeket az anyagokat nem csak elégetni lehet, hanem újra használni is.

A megyeháza előtti téren egy darálógépre lettünk figyelmesek, míg párhuzamosan a háttérben a katasztrófavédelem szakemberei tábortüzet raktak. Nem gyújtották meg, a fa alá egy füstöt imitáló szerkezet került. Ezzel szemléltetve azt, hogy ezek az anyagok nem égnek el könnyedén: ha nem várjuk meg amíg elszáradnak, addig inkább csak füstölögnek, és borzasztó bűzt árasztanak kertünkben.

-A növényi, fás szárú anyagok értékesek, nem hulladékok. A kertbarátok könnyen fel tudják használni úgy, hogy nem szennyezik a környezetet. Az eseménnyel szemléltetni akartuk azt, hogy mennyi mindenre használhatóak ezek az anyagok. Hoztunk egy olyan darálógépet, ami pillanatok alatt elvégzi a munkát, a növényi és fás anyagot felaprítja, ami aztán később komposztáló anyagként funkcionálhat kertünkben – fogalmazott az elnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden kertben, ahol keletkezik zöld hulladék, komposztot kellene termelni. Ha ezt tesszük, nem keletkezik elszállítandó hulladék, így pénzt is spórolunk. Javítjuk a talaj tápanyag, humusz és levegőháztartását. A komposzt megköti a homoktalajt, az agyagosat lazítja, nem kell műtrágyát használnunk, és a rétegesen összerakott komposzttároló nem büdös, akár a kertünk dísze is lehet.

Fotó: Csapó Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!